Tyfon truer kinesisk VM-by

Ekstremvær på vei til Shanghai, 200 000 kan bli evakuert. Norges VM-kamp er flyttet.

• Sjekk værvarselet: Søk opp Shanghai og 7 500 000 andre steder i verden

(Dagbladet.no): De norske fotballjentene ligger an til å avansere til VM-kvarten etter den siste gruppespillskampen, mot Ghana. Den skulle egentlig spilles i Shanghai i morgen.

Men om det afrikanske laget skal være overkommelig motstand, står fotballspillerne og resten av byen overfor en annen og langt alvorligere trussel.

Avventet FIFAs avgjørelse

Tyfonen «Wipha» nærmer seg nemlig den kinesiske østkysten, og den er ventet å treffe land rundt midnatt.

Norges landskamp er derfor flyttet fra Shanghai til Hangzhou og fra onsdag til torsdag.

- Vi tar FIFAs avgjørelse til etterretning, og jeg tror det er fornuftig sportslig sett. Banen i Shanghai var allerede dårlig, og nå regner det veldig mye. Og i tillegg er det kamp der i kveld (USA mot Nigeria), sier Bjarne Berntsen til NTB.

- Vi trivdes veldig godt i Hangzhou, så det gjør ikke noe å komme tilbake dit, sier spiss Solveig Gulbrandsen.

Tyfon truer kinesisk VM-by

200 000 kan bli evakuert

Samtidig ber myndighetene i Shanghai - Kinas største by, med mer enn 17 millioner innbyggere - folk om å være forberedt på det verste.

- Dette er første gang på 10 år at stormens øye antakelig vil treffe Shanghai, forteller meteorolog Ding Ruoyang i det statlige meteorologibyrået til nyhetsbyrået AFP.

Konsekvensene kan bli opptil 200 millimeter med nedbør, kombinert med vindstyrker over 100 kilometer i timen.

Det er i dag utstedt tyfon-varsel, og det er satt i verk evakueringsplaner for 200 000 innbyggere (hovedsaklig folk som bor ved stranda eller i skrøpelige hus).

- Skikkelig vestlandsvær

Norge trente tidligere i dag i Shanghai, og treningsøkta ble sterkt preget av det ufyselige været. Blant annet blåste flere reklameplakater over ende langs sidelinja.

- Skikkelig vestlandsvær, konstaterte landslagssjef Bjarne Berntsen da han entret gressmatta, som også er preget av det harde været.

Ut fra treningen ser dette ut til å bli Norges lag mot Ghana på torsdag:

Tyfon truer kinesisk VM-by

Bente Nordby; Siri Nordby, Marit Fiane Christensen, Ane Stangeland Horpestad og Camilla Huse; Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland, Lene Storløkken og Leni Larsen Kaurin; Ragnhild Gulbrandsen og Lene Mykjåland.

STORE KREFTER: Tyfonen «Wipha» viser krefter på nordkysten av Taiwan. Kontorer og skoler i flere taiwanske byer, inklusive hovedstaden Taipei, er blitt stengt på grunn av uværet.
TYFON PÅ VEI: Det er meldt om ekstremvær i Shanghai onsdag og torsdag. En tyfon er varslet til omtrent når Norge skal spille mot Ghana.