Tygger hvitløk for å vinne VM

Halvard Hanevold (33) tar ekstra forholdsregler under skiskytings-VM og tygger minst to fedd hvitløk hver dag.

Hanevold vil unngå at sykdom ødelegger mesterskapet, slik det gjorde for Bente Skari og Thomas Alsgaard i Val di Fiemme.

- I mesterskapsperioder har jeg ekstra fokus på alt som kan forebygge sykdom. Det er surt om sesongens høydepunkt blir ødelagt på grunn av sykdom, sier Halvard Hanevold til Dagbladet. Blant landslagskollegene går han for tida bare under kallenavnet «Hvitløkskongen».

Isolert

33-åringen begynner å nærme seg slutten på en lang karriere, og har ikke tid til å miste noen mesterskap på grunn av sykdom.

Det første sykdomstilfellet er nemlig allerede kommet i den norske VM-leiren: Damelandslagstrener Odd Lirhus er isolert fra utøverne og flyttet over på et annet hotell på grunn av småsykdom.

Suksessformel

Sammen med Ole Einar Bjørndalen utviklet Hanevold en suksessformel i forkant av OL i Nagano i 1998 som de siden har styrt stramt etter. Og for de som eventuelt ikke skulle huske det: Hanevold og Bjørndalen reiste hjem fra både Nagano og Salt Lake som olympiske mestere.

Enkelt forklart deler han løpene i et mesterskap inn i tre deler - A, B og C.

A: Seg sjøl - utgjør 60 prosent.

B: Konkurrentene - utgjør 20 prosent.

C: Tilfeldighetene - utgjør 20 prosent.

Tankegangen er at det skal føles befriende å ha «bare» 60 prosent av ansvaret for resultatet, i stedet for 100 prosent. Om han går til topps, er ikke bare opp til ham selv, men også opp til konkurrentene og tilfeldighetene.

- Man må akseptere at man ikke kan påvirke prestasjonen til konkurrentene, og man må akseptere at man ikke kan kontrollere tilfeldighetene i en marginalsport som skiskyting, sier Hanevold.

Håper på medalje

Skiskytterens målsetting i Khanty-Mansijsk er en individuell VM-medalje, og han anser det som rundt 15 prosent sannsynlig. Hans oppgave da er å opprettholde sannsynlighetsprosenten for seier ved å være veldig god på sitt bidrag.

Blant de tingene han da må passe på, er å unngå sykdom.

- Den dagen alt klaffer for flere av konkurrentene, synker prosenten for at jeg vinner. Men den dagen alle faktorer svinger i min favør - de sterkeste konkurrentene bommer, og tilfeldighetene ramler min vei - da er det dumt å ikke ha opprettholdt mitt eget bidrag til seieren, sier Halvard Hanevold.

SUKSESS-RESEPT: Halvard Hanevold har lyst på medalje i skiskytings-VM som starter i helga.