- Typisk at vi fordømmer utlendingene lettere

Hjelmeset tror Tysse slipper kritikk fordi han er norsk.

SPESIALBEHANDLES? Odd-Bjørn Hjelmeset tror Erik Tysse (midten) slipper lettere unna dopingkritikk fordi han er norsk. Her er kappgjengeren sammen med to av sine medhjelpere, Gunnar Martin Kjenner (advokat/rådgiver) og Kjell Oftebro (lege/medisinsk rådgiver) for snart to år siden. Foto: Pål M. Tingve
SPESIALBEHANDLES? Odd-Bjørn Hjelmeset tror Erik Tysse (midten) slipper lettere unna dopingkritikk fordi han er norsk. Her er kappgjengeren sammen med to av sine medhjelpere, Gunnar Martin Kjenner (advokat/rådgiver) og Kjell Oftebro (lege/medisinsk rådgiver) for snart to år siden. Foto: Pål M. TingveVis mer


• Kommentar: Idrettslederne snakker med to tunger

(Dagbladet): Norge har lenge gått foran som ivrigst i klassen på antidoping, og ofte har vårt tilsynelatende rene toppidrettsutøvere gjerne fortalt media hvor feil det blir for dem å konkurrere mot eksdopede utlendinger.

Men når det gjelder kappgjengeren Erik Tysse har det så å si vært helt stille. Få har stilt spørsmål ved at han får lov til å gå et eget OL-kvalikløp hjemme i Os 8. juli, dagen etter at han har sonet ferdig sin to år lange dopingdom.

Enda færre har satt spørsmålstegn ved at han får lov å bruke Olympiatoppens ansatte i opptreningen mens han fortsatt er utestengt. Tysse bruker nemlig Olympiatoppens psykolog samtidig som han trenes av sin svoger Stephan Plätzer, som er ansatt i Olympiatoppen.

I gråsonen Bruken av Plätzer, som ifølge Tysse bare foregår på trenerens fritid, er i gråsonen sett med øynene til Verdens antidopingbyrå (WADA).

I WADAs antidopingkode står det nemlig at utestengte utøvere ikke har anledning til å trenes av noen tilknyttet sitt nasjonale idrettsforbund.

Den tidligere langrennsstjernen Odd-Bjørn Hjelmeset tror den manglende kritikken mot at Tysse kan bli å se i London-OL, kommer av to ting:

- MYE TVIL: Odd-Bjørn Hjelmeset synes det er vanskelig å være bombastisk i Tysse-saken. Foto: Torbjørn Berg
- MYE TVIL: Odd-Bjørn Hjelmeset synes det er vanskelig å være bombastisk i Tysse-saken. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Tvilen på om han faktisk er skyldig og hans norske pass.

- Hadde det vært null tvil om at han var skyldig, hadde jeg sagt rett ut at Norge ikke burde sendt ham til OL. Da hadde jeg vært nådeløs. Men i denne saken synes jeg det er såpass mye tvil som kommer Tysse til gode at jeg synes det er veldig vanskelig å være så bombastisk, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Passet avgjør Langrennshelten er heller ikke i tvil om at passet avgjør.

- Hadde det vært en utlending, hadde jeg sikkert sagt at han ikke burde fått delta. Det er litt typisk at vi fordømmer utlendingene litt lettere, uten å ha satt oss inn i dommene deres, sier han.

Den manglende kritikken er muligens også et resultat av at toppidrettssjef Jarle Aambø mener det er uproblematisk at Olympiatoppens ansatte bistår en utøver som soner en dopingdom.

Idrettsstyremedlem og Ap-politiker Tom Tvedt tar utgangspunkt i at Aambø har rett.

- Jeg forholder meg til det toppidrettssjefen sier, at ingen av Olympiatoppens midler har gått til å lønne arbeid som gjøres for Tysse. Hva folk gjør på fritida, er det vanskelig å styre, sier Tvedt.

- Ikke klokt Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er skeptisk til at Tysse får bruke Olympiatoppens ansatte.

SKEPTISK: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.
SKEPTISK: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Vis mer

- Fakta i denne saken er at Erik Tysse er dømt av CAS og at han er utestengt fra trening og konkurranse. Jeg mener det vil være klokt av idrettens ansatte å la være å trene utestengte utøvere i utestengelsesperioden, sier Solheim til Dagbladet.

Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) fastslo tidligere denne måneden at ferdigsonede dopingtatte utøvere ikke kan hindres i å konkurrere under OL i London.

Langrennssjef Åge Skinstad, som flere ganger har reagert mot juksemakere i langrennsverdenen understreker at han ikke kjenner detaljene i Tysse-saken, men at han på generelt grunnlag mener at dopingtatte utøvere fortjener en ny sjanse etter å ha sonet sin straff.

- Ettersom reglene tilsier det, hadde det vært urimelig om Tysse ikke skulle få delta i OL når han er ferdigsonet. Jeg mener det ikke finnes gråsoner her, og regner med at Aambø har nok kunnskap om saken til å ta en riktig beslutning.