Tyrkia kan bli utestengt fra friidretts-VM i Moskva

Stor dopingskandale under oppseiling.

AVSLØRINGER: Skal vi tro engelske The Times, kan det være sjokkerende doping-avsløringer på vei fra Tyrkia. Her er Asli Cakir Alptekin etter å ha løpt inn til gull på 1500 meter under OL i London. I mai ble hun suspendert på grunn av uregelmessige blodprøver Foto: REUTERS/Phil Noble
AVSLØRINGER: Skal vi tro engelske The Times, kan det være sjokkerende doping-avsløringer på vei fra Tyrkia. Her er Asli Cakir Alptekin etter å ha løpt inn til gull på 1500 meter under OL i London. I mai ble hun suspendert på grunn av uregelmessige blodprøver Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

(Dagbladet): I august går VM i friidrett av stabelen i Moskva, og deltagere fra hele verden skal konkurrere i 47 øvelser over en drøy uke.

Men det kan bli uten Tyrkia.

Engelske The Telegraph skriver i dag at det den siste tiden har blitt gjort en rekke prøver av tyrkiske idrettsutøvere, og at funnene som er gjort er sjokkerende.

Ifølge avisen skal en kilde i miljøet har fortalt dem at det er snakk om et betydelig antall utøvere.

- Vi snakker mange atleter. Det kan være så mange som 30.

Etter det avisen fortstår skal disse utøverne ha testet positivt på A-prøven, mens det ennå er uklart om B-prøven også er positiv.

OL-vinner
Testingen skal ha blitt trappet opp etter at flere av landets profilerte friidrettsutøvere har blitt dopingtatt den senere tiden.

I mai ble det annonsert at Asli Cakir Alptekin, olympisk mester på 1500 meter i London, ble suspendert på grunn av uregelmessigheter i blodprøvene. Blir hun funnet skyldig vanker det livstidsutestengelse da hun allerede har sonet to år etter en tidligere doping-dom.

SUSPENDERT: Hekkeløperen Nevin Yanit er også blant utøverne som er mistenkt for doping. Foto: REUTERS/Phil Noble
SUSPENDERT: Hekkeløperen Nevin Yanit er også blant utøverne som er mistenkt for doping. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

En annen utøver som ble anklaget i mai var hekkeløperen Nevin Yanit. Yanit er to ganger europamester på distansen 100 meter hekk.

I forrige uke fortsatte marerittet for tyrkerne, da ytterligere åtte ble anklaget. Blant disse var sleggekasteren Esref Apak som tok sølvmedalje i OL i 2004.

Kan utestenges
Skulle det ende med en dopingavsløring i den størrelsesorden som blir presentert av avisen, kan det få alvorlige følger for Tyrkia.

I regelverket til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) står det at et medlemsland og dets utøvere kan ekskluderes fra alle arrangementer dersom det påvises brudd på antidoping-reglementet.

Nasjoner har tidligere blitt utestengt av diverse grunner, men aldri tidligere har et land blitt utestengt på grunn av doping. Skulle så bli tilfelle må Tyrkia enten ha drevet systematisk doping, eller beviselig ha snudd ryggen til problemet.

Tyrkia og Istanbul har søkt om å arrangere OL i 2020. Skulle det vise seg å være hold i dopingspekulasjonene, kan det i aller høyeste grad true byens kandidatur.

TRIPPEL: Halil Mutlu tok tre OL-gull i Atlanta, Sydney og Athen i vektløfting. Han ble senere tatt for doping. Foto:REUTERS/Andrea Comas
TRIPPEL: Halil Mutlu tok tre OL-gull i Atlanta, Sydney og Athen i vektløfting. Han ble senere tatt for doping. Foto:REUTERS/Andrea Comas Vis mer