Tyrkiaaaa

OSAKA (Dagbladet): - Jeg kan ikke fatte at det er sant - dette er den største dagen i mitt liv, sier Ilhan Mansiz (26). Som innhopper for fotballikonet Hakan Sükür har han nettopp utført den fotballgale nasjonens desidert viktigste spark på en ball.

Mens Osaka-natta koker av tyrkisk glede, og trener Senol Gunes akkurat har sagt at han ikke tør tenke på hvordan det ser ut i Istanbul og andre fotballsinnssyke tyrkiske byer, finner jeg følgende informasjon om Ilhan Mansiz på FIFAs internett - ordrett:

«Ilhan Mansiz, som er født og oppvokst i Tyskland, har i løpet av det siste året oppnådd popstjernestatus i Tyrkia. Besiktas-angriperen ble toppscorer (21 mål) i tyrkisk liga sammen med Galatasarays Arif Erdem, og utseendet hans forteller at han er tilbedt blant kvinnelige fans. I VM 2002 vil han sannsynligvis ikke havne i rampelyset. Den hurtige angriperen vil bare bli brukt som reserve for det soleklare førstevalget Hakan Sükür.»

Og brukt er han blitt - i 63 minutter på fire kamper - inntil i går. Så langt hadde med andre ord FIFA helt rett angående dette med rampelyset. Men 24 minutter før slutt mot Senegal var trener Senol Gunes nok en gang så stappmett av Hakan Sükürs svake timing, dårlige berøringer og totalt fraværende evner til å score mål, at han ba Ilhan Mansiz om å ta over for femte gang.

Resten er, som det heter, historie.

Vakkert mål

Og det er en vakker historie. En historie født av et vakkert mål. For da Tyrkia først fikk den scoringen de fortjente, kom den fra den øverste skuffen.

Og:

Den kom som et samarbeid mellom forrige sesongs to mest effektive spillere i Tyrkia - Mansiz og Arif Erdem.

Sistnevnte kom først innpå da ekstraomgangene kom i gang. Fire minutter seinere slo han den perfekte crossballen fra høyre mot venstre. Men den var ikke mer perfekt enn alle de andre innleggene Tyrkia hadde pepret den senegalesiske boksen med - forskjellen på det gylne øyeblikket og de 94 foregående minuttene var Ilhan Mansiz.

Og berøringen hans.

På halv volley.

Rett i mål.

Til semifinale og revansje mot Brasil.

- Jeg vet ikke om jeg spiller fra start neste gang, sier Ilhan Mansiz.

- Det er ikke jeg som bestemmer. Og det spiller ingen rolle nå - jeg vil bare nyte det som har skjedd. Tyrkia er et meget godt fotballag som fortjener å være i semifinalen i VM.

Begynte i England

Og det er lett å være enig med Ilhan Mansiz etter det som skjedde i går. Godt VM-gående Senegal, med både Frankrikes og Sveriges skalper i beltene, ble nemlig utspilt denne kvelden i Osaka. Og i perioder så kraftig at Tyrkia så ut som VMs beste lag. Hva i all verden er det som har skjedd?

- Det begynte da vi kvalifiserte oss til EM-sluttspillet for første gang i England 1996, sier Senol Gunes.

- Fire år seinere, i Belgia og Nederland, gikk vi til kvartfinalen. Og alt vi har lært på disse årene tok vi med oss til dette mesterskapet. Det er ingen tilfeldighet at vi er der vi er.

Fra sinne til glede

Tyrkias første VM-kamp gikk i Ulsan i Sør-Korea 3. juni. Den endte med tap - 1- 2 for Brasil - etter to av turneringas første dommerskandaler. Brasilianerne fikk straffespark for en felling som skjedde utenfor sekstenmeteren - og avgjorde kampen da Rivaldo satte straffen i mål. Deretter skuespilte Rivaldo Hakan Unsal til rødt kort.

Mens hele Tyrkia raste.

- Den kvelden var vi meget opprørte, sier Senol Gunes.

- Vi spilte godt, fortjente ikke å tape, men dommeren gjorde en grov feil. Men det spiller ingen rolle i dag - nå er vi bare glade. Og slik jeg ser det har vi like store muligheter til å nå finalen som Brasil.

Fordi:

- Vi blir bare bedre og bedre, fortsetter Tyrkias trener.

- I denne kampen mot Senegal var vi praktfulle og burde avgjort lenge før pause. Formasjonen vår satt, pasningene satt og vi kontrollerte spillet fullstendig. Det eneste som gjorde meg urolig, var at vi misbrukte så mange klare sjanser.

Men Senol Gunes har - i sin største fotballstund - et svar på det også.

- Vi har sett hvordan Golden Goal og ekstraomgangene er på TV, sier han.

- Kanskje spillerne har likt det så mye at de ville oppleve det selv. For det var en fantastisk følelse da målet endelig lå der - dette er en stor og viktig dag for Tyrkia. Og derfor gratulerer jeg spillerne mine. Og alle i Tyrkia som har trodd på oss.

EKSTASE: Ilhan Mansiz sendte Tyrkia til himmels med sin avgjørende scoring. - Tyrkia er et meget godt fotballag som fortjener å være i semifinalen i VM, sa han etter kampen. I semifinalen møter tyrkerne Brasil.