Tyrkisk bad

Ole Martin Årst har aldri prøvd tyrkisk bad, men i går kveld ga han og TIL Galata saray en real oppvisning i gjørmefotball.

TROMSØ (Dagbladet): Alfheim var langt fra noen innbydende gressmatte i går. Overflatevann og store gjørmehull gjorde at så godt som samtlige spillere var dekket med søle etter bare få minutter spill.

Verst var det nok for gjestene, som er vant til helt andre temperaturer når de bader i gjørme.

-  Jeg har aldri prøvd tyrkisk bad, men regner med at det har en helt annen temperatur, humrer TIL-kaptein Ole Martin Årst.

-  Tyrkisk bad er vel en snill måte å se på dette som, mener trener Steinar Nilsen, som mener alle lag nord for Trondheim burde spille på kunstgress.

-  Jeg mener til og med det burde være en idé at Fotballforbundet er med og finansierer det, sier Nilsen.

Frosne tær

For det var ikke bare tyrkerne som kom rett fra 30 grader og strålende sol som holdt på å fryse i hjel på Alfheim i går.

-  Når en står med gjørme til anklene store deler av kampen sier det seg selv at det er kaldt. I pausen hadde jeg en forferdelig neglebitt på tærne. Disse føttene er så kalde at de ikke hadde kjent om du hadde stått på dem, sier TIL-spissen.

Likevel var det trolig han som fikk en tå på ballen som ga TIL 1-0 og et godt utgangspunkt før bortekampen om to uker.

-  Men jeg er ikke sikker, hadde jo ikke følelse i tærne, smiler Årst, som var usikker på om målet tilhørte han eller venstrebacken Tamas Szekeres.

Galatasarays trener Eric Gerets ville ikke bruke den dårlige banen som unnskyldning selv om det var tydelig at han langt fra var fornøyd med forholdene.

-  Det er ikke min avgjørelse å ta om kampen bør spilles, det er opp til dommeren. Når vi først spiller er det ingen unnskyldning, det er likt for begge lag, selv om det bare ble «kick and run-fotball» i dag, mener han.

Andre gang

I Tromsø kan man uansett skryte av å ha nedstablet nok et storlag på hjemmebane i Europa-cupen. Sist var det Chelsea som ble slått 3-2 i den legendariske snøkampen på Alfheim i 1997.

Årst og Nilsen mener TIL har skaffet seg et godt utgangspunkt foran returmøtet i Tyrkia.

-  Dette kan være nok i massevis, mener Årst.

-  Vi slipper ikke inn mange mål på bortebane så det skal være godt mulig, i dag er vi helt på høyde nivåmessig. En seier som dette løfter forhåpentligvis også selvtilliten i laget til det nivået den skal og bør være på, mener Nilsen.

Råd fra Carew

Årst har for sikkerhetsskyld allerede forhørt seg litt med sin landslagskollega John Carew foran bortemøtet med tyrkerne. Mange har spådd at TIL-spillerne kan vente seg en heksegryte.

-  Men John mente vi ikke trengte å forvente oss all verdens med trykk. Han sa det var først og fremst i de store by-derbyene trykket virkelig er stort, forteller Årst.

BADEVAKT: Tromsøs Patrice Bernier holder seg på beina mot en Galatasaray-spiller. Tromsø vant til slutt gjørmeslaget, men møter en helt annen temperatur i returen.