Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tyrkisk legende ble Uber-sjåfør

Hakan Sukur har fått et helt nytt liv i USA etter konflikt med Tyrkias president Recep Erdogan.

FLYTTET: Hakan Sukur lever i eksil i USA etter kuppforsøk i Tyrkia. Foto: AP Photo / Vincent Yu / NTB Scanpix
FLYTTET: Hakan Sukur lever i eksil i USA etter kuppforsøk i Tyrkia. Foto: AP Photo / Vincent Yu / NTB Scanpix Vis mer

Hakan Sukur er en av de største legendene i tyrkisk fotball de siste åra med sine 545 kamper for storklubben Galatasaray.

Han er også kjent for å være en av stjernene som ledet Tyrkia til en imponerende bronse i fotball-VM i 2002.

Men etter at han la opp i 2011 tok livet en overraskende retning. Han endte ikke opp med å jobbe videre med fotball, som mange andre talentfulle spillere gjerne gjør.

I trøbbel med presidenten

Sukur endte i stedet opp i tyrkisk politikk, der han ble valgt inn i parlamentet i Tyrkia. Men etter hvert skulle han komme på feil side med dagens president i Tyrkia Recep Erdogan.

Sukur skal ha deltatt i et forsøk på kupp, uten å lykkes. Det har ført til at han er blant dem som må leve i eksil utenfor Tyrkia. Én av konsekvensene er at hans bankkontoer i Tyrkia er stengt, noe som betyr at han ikke har tilgang til all verdens av penger. Faktisk så sier han at han har mistet alt.

- Jeg har ingenting. Erdogan tok alt. Min rett til frihet, min ytringsfrihet og min rett til å jobbe, sier han til den tyske avisa Welt am Sonntag.

Nå forteller han at han bor i USA og gjør noe helt annet enn både fotball og politikk.

- Jeg flyttet til USA, egentlig for å drive en kafé, men rare folk kom inn på baren min. Nå kjører jeg for Uber og selger bøker, sier tyrkeren.

- Ingen terrorist

Han sier at etter spliden med Erdogan begynte han å motta trusler, konas butikk ble angrepet, barna ble mobbet, hans far havnet i fengsel og alt han eide ble konfiskert.

- Ingen ser ut til å kunne forklare hva min rolle i dette kuppet egentlig skulle være. Jeg gjorde aldri noe ulovlig - jeg er ingen forræder eller terrorist, forteller Sukur.

Dette er ikke første gangen en fotballspiller skal ha hatt noe med Erdogan å gjøre. Også Arsenal-stjerne Mesut Özil har delt overskrifter med presidenten. Men Özil fikk heller kritikk, fordi han poserte på et bilde sammen med Erdogan.

Blant annet fikk han kjeft av Det tyske fotballforbundet (DFB).

- DFB respekterer selvfølgelig den spesielle situasjonen for spillere med innvandrerbakgrunn, men fotballen og DFBs verdigrunnlag, er noe Mr. Erdogan ikke respekterer. Derfor er det ikke bra at våre spillere lar seg utnytte som et stunt i hans valgkamp, sa leder for forbundet Reinhard Grindel den gang.

Også Ilkay Gündogan lot seg fotografere sammen med presidenten.