Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marcel Fehr advarer Jakob Ingebrigtsen

Tysk advarsel til Jakob (17) får storebror til å reagere

Den tyske langdistanseløperen Marcel Fehr (26) løp raskere i tenåra enn han gjør i dag. Nå advarer han Jakob Ingebrigtsen (17). Det fnyser Henrik Ingebrigtsen av.

SKAPER DEBATT: Jakob Ingebrigtsens eventyrlige prestasjoner som 17-åringer skaper debatt i friidrettsmiljøet. Foto: Andres Castillo/REX/Shutterstock
SKAPER DEBATT: Jakob Ingebrigtsens eventyrlige prestasjoner som 17-åringer skaper debatt i friidrettsmiljøet. Foto: Andres Castillo/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen klarte det ingen tidligere hadde klart under friidretts-EM i Berlin og vant to EM-gull som 17-åring.

Olympiastadion i den tyske hovedstaden skjønte at det var et historisk øyeblikk som fant sted og at en ny friidrettsstjerne definitivt var født også for det internasjonale publikummet.

Storebrødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen har allerede sprengt grenser i kampen mot de beste kenyanerne de siste åra, men 17 år gamle Jakob får virkelig friidrettsverden til å sperre opp øynene.

Tenåringens to EM-gull i Berlin var en «varslet sensasjon». Gjennom flere år har Jakob blitt omtalt som et løpsvidunder som har sprengt aldersrekorder i verden på rekke og rad, og han viste ikke minst i Diamond League-stevnet i Monaco 20. juli at han også har kapasiteten inne til å kjempe mot de beste seniorene.

Det endelige beviset kom i EM i Berlin.

Spørsmålene går igjen: Hvordan er det mulig å være så god i så ung alder?

Det profesjonelle treningsregime som Jakob Ingebrigtsen har vært en del av fra purungalder er viden kjent. Hvordan vil det prege 17-åringen i senioralder? spør mange.

BEST I EUROPA: Jakob Ingebrigtsen (17) vant EM-gullet på 5000 meter i Berlin foran storebror Henrik Ingebrigtsen og den franske stjerna Morhad Amdouni. Jakob tok også gullet på 1500-meteren dagen før. Foto: Hendrik Schmidt/dpa via AP
BEST I EUROPA: Jakob Ingebrigtsen (17) vant EM-gullet på 5000 meter i Berlin foran storebror Henrik Ingebrigtsen og den franske stjerna Morhad Amdouni. Jakob tok også gullet på 1500-meteren dagen før. Foto: Hendrik Schmidt/dpa via AP Vis mer

Tysk advarsel

Den tyske lang- og mellomdistanseløperen Marcel Fehr (26) løp raskere som tenåring enn han gjør i dag. I konkurranse mot blant annet Ingebrigtsen-brødrene under EM på hjemmebane i Tyskland, var han sjanseløs. Nå håper Fehr at Jakob unngår å gå på samme stagnasjonssmell som ham selv.

- Da jeg var 17 år, var jeg også veldig god – bedre enn jeg er nå. Jeg håper Jakob ikke går på samme smellen. Jeg håper han klarer å ta nye steg, men det er ikke så lett å utvikle seg videre om man blir tidlig god, forteller Fehr til Dagbladet.

- Jeg nådde toppen som 19-åring. Jeg klarte ikke å ta noen nye steg på mellomdistanse etter det. Jeg er usikker på hvorfor, men jeg prøvde alt jeg kunne. Etter det har jeg fokusert på 5000 meter og lengre distanser. Farten er mer begrenset nå. For meg ble det vanskelig å bli raskere, spesielt på de kortere distansene, 800 og 1500 meterne.

Den perfekte løpsalder?

I dag har tyskeren gitt opp mellomdistanse og konsentrerer seg heller om 5000 meter.

- Når er det normalt å nå toppen som mellomdistanseløper?

- Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på når man når toppen. Men jeg hører fra eksperter at 21-26 år er det ideelle for en mellomdistanseløper og 26-32 år for langdistanse, sier Fehr til Dagbladet.

- Jakob har kommet langt på utviklingsstigen allerede med så mange treningstimer fra svært ung alder. Tror du han kan fortsette å ta nye steg slik at han også slår de beste kenyanerne og blir verdensmester?

- Ja, jeg tror Jakob kan klare det. Han ble nr. 3 i junior-VM. Det betyr at han har potensialet til å bli verdensmester. Jeg håper han har mer å gå på og ikke stagnerer, sier Fehr, som legger til:

- Det er fantastisk å se hvor bra Jakob løper. På de siste meterne i EM-finalen på 5000-meteren spurtet alle maksimalt med lange steg, men er sjanseløse mot ham.

Henrik reagerer

Storebror og tidligere europamester Henrik Ingebrigtsen fnyser av dem som mener at Jakob har kommet så langt på utviklingsstigen at han ikke har noe særlig mer å gå på.

- Hvis noen sier at Jakob kommer til å stagnere og ikke utvikle seg videre, blir det helt feil. Jakob er en 17-åring som ennå ikke har fått ut sitt fulle potensial. Han har ikke holdt på lenge nok til at noen kan argumentere for at han har nådd sitt høyeste nivå, sier eldste blad Ingebrigtsen.

- Selvfølgelig blir han bedre neste år. Jakob har mer å gå på. Det er ikke sikkert han løper raskere på 1500 meter neste år. Det skal mye til. Men at han blir bedre neste år, er jeg ikke i tvil om.

27-åringen hyller sin talentfulle lillebror.

- Måten Jakob har håndtert presset på i så ung alder og løpt så taktisk klokt, er utrolig imponerende, sier Henrik.

- Jakob er en gullkandidat i OL i 2020. Han hadde vært en gullkandidat selv om OL var allerede nå. Filip er også en gullkandidat, og det samme kan jeg bli om jeg får den kontinuiteten i treningen som jeg ønsker.

Fransk forundring

Baptiste Mischler (20) slo Jakob Ingebrigtsen (17) på 1500-meteren i junior-VM i 2016. Mischler ble beste europeer på 4. plass på tiden 3.49, mens Jakob Ingebrigtsen var to sekunder bak på 9. plass.

Nå er ikke franskmannen i nærheten av 17-åringens nivå. Mischler er forundret over utviklingen siden 2016.

- Det er helt utrolig. Jeg husker godt da jeg slo Jakob for to år siden i junior-VM. Da var jeg bedre enn ham. Nå er det motsatt. Nå er han helt utrolig god, bare 17 år gammel. Jeg er mektig imponert, sier Mischler til Dagbladet.

- Jakob kan dominere i ekstremt mange år framover. Det er svært uvanlig å være så god i den alderen. Etter det jeg har hørt, har han trent profesjonelt siden han var liten gutt. Han ligger oppsiktsvekkende langt fram i utviklingen.

- Hvordan er det mulig?

Franskmannen tror han har fasiten på hvorfor Jakob er så unik.

- Jeg var ikke profesjonell i like ung alder som ham. Jeg tror det er grunnen til at han ligger foran alle andre. Å starte så tidlig med profesjonell trening, gjør at man utvikler seg enda tidligere, sier Mischler til Dagbladet.

- Jakob er ikke bare framtida; han er nåtida. Da jeg så Jakob i London-VM i fjor, tenkte jeg at han er gal som stiller opp her. Men han klarte seg bra. Hvordan er det mulig at en liten gutt er så god? Det har skjedd vanvittig raskt.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Selv om Jakob Ingebrigtsen allerede er dobbelt europamester på seniornivå, er det mye å strekke seg etter.

Det nye målet

I VM og OL er nivået noen hakk høyere i en sport kenyanerne har dominert i en årrekke. De har blitt stemplet som uslåelige.

Til Dagbladet sier Jakob Ingebrigtsen at han har skumle hensikter om å sette den kenyanske løpseliten ettertrykkelig på plass i framtida. Det neste målet er allerede klart.

- Jeg føler det er Norge som skal herje på 1500 meter i framtida. Det er det jeg tenker. Vi skal jobbe knallhardt og være verdens beste 1500-meternasjon, sa Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet etter EM-gullene i Berlin.

- Jeg håper definitivt at Team Ingebrigtsen kan bryte den afrikanske dominansen. Nå har i hvert fall Filip tatt et steg inn i det selskapet med VM-medaljen i fjor, så da er vi på god vei, mener 17-åringen.

Gir Europa håp

Til Dagbladet sier Marcel Fehr at de norske essene gir resten av Europa håp.

- Det er veldig bra for sporten hvis Jakob kan vinne VM-gull også. Internasjonal friidrett trenger at europeere kan utfordre de uslåelige fra Kenya og Etiopia. Det er svært viktig. I tillegg gir det håp for alle oss andre og ikke minst de unge håpefulle rundt omkring i verden. Det motiverer og inspirerer. Er det mulig å slå de beste kenyanerne likevel? Ingebrigtsen gir Europa og resten av verden håp, sier Fehr til Dagbladet.

- Jeg tror ikke kenyanerne er best på grunn av genene. Jeg tror det handler om motivasjon og treningsinnsats. Millioner av kenyanere jobber alt de kan for å bli best til å løpe. Slik er det ikke i Tyskland for eksempel, forklarer tyskeren.

- Om like mange hadde løpt like mye her som de gjør i Kenya fra ung alder, kunne vi ha gjort noe med nivåforskjellen. Jakob er i ferd med å bli det perfekte beviset på det. Han begynte tidlig nok og har trent mye nok. Forhåpentligvis klarer han det jeg ikke har klart, altså å ta nye steg i senioralder, sier Fehr.

Hele Norges coronakart