SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det går med Formel 1-legende Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer Vis mer

Tysk avis: - Slik lever han i dag

Fem år siden skiulykken. Torsdag fyller Michael Schumacher 50 år.

OBERSTDORF (Dagbladet): I helga startet Hoppuka i Oberstdorf i Tyskland. Vanligvis ville dette ha stjålet overskriftene i Bundesliga-pausen. Men denne helga handlet det først og fremst om en annen person i nasjonen med 83 millioner innbyggere.

Lørdag - 29. desember 2018 - var det på dagen fem år siden Michael Schumacher ble rammet av en skiulykke i de franske alper. Formel 1-stjerna kjørte utenfor oppmerket løype i Meribel, da det gikk fryktelig galt. Tyskeren kolliderte med en stein og pådro seg alvorlige hodeskader.

På de fem åra siden ulykken har det ikke dukket opp et eneste nytt bilde av Schumacher. Det har vært mange skriverier og spekulasjoner. Men bare de aller nærmeste vet hvordan det egentlig står til med mannen som ble verdensmester sju ganger.

OPPSLAG: Slik så fronten på den tyske storavisa Bild ut lørdag: «Slik lever Schumi i dag», lyder tittelen.
OPPSLAG: Slik så fronten på den tyske storavisa Bild ut lørdag: «Slik lever Schumi i dag», lyder tittelen. Vis mer

Torsdag 3. januar fyller Schumacher 50 år. I den anledning trykker Tysklands største avis - Bild - en serie artikler om den tidligere Formel 1-føreren.

De fleste tyske aviser har vært forsiktige med å skrive om Schumachers helsetilstand. Først og fremst på grunn av respekt for familiens ønske om å verne om privatlivet. Samtidig er informasjonsbehovet stort, og i et papiroppslag lørdag meldte Bild:

«So lebt Schumi heute!» Eller på norsk: «Slik lever Schumacher i dag.»

Opplysningene avisa kommer med er delvis nye: Schumacher holder til i et enormt hus nord for Genève i Sveits. Huset har en boflate på 730 kvadratmeter.

Bild hevder at hans tidligere kontor er blitt gjort om til en stor sykestue. Han blir angivelig fulgt opp av ti spesialister som hjelper til i rehabiliteringen. Dette skal være leger, sykepleiere, fysioterapeuter og omsorgspersoner.

Hjerneskade

I ulykken pådro Schumacher seg en alvorlig hjerneskade. Professor Tobias Bonhoeffer er ekspert på nevrovitenskap og jobber ved Max-Planck-instituttet. På generelt grunnlag sier han:

- Jeg kan selvfølgelig ikke si noe om Michael Schumachers tilstand. Men jeg kan si at nervevev som blir ødelagt i hjernen eller ryggmargen generelt er uopprettelig. Dette til forskjell fra vev i hud eller lever, der cellene lett kan regenereres.

En som besøker Schumacher med jevne mellomrom er vennen Jean Todt (72). Han sier:

- Hvordan kunne denne forferdelige ulykken skje? Helt grusomt og unødvendig. Schumacher hadde gjort mye farlig i livet, men han hadde aldri skadet seg. Dette forandret alt. Både for ham og familien, sier Todt, som er president for det internasjonale bilsportsforbundet FIA.

Falske forhåpninger

De siste åra har det dukket opp historier som har gitt Schumacher-fansen falske forhåpninger. Blant annet måtte talskvinnen Sabine Kehm avvise at Formel 1-legenden hadde begynt å gå igjen. Dette skjedde for tre år siden.

- Det stemmer ikke, sa Kehm, som stemplet spekulasjonene som «uansvarlige».

Som et ledd i rehabiliteringen hevder Bild at Schumacher får spilt av lyden fra hans tidligere biler i Formel 1-sirkuset.

- Alle vet at jeg besøker ham regelmessig, sier Todt. Men på 50-årsdagen vil han ikke være der: «Den tilhører Schumi, kona Corinna (49), barna Gina (21) og Mick (19)», skriver avisa.

Reddet av hjelmen

I de første rapportene etter ulykken ble det slått fast at Schumacher ble reddet av hjelmen. Han lå i kunstig koma i nesten et halvt år.

- Det var tidlig klart at dette var en alvorlig ulykke. Ellers ville det ikke blitt brukt helikopter. Jeg så steinen han kjørte inn i med skiene. Og jeg så steinen han traff hodet med, sier Stephane Bozon, mannen som var ansvarlig for redningsarbeidet, til det tyske magasinet Focus.

I september 2014 forlot Schumacher sykehuset i Lausanne. Det ble sagt at rehabiliteringen skulle fortsette i Schumachers eget hus i Sveits.

- Fra nå av vil Michaels rehabilitering finne sted i hjemmet hans. Tatt i betraktning de alvorlige skadene han ble påført, har det vært framgang de siste ukene og månedene, het det i en uttalelse fra Schumachers manager, Sabine Kehm.

Men siden har det kommet få positive nyheter. For noen uker siden ble det kjent at den tyske erkebiskopen Georg Gänswein (62) hadde besøkt Schumacher sommeren 2016. Han hadde fått en henvendelse fra Todt, som lurte på om han ikke kunne avlegge vennen et besøk. Gänswein uttalte seg til både Bild og magasinet Bunte.

Han sa:

- Jeg snakket først med Corinna Schumacher og hennes mor. Så kom en terapeut inn i stua med Michael Schumacher. Jeg introduserte meg selv og fortalte at jeg var en hemmelig fan. Jeg sa at jeg hadde sett mange av løpene hans, og at jeg var fascinert av at en mann kan styre så raske biler i all slags vær.

BOR HER: Michael Schumacher holder til i dette huset i Sveits. Foto: NTB scanpix
BOR HER: Michael Schumacher holder til i dette huset i Sveits. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tok tak i hendene hans, som var varme, fortsatte biskopen.

- Noen ting i verden kan ikke fortelles med ord, men det kan en berøring. Å holde hånda til en syk person er noe som gir trøst og nærhet. Det er viktig for en kristen person.

Kritikk

Biskopen sier at han med besøket ville fortelle Schumacher at det er mange som tenker på ham. Han har seinere - blant annet i Die Welt - fått kritikk for at han gikk ut som han gjorde.

Reuters skriver at Ferrari-museet i Maranello i Italia planlegger en spesiell utstilling i anledning 50-årsdagen.

Flere aviser på kontinentet skriver om femårsdagen for ulykken..

- Vil vi virkelig vite sannheten? spør sveitsiske Blick. Og forteller historien om de 1827 dagene som har gått siden ulykken.