Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysk avis klandrer Ødegaard: - Han kan skylde på seg selv

2015 har vært 365 dager i søkelyset for Martin Ødegaard. Nå melder også tyske medier seg på i Ødegaard-analysene.

SNAKKIS: Martin Ødegaard fortsetter å vekke oppmerksomhet over store deler av Europa. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SNAKKIS: Martin Ødegaard fortsetter å vekke oppmerksomhet over store deler av Europa. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): 2015 er snart et endt kapittel. Sportsåret 2015 har vært særdeles begivenhetsrikt, hvor profiler som Petter Northug, Therese Johaug, Aksel Lund Svindal, Mats Zuccarello Aasen og Aleksander Kristoff har dominert nyhetsbildet.

Men få nordmenn - om i det hele tatt noen - har fått mer internasjonal oppmerksomhet enn supertalentet Martin Ødegaard, som nylig fylte 17 år. For Ødegaard har dette året vært 365 dager i søkelyset, fremfor alt i Norge, Spania og England.

Blant annet plasserte Cristiano Ronaldo i høst Ødegaard i samme selskap som verdensstjerner som Neymar og Eden Hazard. I går var det BBC som trakk frem nordmannens navn blant 50 hete overgangsobjekt.

De engelske mediene har en rekke ganger hyllet Ødegaards talent, mens de spanske avisene, med Marca og AS i spissen, har vært glade i å kritisere og tidvis slakte Real Madrid-talentet.

Nå har også tyskerne begynt å analysere nordmannen. I går skrev den tyske sportsavisen Spox en svært grundig artikkel om Ødegaard. Der analyserer de nordmannens utvikling i et år hvor den attraktive midtbanespilleren ikke har levd helt opp til enkeltes forventinger.

Ødegaard vraket blant annet Bayern München da han gikk til Real Madrid, og de tyske fotballekspertene hadde forventet å se mer av 17-åringen på Real Madrids førstelag denne sesongen.

- Hans egen skyld Nå konkluderer den tyske avisen med at Ødegaard gjorde et feilvalg, uten at de insinuerer at han burde ha valgt Bayern München i stedet.

- Ødegaard har havnet i en vanskelig situasjon hvor han ikke får spilletid. Det er hans egen skyld. Flyttingen til Real Madrid kom for tidlig for ham. Ødegaard burde ha valgt en svakere europeisk liga, men samtidig høyere nivå enn Castilla, slik han kunne fått mye spilletid på et mer passende nivå, skriver Spox i deres Ødegaard-analyse.

- Samtidig viste nordmannen ambisjoner og selvtillit ved å velge Real Madrid. Ronaldo beskrev nordmannen som hans etterfølger og gir ham råd regelmessig. Om han klarer å leve opp til forventningene og rettferdiggjøre valget om å dra til Madrid, gjenstår å se. Det er opp til ham selv.

- Den nye Ronaldo og neste Messi Tyske Spox gjentar flere ganger at det er Ødegaards skyld at han ikke får spille på et høyt nok nivå. De kritiserer også «hypen» rundt Ødegaard, men toner - paradoksalt nok - neppe ned «hypen» med en så grundig analyse av den norske 17-åringen.

- Det er en vanskelig tid for Ødegaard. Det kan han takke seg selv for. Den ekstreme briljans, fansen og store penger presset ham til å velge Real Madrid, skriver den tyske sportsavisen.

- «Hypen» rundt unggutten var i starten av 2015 helt enorm. Media overgikk seg selv med nye superlativer: supertalent, vidunderbarn, den nye Ronaldo, den neste Messi. At det gjør noe med et ungt sin, er forståelig. Men det burde ikke vært sånn.

Anbefaler Ajax og Celtic Som Dagbladet har omtalt tidligere, skal et utlån være høyaktuelt for Ødegaard. Tyske Spox tror klubber som Ajax og Celtic vil være gode valg, hvor Ødegaard kan spille for lag som dominerer sin liga og som også spiller i Europa.

Men trolig er Getafe mest aktuelt som Ødegaards neste stoppested, slik det også ble snakket om i sommer.

Nettstedet Foot Mercato hevder å vite at Ødegaard ønsker seg vekk, og at det trolig ender i et utlån til Getafe allerede i januar. Også BBC nevner både Getafe og Celtic som mulige alternativer for den tidligere Strømsgodset-spilleren.

Uansett hvordan det ender, har 2015 vært et særdeles innholdsrikt år for et av verdens største fotballtalent. 2016 blir neppe noe mindre innholdsrikt for hele Norges, Spanias, Englands og nå Tysklands Martin Ødegaard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media