Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysk boksehelt død

Reddet jøder på Krystallnatta.

(Dagbladet.no): Max Schmeling, tidligere verdensmesteren i boksing, døde på onsdag 99 år gammel. I dag ble han gravlagt i den lille nordtyske landsbyen Hollenstedt.

Schmeling ble verdensmester i 1930 og deltok i OL i Berlin i 1936 - nazistenes store propaganda-OL.

Men Schmeling ble aldri medlem av nazipartiet, til tross for at han ble satt under sterkt personlig press fra blant annet Göbbels.

I stedet fortsatte han å samarbeide med tyske jøder etter forbudene i 30-åra i Tyskland, i tillegg til at han fortsatte å bruke sin amerikansk-jødiske manager Joe Jacobs.

Schmeling ble i 1936 plukket ut til å møte den svarte amerikanske bokseren Joe «Brown Bomber» Louis, for å vise det tyske folk at den ariske rase var den overlegene.

Louis var ubeseiret i alle sine 27 kamper før møtet med Schmeling, men måtte gi tapt for tyskeren i 12. runde. Fortsatt regnes boksekampen for å være en av de største gjennom tidene - ikke minst på grunn av de brune politiske undertonene.

Men selv om Schmeling ble et nazisymbol, var han aldri en nazist.

Under krystallnatta i november 1938, gjemte han unna to jødiske gutter for mobbens herjinger. Henry og Werner Lewin ble sendt i all hemmelighet til USA, der de fikk vokse trygt opp.

I 1989 inviterte Henry Lewing den tyske boksehelten til Las Vegas for å takke ham for livet.

Siden Schmeling nektet å bli medlem av nazipartiet, ble han sendt på såkalt «selvmordsoppdrag» som fallskjermjeger. Men bokseren, som kunne levd behagelig som arisk helt i Tyskland, overlevde prøvelsene og ble en av etterkrigstidens store helter i Tyskland.

Schmeling holdt kontakt med Joe «Brown Bomber» Louis, som han slo i propagandakampen i 1936, gjennom hele livet. Blant annet betalte den tyske boksehelten for Louis begravelse.

REDDET JØDER: Max Schmeling.
I NAZITIDA: Max Schmeling (t.h.) gir nazihilsen etter å ha slått Steve Hamas i en kamp i 1935.