Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysk legende om Nylands forbannelse: - Han har hatt det tøft

Ørjan Nyland har ikke vunnet en seriekamp på elleve måneder. Sunnmøringen får likevel gode skussmål fra den tyske fotballegenden Thomas Linke.

STRAFFEREDNING: Ørjan Nyland storspilte og reddet straffe mot Hoffenheim, men klarte likevel ikke å bryte den lange rekken uten seier. Foto: EPA/UWE ANSPACH
STRAFFEREDNING: Ørjan Nyland storspilte og reddet straffe mot Hoffenheim, men klarte likevel ikke å bryte den lange rekken uten seier. Foto: EPA/UWE ANSPACH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige helg var Ørjan Nyland endelig tilbake i Ingolstadt-buret igjen, men med én mann mindre klarte ikke Ingolstadt å holde på 2-0-ledelsen og mistet seieren hjemme mot tabelljumbo Hannover.

Sunnmøringen gjorde likevel en god nok figur til å få sjansen fra start også borte mot Hoffeinheim i helga. Nyland kunne juble da han stoppet Andrej Kramaric' straffespark på stillingen 1-1 med en praftfull redning.

Men sju minutter før slutt ble Nadiem Amiri matchvinner for hjemmelaget i en kamp hvor Tarik Elyonoussi satt på benken i samfulle 90 minutter. Dermed fortsatte voldingens rekke uten seier.

Nyland fikk likevel skryt fra kommentatorene og viste fram egenskapene som gjorde ham til en straffespesialist i Norge. Nyland ble eksempelvis helten i både straffekonkurransen mot Haugesund i kvartfinalen og Tromsø i finalen i 2012 da Hødd tok et sensasjonelt cupgull.

Året etter triumferte han i to nye straffekonkurranser som Molde-spiller, mot gamleklubben Hødd og mot Lillestrøm i semifinalen da Molde ble cupmestere.

Elleve måneder uten ligaseier Det var på den tiden 25-åringen fløt på en tilsynelatende endeløs medgangsbølge. Den stoppet omtrent da Nyland ble kjøpt av Bundesliga-klubben FC Ingolstadt i fjor sommer.

Nå har ikke Nyland vunnet en seriekamp siden 31. mai da Molde slo Sandefjord 6-1. Molde vant ingen kamper i juni i fjor, og Nyland har ikke vært med på noen av Ingolstadts ti ligaseirer denne sesongen.

Den tyske avisen Kicker har laget et stort nummer ut av Nylands rekke uten seirer. Ingolstadt har ikke vunnet noen av seriekampene som nordmannen har spilt.

- Vi ønsker å vinne hver kamp, så det er aldri gøy når det blir tap. Det er litt tilfeldigheter. Jeg er sikker på at seieren kommer snart, sier Nyland til den tyska avisa.

Sunnmørskeeperen har nå bare to sjanser igjen til å vinne en seriekamp denne sesongen.

Tysk legende skryter av Nyland Det kan bli knalltøft, for i neste runde venter serieleder Bayern München på hjemmebane, før Nyland og lagkameratene møter serietreer Bayer Leverkusen på bortebane i serieavslutningen.

- Plassen er sikret, vi er underdogs og kan spille uten press. Det bør passe oss bra, håper Nyland.

Ingolstadts sportsdirektør Thomas Linke, som spilte sju sesonger i Bayern München og fikk 43 landskamper for Tyskland før han la opp i 2008, medgir at Nyland har hatt en tøff sesong.

Den tyske fotballegenden gir likevel nordmannen gode skussmål. Han er framtidens keeper i den ferske Bundeliga-klubben.

- Det har vært tøft for Ørjan. Han har spilt mindre enn han hadde håpet, men han var samtidig forberedt på at den første sesongen kunne bli utfordrende. Ørjan er en veldig profesjonell og er en vi har tro på, sier Linke.

Den evige kampen Østerrikeren Ramazan Özcan har utkonkurrert Nyland i kampen om keeperplassen gjennom store deler av sesongen. En tøff start etter et klubbskifte er imidlertid ikke uvant for 25-åringen.

Voldingen har kjempet med nebb og klør om keeperplassen gjennom hele karrieren. Han startet som tredjekeeper i Hødd og hadde lenge dårlige utsikter for spilletid.

Nyland ga seg imidlertid ikke før han ble førstekeeper og etter hvert en slags matchvinner for Hødd i cupfinalen i 2012.

24-åringen kunne blitt førstekeeper i flere eliteserieklubber, men valgte den tøffeste utfordringen av dem alle da han tok opp kampen med daværende landslagskeeper Espen Bugge Pettersen og Ole Söderberg i Molde.

Den utfordringen tok han på strak arm. Deretter gikk han fra å være tredje- til førstekeeper på U21-landslaget akkurat i tide U21-EM i Israel. Der ble Nyland kåret til mesterskapets beste keeper, foran David de Gea, og kort tid senere ble han flyttet opp på A-landslaget.

- Hadde ikke noe valg Steget videre til Bundesliga har så langt vært tøft, men ikke noe Nyland angrer på.

- Jeg hadde ikke noe valg. Når man tar steget til en av de store ligaene, er man tvunget til å oppsøke hard konkurranse uansett hva man velger, sier Nyland til Dagbladet.

- Men du har ofte gjort tøffe valg og kjempet for livet om å bli førstekeeper?

- Ja, det har blitt mange fighter. Den harde konkurransen gjør meg sterkere. Det utvikler meg som keeper og har vært positivt for meg. Det passer meg veldig fint, forklarer sunnmøringen.

Jarstein og Skjelbred tilbake Han har funnet seg godt til rette i Tyskland, både sportslig og sosialt.

- Tyskland har fostret toppkeepere på rekke og rad. Keeperskolen er veldig bra her. Det er kjekt å være keeper i et så bra keeperland. Det er en ære å spille her, sier Nyland.

- I tillegg er det veldig positivt at familie har funnet seg godt til rette. Vi har funnet oss hus og trives veldig bra.

Flere nordmenn var i aksjon i Bundesligaen i helga. Iver Fossum spilte 86 minutter for Hannover i 1-3-tapet hjemme mot Schalke 04, mens Rune Almenning Jarstein var tilbake i Hertha Berlins mål i 1-2-tapet borte mot Bayer Leverkusen. Det samme var Per Ciljan Skjelbred, som spilte 76 minutter for Hertha.

TØFF SESONG: Ørjan Nyland venter fortsatt på sin første seier i Bundesligaen. I de to siste kampene møter Ingolstadt serieleder Bayern München og serietreer Bayer Leverkusen. Det kan bli tøft å bryte rekken uten seier denne sesongen. Foto: EPA/UWE ANSPACH
TØFF SESONG: Ørjan Nyland venter fortsatt på sin første seier i Bundesligaen. I de to siste kampene møter Ingolstadt serieleder Bayern München og serietreer Bayer Leverkusen. Det kan bli tøft å bryte rekken uten seier denne sesongen. Foto: EPA/UWE ANSPACH Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!