Tysk milliardær er forhatt

Mangemilliardæren Dietmar Hopp (79) er akkurat nå Fotball-Tysklands kanskje mest forhatte mann.

HJERTE FOR HOFFENHEIM: Dietmar Hopp er Hoffenheims høye beskytter. Foto: Pixathlon/Shutterstock
HJERTE FOR HOFFENHEIM: Dietmar Hopp er Hoffenheims høye beskytter. Foto: Pixathlon/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helga oppsto det absurde scener i kampen mellom Hoffenheim og Bayern München i Bundesligaen. I sluttminuttene trakk spillerne mot midtsirkelen, der de rett og slett bare lekte med ballen.

I forkant hadde dommeren allerede stoppet kampen flere ganger, da fansen trakk opp bannere som svertet Hoffenheim-eier Dietmar Hopp.

«Horesønn» var blant glosene.

Fansen har vært forbanna på Hopp lenge. Det hele startet for ti år siden.

IKKE HYGGELIG: Fansen er rasende på Dietmar Hopp. Foto: Andreas Gora/dpa via AP
IKKE HYGGELIG: Fansen er rasende på Dietmar Hopp. Foto: Andreas Gora/dpa via AP Vis mer

Rik onkel

Dietmar Hopp er Hoffenheims rike onkel. Vanligvis forholder Bundesliga-klubbene seg til 50+1-regelen, som sier at en investor ikke kan eie mer enn 49 prosent i klubben. Hopp har imidlertid en dispensasjon, og eier hele 96 prosent av klubben.

Fansen mener derfor at milliardæren er en trussel mot medlemsstrukturen i tysk fotball.

Hopp fikk nemlig øynene opp for Hoffenheim da de spilte i tysk femtedivisjon. Da Hopp kom inn på eiersiden, gjorde klubben et byks opp i divisjonene. Allerede i 2008 var klubben i Bundesligaen.

Ifølge BBC er storklubber som Bayern München, Borussia Dortmund og Borussia Mönchengladbach mot denne eierstrukturen, og skal ha reagert sterkt.

Blusset opp

Etter at konflikten en tid eskalerte, da spesielt Dortmund-fansen drev med omfattende protester i sin tid, har konflikten vært noenlunde hvilende de siste åra.

Men nå har den altså blusset opp igjen.

Etter at Dortmund-fansen før jul på ny hetset Hopp fra tribunen, svarte nemlig Det tyske fotballforbundet med å forby Dortmund-fansen å besøke Hoffenheims hjemmebane de to kommende sesongene. Dette er supporterne veldig misfornøyde med.

Ifølge spaltist i Der Spiegel, Marco Fuchs, står tyskerne nå overfor et avgjørende valg:

- Hvis forbundet ikke reagerer, kommer ingen Bundesliga-omgang noen gang til å bli ferdigspilt. Om de slår like hardt ned på dette som rasisme, antisemittisme og sexisme, så kan det komme noe godt ut av dette. For det viser at alle behandles likt, skriver han.

LEKTE SEG: Fotballstjernene svarte på supporternes protest - ved å motprotestere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
LEKTE SEG: Fotballstjernene svarte på supporternes protest - ved å motprotestere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Stygt

Bayern Münchens mektige klubbpresident Karl-Heinz Rummenigge var lite blid søndag. Han var til stede i VIP-losjen med Hopp.

- Jeg skammer meg dypt på Bayerns vegne. Jeg kan si at tiden er inne for at hele Bundesligaen, Det tyske fotballforbundet og Den tyske divisjonsforeningen står sammen mot dette kaoset, sier Rummenigge ifølge Bild og fortsetter:

- Dietmar Hopp er en meget ærefull mann. Dette er den stygge siden av fotballen.

Fotballekspert Lars Tjærnås mener dette er nok et tilfelle som speiler et større problem i samfunnet generelt. Han stiller seg bak Rummenigge og mener at det bør bli konsekvenser.

- Grensen for ytringer mot enkeltpersoner flyttes stadig, og det er fryktelig enkelt å dømme eller fordømme bak et tastatur, eller i flokk som i dag. Jeg er hundre prosent på linje med Rummenigge, for dette er noe alle bør enes om, skriver Tjærnås til Dagbladet og fortsetter:

- Fotball skal være et fristed uten sjikane eller hatefulle ytringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer