DRAMATISK: David Siegel falt stygt under lagkonkurransen i polske Zakopane lørdag. Trolig er sesongen over. Foto: NTB scanpix
DRAMATISK: David Siegel falt stygt under lagkonkurransen i polske Zakopane lørdag. Trolig er sesongen over. Foto: NTB scanpixVis mer

Tysk raseri mot Norge etter skrekkfall

Mener farten var for høy. Norsk juryleder slår tilbake.

Den tyske skihopperen David Siegel (22) falt stygt under lagkonkurransen i polske Zakopane lørdag. Han skadet seg alvorlig i det høyre kneet, og trolig er sesongen over.

Etter fallet fanget TV-bildene inn Tysklands trener, Werner Schuster, som ristet på hodet. Tyskland vant lagkonkurransen i verdenscupen, men Schuster fortviler over farten juryen ga Siegel.

SMERTER: David Siegel landet på 142,5 meter og mistet kontrollen. Foto: NTB scanpix
SMERTER: David Siegel landet på 142,5 meter og mistet kontrollen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Unggutten kom med stor høyde over kulen, og denne opprettholdt han inn mot landing på 142,5 meter. Deretter mistet han kontrollen og gikk i bakken.

- Landingen var ikke god, men juryen gjorde feil. Den tok altfor høy risiko da den ikke gikk ned på farten etter bakkerekorden til Markus Eisenbichler (143 meter), sier Schuster til TV-kanalen ARD.

FIKK HJELP: Medisinsk personell stormet ut på sletta for å hjelpe David Siegel. Foto: NTB scanpix
FIKK HJELP: Medisinsk personell stormet ut på sletta for å hjelpe David Siegel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Juryen ble ledet av teknisk delegert (TD) Geir Steinar Loeng fra Norge. Han bekrefter at Schuster tok kontakt etter rennet og ikke var spesielt blid.

- Det må det være lov til. Og det er ingen hemmelighet at vi har hatt våre diskusjoner tidligere, sier Loeng til Dagbladet.

- Han mener jeg kanskje er litt for offensiv. Men han hadde tilgang til akkurat den samme vindinformasjonen som meg. Innenfor regelverket kunne han valgt å gå ned inntil fem avsatser med hopperen sin hvis han mente farten var uforsvarlig.

På NRKs direktesending slo kommentator Ingrid Sørli Glomnes fast at Siegel hadde for høy fart med tanke på forholdene.

- Vi liker aldri når båren må ut. Her ser vi Roar Ljøkelsøy og Werner Schuster, sa Glomnes, mens TV-bildene viste den tyske trenerduoen som helt tydelig var oppgitt.

Nyhetsbyrået AP skriver at Siegels lagkamerat, Markus Eisenbichler, var sjokkert og «ikke følte seg vel» etter fallet.

Det heter videre at trener Schuster var sint. Tyskland vant foran Østerrike og Polen. Norge kom på åttendeplass etter at Johann André Forfang fikk dressdisk.

Vinden svingte

Siegel startet fra avsats 19. Loeng forklarer her vurderingen som ble gjort:

- Det var et renn der vindforholdene svingte ganske fort. Men den tyske hopperen fikk de beste vindforholdene av alle. Vi kjørte to tredjedeler av rennet fra avsats 19. Det var der han hoppet fra og fikk bedre forhold enn de andre. Hoppet var godt, men landingen var dårlig - og dessverre gikk det galt. Forholdene ble gradvis bedre etter dette, og da valgte vi å gå ned på farten.

TEKNISK DELEGERT: Geir Steinar Loeng.
TEKNISK DELEGERT: Geir Steinar Loeng. Vis mer

- Hva tenker du om kritikken fra Schuster, om at farten var for høy?

- Han hadde muligheten til å gå ned på farten. Det gjorde han - som sagt - ikke. Det er leit at hopperen falt. Men skihopping innebærer alltid en form for risiko. Og av og til skjer det uhell.

En talsmann for det tyske skiforbundet opplyser ifølge Sport1 at Siegel ikke har fått noen brudd. Derimot er det mistanke om alvorlige leddskader i høyre kne. MR-undersøkelser vil avgjøre videre behandling.

Tyskland-trener Werner Schuster var også forbannet på Geir Steinar Loeng under Hoppuka i fjor. Den gang lå en annen tysker, Richard Freitag, på andreplass sammenlagt. Men han falt i Bergiselbakken i Innsbruck og spolerte Hoppuka.

- Juryen skulle vært mer forsiktig, erklærte Schuster, som mente Loeng var en råtass som «gamblet med hoppernes sikkerhet». Overfor tyske aviser langet han ut, hvilket fikk Loeng til selv å ringe Schuster for en oppklarende prat.

Til Dagbladet sa han:

- Vi hadde en lang samtale. Schuster står på sitt, og det han kaller en norsk filosofi, som angivelig går ut på at det bør hoppes lenger enn det andre teknisk delegerte mener. Han beklaget imidlertid at han hadde tegnet et stygt og negativt bilde av meg som person. Han sa at han hadde forsøkt å være konstruktiv, og beklaget hvis personkritikken ble for negativ.

Loeng har vært teknisk delegert siden midten på 80-tallet. Han har aldri vært borti liknende utskjelling som den han opplevde i Hoppuka i fjor.

Forbannet Bråthen

Den gang trakk den tyske sportsdirektøren, Horst Hüttel, også fram fallet til den tyske hoppjenta Svenja Würth i Hinterzarten 16. desember 2017. Også den gang var Loeng teknisk delegert, påpekte Hüttel, og mer enn antydet at nordmannen var skyld i to tyske fall.

Det siste fikk Norges sportssjef - Clas Brede Bråthen - til å hisse seg kraftig opp:

- Ett sted går grensa. Og dette er over. Det får være måte på usaklig kritikk, raste han.

- Jeg kjenner Geir Steinar som en meget solid TD. Kritikken er usaklig, spesielt når de trekker fram fallet til Svenja Würth. Dette hadde ingenting å gjøre med at hun hoppet langt, sa Bråthen.

Helgas verdenscuprenn i polske Zakopane har vært omgitt av enorm interesse. For polakkene er skihopping noe av det største på jord.

Det hører med til historien at hjemmehelten Dawid Kubacki satte bakkerekord under lagkonkurransen lørdag. Den nye rekorden i Wielka Krokiew-bakken lyder på 143,5 meter, og ble satt med fart fra avsats 17.

Stefan Kraft fra Østerrike vant søndagens individuelle renn. På de neste plassene fulgte Robert Johansson (Norge) og Yukiya Sato (Japan).