Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utfor i Kitzbühel 2018

Tysk sensasjon i Kitzbühel: Thomas (24) forbauset alle

Aksel Lund Svindal synes synd på Beat Feuz, som mistet utforseieren i Kitzbühel da Thomas Dressen sensasjonelt nok gikk til topps - trolig med bedre lysforhold.

SENSASJON: Thomas Dressen kjørte inn til ny ledertid fra et relativt sent startnummer i utforen i Kitzbühel og sjokkerte alpintverden. Foto: AP Photo/Marco Trovati
SENSASJON: Thomas Dressen kjørte inn til ny ledertid fra et relativt sent startnummer i utforen i Kitzbühel og sjokkerte alpintverden. Foto: AP Photo/Marco Trovati Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri har Thomas Dressen (24) vunnet i verdenscupen tidligere, og vi må helt tilbake til 1979 - ved Sepp Ferstl - for å finne sist gang en tysker vant utforen i Kitzbühel.

Men i dag skjedde det. Det som omtrent ingen trodde var mulig.

Pallen så ut til å være spikret med Beat Feuz som seierherre foran Hannes Reichelt og Vincent Kriechmayr - og de norske gutta Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud like utenfor pallen.

Så kom altså denne Thomas Dressen.

Tyskeren er i rivende utvikling og i positiv formutvikling, men at 24-åringen skulle kjøre inn til ledertid fra et så seint startnummer, hadde ingen forestilt seg.

Men det skjedde.

Det tyske publikummet i Kitzbühel tok helt av. Etter så mye motgang i tysk alpinsport, kunne de endelig juble over en av de aller største skalpene.

Den nye helten heter Thomas Dressen, som jublet hemningsløst i målområdet.

- Det er vanvittig rått. Det er en sensasjon, ropte NRKs alpinkommentator Marius Arnesen.

Svindal: - Jeg synes synd på Feuz

SLÅTT: Aksel Lund Svindal og de norske gutta var ikke like skarpe i Kitzbühel i dag som i super-G i går. Foto: AP Photo/Giovani Auletta
SLÅTT: Aksel Lund Svindal og de norske gutta var ikke like skarpe i Kitzbühel i dag som i super-G i går. Foto: AP Photo/Giovani Auletta Vis mer

Trolig endret lysforholdene seg noe, og av den grunn synes Aksel Lund Svindal synd på Beat Feuz, som ledet fram til Dressens sensasjonsrenn.

- Jeg synes litt synd på Feuz, men dette er en utendørsidrett, sier Svindal til NRK.

- Jeg var ikke god nok til å vinne uansett i dag og hadde ikke den samme flyten som i går, forteller 35-åringen, som endte på 8. plass til slutt.

Kjetil Jansrud ble nr. 10, mens Aleksander Aamodt Kilde endte på 18. plass.

Svindal var ikke like rå som da han i går gikk til topps i super-G, men leverte likevel et godkjent renn, tatt i betraktning av hva som skjedde i samme løype for to år siden.

Svindal tilbake der det gikk galt

Det var 23. januar 2016 det gikk fullstendig galt for Aksel Lund Svindal i Kitzbühel.

Alle holdt pusten. Publikum, alpinister, trenere og TV-seere.

Så viste nordmannen livstegn og reiste seg til stor jubel for publikum. Det så ut som at Svindal var uskadet der han gikk ut av arenaen av egen maskin, i stedet for å la seg bære ut etter at korsbåndet røk.

- 120 kilo ble kastet rundt som en sprettball. Det gikk et sukk gjennom hele Kitzbühel. Det var veldig dramatisk og ekkelt, sa Aleksander Aamodt Kilde til Dagbladet.

Da Svindal valgte å reise seg, var det for å betrygge familie, venner og kolleger.

- Aksel reiste seg ikke for sin egen del, men for å berolige publikum, familien og Kjetil Jansrud som sto klar på toppen. Det er slik Aksel er. Han er et herlig menneske. Han er et forbilde på alle mulige måter, skryter Kilde.

Imponerte igjen

Korsbåndskaden til Svindal var hans tredje alvorlige skade i løpet av alpinessets innholdsrike karriere.

For tredje gang har 35-åringen reist seg på eventyrlig vis og igjen tatt tilbake tronen som fartskongen. Tilbake i den spektakulære løypa i Kitzbühel i dag, jaktet Aksel Lund Svindal ledertida som hjemmehåpet Hannes Reichelt hadde da den norske stjerna satte utfor.

Svindal lå bak østerrikeren hele veien og tapte ytterligere mot slutten. I mål var han 71 hundredeler bak Reichelt i utforcomebacket i Kitzbühel.

Dermed snek han seg like foran landsmann og kompis Kjetil Jansrud.

Jansrud var først ut av de norske på startnummer tre. Hjemmehåpet Hannes Reichelt ledet da Jansrud satte utfor i den spektakulære løypa.

Feuz tok over teten

Vinstra-gutten kjørte raskere enn veteranen fra Østerrike på toppen, men tapte jevnt og trutt hele veien. I mål var Jansrud 89 hundredeler bak Reichelt.

I går sørget Svindal og Jansurd for dobbelt norsk i favorittdisiplinen super-G i Kitzbühel da førstnevnte nok en gang viste at han er comeback-konge nr. 1.

Da fikk det så være at det bare ble nesten i dagens utforrenn.

Fra startnummer sju kom sveitseren Beat Feuz og kjørte inn til ny ledertid i den ekstreme utforløypa. Feuz slo Reichelts ledertid med de nødvendige hundredelene.

Det så ut til å bli sveitsisk seier i Kitzbühel, men så kom altså tyske Thomas Dressen og stjal showet.

Det var oppturen som tysk alpinsport trengte. Nå har Tyskland fått en ny idrettshelt.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!