Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysk skøyteyndling

Blond, frittalende, frekk - og snart OL-mester. Anni Friesinger har det som skal til for å bli en publikumsyndling i OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skøyter er som erotikk. Det er ingenting så sexy som en skøyteløpers bakende...

Denne og en rekke andre uttalelser gjør at Anni Friesinger skiller seg fra trauste toppidrettsutøvere. Nylig stilte hun opp på nakenbilder for det tyske magasinet Stern - og hun har allerede varslet at hun gjerne stiller opp på flere erotiske bilder etter OL.

På hennes hjemmeside kan du bestille postkort der hun mer enn gjerne viser fram tatoveringer og navlepiercing.

Men Friesinger er mye mer enn en publikumsyndling på grunn av sin framtoning. I tillegg er hun verdens suverent beste kvinnelige skøyteløper på de lengre distansene.

Suveren på isen

Etter at Gunda Niemann-Stirnemann ga seg fordi hun var gravid har Friesinger trått fram som den klare eneren. 25-åringen vinner som hun vil i verdenscupen, ble verdensmester i fjor og har allerede rukket å vinne EM sammenlagt i år. Nå er blikket rettet mot OL-gull. Alt annet vil være en enorm skuffelse for Anni - og en enorm overraskelse for alle andre.

For fjorten år siden vant nederlandske Yvonne van Gennip tre gull i Calgary. I Salt Lake City tar Anni Friesinger mål av seg til å gjøre det samme.

- Teknikken min er god, formen min er god og publikum liker meg. Alt har gått så bra denne vinteren, sier Friesinger til AP.

Skøytefamilie

Anna Christina - som hun egentlig heter - kan takke sin familie for at hun er der hun er i dag. Moren og faren møttes på et skøytestevne i Øst-Berlin på 70-tallet. Mor Janina gikk for Polen med etternavnet Korowicka i OL 1976. Et år senere ble hun mor til Anna Christina.

Allerede tre år gamle prøvde hun seg med skøyter på isen. Fem år senere deltok hun i sitt første løp. Siden har det blitt mange runder på isen.

Hun beviste tidlig at hun var en kommende stjerne. I 1996 vant hun junior-VM for allround.

Men 1996 skulle også inneholde tunge dager for Anni. Faren ble rammet av et slag og døde.

- Noen ting har ingen mening. Han var min venn og mitt idol, sier Friesinger.

Tatoveringen over navelen er til minne om faren Georg. Anni ser på det som et kunstverk og en kjærlighetserklæring.

Lover gratis øl

For tida bor hun i Inzell. Når hun ikke konkurrer trener hun daglig på isen i Inzell sammen med sin yngre bror Jan. Også søsteren Agnes er sportinteressert.

I Utah Olympic Oval håper Anni at familien skal få oppleve at hun tar OL-gull. Hun stiller på 1000, 1500, 3000 og 5000 meter.

- Hun er ekstremt sulten på suksess. Hvis alt går bra, vil hun ikke bare vinne OL-gull på 1500 meter, sier trener Markus Eicher om OL-sjansene.

Innbyggerne i hjembyen Inzell krysser fingrene for at hun lykkes. Friesinger har nemlig lovet å holde fest i tre dager med gratis øl til alle, hvis hun tar gull.

Den første gullsjansen har hun på 3000 m i dag. Øvelsen starter kl. 21.00 norsk tid.

<B>SUVEREN: Friesinger har vært suveren så langt i år. Her jubler hun etter et løp i EM. Foto: SCANPIX/EPA
<B>OL-SØSKEN: Både Jan og Anni Friesinger er på plass i Salt Lake City for å konkurrere. Foto: SCANPIX/EPA
<B>GULLBLIKKET: Anni Friesinger går for gull i kveld. Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart