Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ut mot norske tilskuere: - Veldig trist

Tysk stjerne slakter nordmenn: - En skam

- Hva er galt med tilskuerne i Norge? spør den tyske kombinertstjerna Fabian Riessle. Han synes ikke Jarl Magnus Riiber og co. blir behandlet med respekt på norske arenaer.

REAGERER: Den tyske kombinertprofilen synes det er veldig trist at Jarl Magnus Riiber og kombinerteliten ikke blir behandlet bedre i Norge. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
REAGERER: Den tyske kombinertprofilen synes det er veldig trist at Jarl Magnus Riiber og kombinerteliten ikke blir behandlet bedre i Norge. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Den tyske kombinertstjerna Fabian Riessle - som har vunnet ni individuelle verdenscupseire og totalt åtte mesterskapsmedaljer - går hardt ut mot idrettsinteresserte nordmenn.

Riessle - som ble nr. 2 bak suverene Jarl Magnus Riiber i Holmenkollen - er oppgitt over hvordan kombinertsporten blir behandlet når verdenscupen ankommer norsk snø.

Der tyskerne strømmer til arenaen for å se verdenseliten i kombinert på hjemmebane, skjer det motsatte i Norge: Da forsvinner store deler av tilskuerne, etter å ha sett langrenn på samme arena én time i forkant.

Riessle sier til Dagbladet at han rett og slett blir trist over tilstanden og det som møter kombinertløperne i Norge - ikke minst sett i lys av at Norge har den suverene verdenseneren i Jarl Magnus Riiber.

- At så mange forsvinner, selv om vi konkurrerer stort sett bare en time etter langrennsløperne, er veldig trist. Hva er galt med tilskuerne i Norge? Jeg skjønner ikke hvorfor de forlater stadion før vi skal gå, sier Fabian Riessle til Dagbladet.

BEST I VERDEN: Jarl Magnus Riiber fra Norge og Fabian Riessle fra Tyskland ble nr. 1 og 2 i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Jarl Magnus Riiber fra Norge og Fabian Riessle fra Tyskland ble nr. 1 og 2 i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er rett og slett trist når man i tillegg tar i betraktning at Norge har verdens klart beste kombinertløper nå. Hva skal til for at nordmenn bryr seg og gir sporten og verdenseneren oppmerksomheten han fortjener? Det er en skam, mener han.

- Frustrerende

I helgas verdenscuprenn i Holmenkollen ble publikum nektet adgang på stadion, men det har i mange år vært en tendens at norske tilskuere kommer i store mengder for å se langrenn, men forlater arenaen når kombinerteliten skal i aksjon.

Det har de tyske stjernene fortvilet seg over i verdenscuprenn på norsk snø - i så vel Trondheim, som Lillehammer og i Holmenkollen.

- Det er frustrerende at nordmenn ikke bryr seg mer om kombinert. På verdenscuprenn på Lillehammer, i Trondheim og i Holmenkollen kan man se titusenvis av tilskuere på langrenn. Når vi kombinertløperne skal i aksjon, forlater publikum stadion, sier Riessle til Dagbladet.

- I Tyskland er det veldig annerledes. Der er kombinert større og mer populært enn langrenn. I Norge er det stikk motsatt, påpeker han.

Riiber: - Det burde ikke være sånn

Også verdensener Jarl Magnus Riiber synes det er synd at dette er realiteten for kombinertsporten, som skal forene den meget vanskelige kombinasjonen hopp og langrenn.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- I Tyskland har kombinert en kjempehøy status og interesse. I Norge havner vi i skyggen av langrenn. Vi kommer i andre rekke. Det handler blant annet om hvordan arrangementene blir lagt opp. Det burde ikke være sånn, men det er sånn. Vi må jobbe på for å få konkurransene våre på mer gunstige tidspunkt, sier Riiber til Dagbladet.

- Mange tenkte at vi manglet en ener i kombinert og at det ville hjelpe på. Nå har vi en ener og et veldig godt lag, uten at det har gjort så mye med interessen. Det var mer forståelig at interessen uteble før, da resultatene var dårligere. Det er tydeligvis andre faktorer som er årsaken til dette.

- Hva skal dere gjøre for å endre på dette?

- Vi må jobbe på, være enda råere inn mot media og NRK. Det hjelper også å prestere i et OL. Vi ser hvilken effekt langrenn fikk etter gullene i Pyeongchang.

Johaug og Riiber

I likhet med Therese Johaug i kvinnelangrenn har Riiber nesten vært litt for suveren denne sesongen i sin idrett.

OVERRASKET: De svenske stjernene ble overrasket da Therese Johaug ikke valgte å bytte ski underveis på dagens 3-mil i Holmenkollen. Valget ble avgjørende for hele løpet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Johaug har måttet forsvare at hun er så god. Har du følt på det samme, at du er litt for suveren for sportens beste?

- Ja, jeg har følt litt på det jeg også, at jeg er for suveren. Før sa folk til meg at kombinert var noe av det mest spennende de kunne se med tette dueller hele tiden. Det kom av at jeg hoppet dårlig. Kanskje må jeg hoppe dårligere og gå fortere på ski, så blir det mer langrennspreg over konkurransen, sier Riiber og smiler.

Eric Frenzel, Johannes Rydzek og Fabian Riessle dominerte i flere sesonger kombinertsporten fullstendig. De to siste sesongene har de tyske stjernene, inklusiv Vinzenz Geiger, fått bank av Riiber.

- Tidligere dominerte vi. Frenzel, Rydzek. Nå er Riiber best og ekstremt vanskelig å slå. Det er alltid noen som skiller seg ut. Vi må gjøre det vi kan for å slå ham. Vi må hoppe lenger og gå raskere, varsler Riessle.

- Riiber har i mange år vært veldig god i bakken. Nå har han også blitt veldig god i langrennsløypa. Han er mannen å slå.

Drømmesesong

Jarl Magnus Riiber - som er i god rute til å bli tidenes mestvinnende kombinertløper om han fortsetter den eventyrlige seiersfrekvensen - vant verdenscupen sammenlagt suverent for andre år på rad. Han stortrives med frustrasjonen i den tyske leiren.

- Det er bra tyskerne er frustrerte. Man kan se at fokuset deres endret. Før var de misfornøyd med 2. plass. Nå er de mer fornøyd med å være på pallen, sier 22-åringen.

Han har fortsatt ung og mener at han har enda mer å gå på, både i bakken og i løypa.

Krystallkula mottak Riiber uten noen tilskuere til stede.

- Det var litt annerledes å ta imot krystallkula uten noen tilskuere til stede. Vi får håpe det er flere her neste år, sier kombinertesset.

- Det er rått å vinne totalcupen. Det har vært en sesong som har gått på skinner. Dette har jeg jobbet hardt for.

Hele Norges coronakart