NYTER LIVET I TYSKLAND: Rune Almenning Jarstein går inn i en ny sesong som førstekeeper for Hertha Berlin. Han er også førstevalget på det norske landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTER LIVET I TYSKLAND: Rune Almenning Jarstein går inn i en ny sesong som førstekeeper for Hertha Berlin. Han er også førstevalget på det norske landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Rune Almenning Jarstein i Hertha Berlin

Tysk storavis hyller Jarstein igjen. Avslører sannheten bak suksessen

- Han søker det perfekte. Men perfekte mennesker finnes ikke, sier Herthas keepertrener, mannen bak «nye» Jarstein.

(Dagbladet): Det er ikke mange nordmenn forunt å få hederlig omtale i Tysklands største avis - Bild - gang etter gang. Artisten Wenche Myhre (70) har fått det. Det samme Anita Hegerland (56) i glansdagene. Men ingen slår Rune Almenning Jarstein (32).

I dag har Bild en ny, stor artikkel om Hertha Berlin-keeperen i papiravisa. «Jarsteins psycho-tricks», lyder overskriften. Artikkelen handler om suksessen til nordmannen. Forrige sesong ble han kåret til «Årets spiller i Hertha» og «Årets spiller i Norge».

Årsaken er i hovedsak det mentale arbeidet han har lagt ned sammen med keepertrener Zsolt Petry. Han gjorde nordmannen til førstekeeper i september 2015.

I en periode ønsket Jarstein seg vekk fra Hertha. Dagbladet vet at han hadde en dialog med daværende Celtic-trener Ronny Deila.

Søker det perfekte

Men Zsolt Petry så storheten i nordmannen. Han har selv 38 landskamper for Ungarn og sier:

- Rune er en type som alltid søker det perfekte. Jeg må lære ham at ingen mennesker er perfekte. Jeg forteller ham at han må glede seg over hver dag. Han må kose seg på treningsfeltet.

DOMINERER SPORTSSIDENE: Den tyske avisa Bild bruker stor spalteplass på Rune Almenning Jarstein i dag.
DOMINERER SPORTSSIDENE: Den tyske avisa Bild bruker stor spalteplass på Rune Almenning Jarstein i dag. Vis mer

Jarstein sier:

- Zsolt gjør meg veldig godt. Etter dårlige prestasjoner ramler jeg ikke sammen, takket være ham.

Keepertreneren forteller at han jobber mye med det psykiske. Suksessen sitter i hodet.

- Jeg ser ikke på meg selv som bare en keepertrener. Jeg er også pedagog. Jobben min handler om å trene hodet til spillerne. 90 prosent av alle bevegelser til en keeper er bevisste avgjørelser. Jeg vil hjelpe til å ta de riktige avgjørelsene, påpeker han.

Hertha Berlin havnet på sjetteplass i Bundesliga forrige sesong. Laget kvalifiserte seg direkte til Europa League, og i sum ble sesongen sett på som god for hovedstadslaget.

Oppkjøring

Hertha er nå i gang med oppkjøringen til en ny sesong. Den siste tida har laget vært i Bad Saarow, øst i Tyskland.

En av de store nyhetene derfra er at laget har sikret seg en ny tredjekeeper, Jonathan Klinsmann (20). Han er sønn av sin far, fotballegenden Jürgen Klinsmann.

Posisjonen til Jarstein er likevel ikke truet. Han går inn i en ny sesong som førstekeeper. I dette ligger det at det er lov til å feile. Bare flere brølere på stripe kan true nordmannens plass i hierarkiet.

- Vi må sørge for at han (Rune) gjentar prestasjonen fra i fjor. Han er en av mine nøkkelspillere, sier trener Pal Dardai til Bild.