Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupseieren ingen vil anerkjenne

Tysk stortalent slår tilbake mot Sjur Røthe

Flaks, var konklusjonen da Janosch Brugger (21) søndag vant sin første verdenscupseier i langrenn på Lillehammer. Det får tyskeren til å reagere.

SLÅR TILBAKE: Janosch Bruggers første verdenscupseier i karrieren kom på Lillehammer på søndag, men i stedet for hyllest ble han møtt med påstander om flaks. Nå slår tyskeren tilbake. Foto: Bildbyrån
SLÅR TILBAKE: Janosch Bruggers første verdenscupseier i karrieren kom på Lillehammer på søndag, men i stedet for hyllest ble han møtt med påstander om flaks. Nå slår tyskeren tilbake. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det var ikke så mange som fikk det med seg, men den tyske 21-åringen Janosch Brugger vant sin første verdenscupseier i langrenn på Lillehammer på søndag.

Det skjedde i skyggen av kampen om minitouren sammenlagt som Didrik Tønseth vant foran Sjur Røthe og Emil Iversen.

Beste etappetid hadde imidlertid Brugger i suveren stil på den 15 kilometer lange jaktstarten i klassisk. 21-åringen gikk hele 16,1 sekunder raskere enn nestemann, franske Jean-Marc Gaillard. Deretter fulgte Erik Bjornsen, Ristomatti Hakola, Jens Burman, Jonas Dobler og Aleksej Poltoranin.

Likevel var det få som gratulerte tyskeren for sin første verdenscupseier, en etterlengtet sådan i en blytung periode for tysk langrenn etter at Tobias Angerer, Axel Teichmann, René Sommerfeldt, Jens Filbrich og co. abdiserte.

JUNIORVERDENSMESTER: I februar 2017 vant Janosch Brugger gull i junior-VM foran Petter Stakston og Herman Martens Meyer på sprinten. Foto: Bildbyrån
JUNIORVERDENSMESTER: I februar 2017 vant Janosch Brugger gull i junior-VM foran Petter Stakston og Herman Martens Meyer på sprinten. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Uten å snakke stygt om noen, er det vel en grunn til at Janosch Brugger fikk sin første verdenscupseier fra startnummer 45. De med høyt startnummer har de beste tidene i dag. Det er en stor fordel å jakte bakfra i slike løp, sa Røthe til Dagbladet søndag.

Det er en etablert sannhet at det er gunstig å komme bakfra på slike jaktstarter med tanke på etappetiden, som avgjør hvem som får verdenscupseieren. Enda sterkere er effekten når det snør slik det gjorde på Birkebeiner Skistadion søndag.

Brugger slår tilbake

Flere harselerte med at Janosch Brugger fikk tilkjent verdenscupseieren og at han var heldig som kom bakfra på et sent startnummer. Det påpekte blant annet SVT på sin direktesending.

Overfor Dagbladet slår imidlertid den tidligere juniorverdensmesteren tilbake mot dem som mener at han vant på grunn av flaks.

- Dette er utendørsidrett, er det ikke? Da spiller forholdene inn. Slik er det alltid, og det er en del av idretten, sier Brugger til Dagbladet.

- Jeg var heller ikke den eneste som startet langt bak. Og tross alt vant jeg med ganske mange sekunder ned til nr. 2. Jeg hadde en god dag og hadde veldig bra ski. Det er stort for å vinne en verdenscupseier. Det er helt utrolig.

NORTHUG-FORHOLDET: Vidar Løfshus røper hvordan relasjonen hans til Petter Northug egentlig er og forteller om en spesiell biltur de hadde i sommer. Samtidig får han kritikk av Tomas Pettersson. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Tyskeren har helt rett i det og vant med hele 16 sekunder ned til Gaillard i et skirenn hvor tross alt majoriteten startet i en gruppe som fikk samme fordel som ham selv.

Forstår også Røthes poeng

Unntakene var først og fremst Tønseth og Røthe, som fra front sto for en prestasjon som de færreste trodde var mulig.

- Når det er sagt, er det lettere å få en bedre tid om man starter litt bak kontra de som starter først. Det er selvsagt, men seieren betyr likevel mye for meg, sier Brugger.

Det samme tenker Tysklands landslagstrener Peter Schlieckenrieder, olympisk sølvvinner fra sprinten i OL i Salt Lake City i 2002.

- Jeg er veldig glad på Janosch' vegne. Han har et fantastisk talent, mener den tyske langrennslegenden.

Brugger er på ingen måte noen hvem som helst. 1997-modellen ble nemlig juniorverdensmester på sprinten i Soldier Hollow i januar i fjor og tilhører kullet under Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov.

Teichmann tilbake

Viktigheten av å få med Tyskland i toppen igjen er ekstremt viktig for internasjonal langrenn. Det sier både Vegard Ulvang og Vidar Løfshus i Dagbladets langrennsprogram:

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Til Dagbladet sier nå Schlieckenrieder at tysk langrenn er i gang med en snuoperasjon.

- Vi må ta tolv steg og har tatt seks av dem nå. Vi har fått et større lag. Jeg prøver å samle laget og få de beste kreftene inn. Axel Teichmann er inne og bidrar for utøverne. Vi må prøve å ha mer kontinuitet i laget og ha et større perspektiv på alt, sier den tyske langrennssjefen til Dagbladet.

- Hvilken rolle har Teichmann på landslaget?

- Teichmann er teknikktrener nå. Han er også veldig viktig for trenerskolen og trenerutdanningen vår. Teichmann skal sørge for at yngre løperne er forberedt på det som venter på seniornivå.

Selv sier Brugger at han er svært glad for å ha Teichmann som trener og forteller at han lærer mye av den legendariske tyskeren med den karakteristiske stilen, som for mange kunne minne om Thomas Alsgaard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!