STORTALENT: Julian Brandt smilte, koste seg og lekte seg litt med Haitam Aleesami og Norge på Ullevaal. Foto: Federico Gambarini/dpa
STORTALENT: Julian Brandt smilte, koste seg og lekte seg litt med Haitam Aleesami og Norge på Ullevaal. Foto: Federico Gambarini/dpaVis mer

Stjerneskuddet Julian Brandt (20) gir Norge råd i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

Tysk supertalent med trøst, råd og stikk til Norge - og forundring over Ødegaard

Julian Brandt er et talent utenom det vanlige. Det tyske stjerneskuddet herjet mot Norge, men har likevel tro på en god norsk fotballframtid - med visse forbehold.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Han herjet for Tyskland i OL i Rio de Janeiro i sommer da bare Neymar og Brasil var hakket bedre. I VM-kvalifiseringen mot Norge kom Tysklands nye stjerneskudd inn med draktnummer 7 for Mario Götze etter 73 minutter på Ullevaal.

Draktnummeret forteller det meste. Men realiteten er enda bedre:

Julian Brandt har akkurat fylt 20 år, men var likevel Joachim Löws første innbytte mot Norge. I vår ble kantspilleren den yngste siden Gerd Müller som har scoret i seks strake Bundesliga-kamper. Bayer Leverkusen-spilleren har herjet i tysk toppfotball i to år og er en av dem som skal sørge for at Tyskland forblir det mange mener er verdens beste landslag også i framtiden.

Kantspilleren kom inn og lekte litt med det norske forsvaret søndag kveld. Han viste hvorfor han er et av Tysklands og verdens aller største talent. Etter kampen strålte han. Der Mezut Özil, Sami Khedia og Jonas Hector var lite snakkesalige da Dagbladet tok kontakt etter tyskernes 3-0-seier over Norge, tok Brandt seg god tid.

STJERNEDUELL: Julian Brandt storspilte for Tyskland da Neymar herjet for Brasil i OL i Rio de Janeiro. Foto: NTB Scanpix
STJERNEDUELL: Julian Brandt storspilte for Tyskland da Neymar herjet for Brasil i OL i Rio de Janeiro. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trøster Norge

Han smilte bredt og var hyggelig og imøtekommende. 20-åringen tok seg til og med bryet med å stille Dagbladets journalist flere spørsmål tilbake.

Han virket oppriktig interessert. Det var ingen stjernenykker å se hos Tysklands nye stjerneskudd. Brandt kommer dessuten med både trøst og råd til norsk fotball.

- Til å være en så liten nasjon, med så få innbyggere, synes jeg Norge har et bra fotballag. I Tyskland er vi tross alt 80 millioner. Norge har vel rundt fem millioner? spør Brandt Dagbladet - og viser at han er meget oppdatert.

- Det er imponerende. Norge er vel ganske gode i vintersport også, så jeg synes dere ikke skal skamme dere for mye over å tape 0-3 mot oss. Dere har mye å være stolte av, mener Bayer Leverkusen-profilen.

Brandts stikk og råd

På spørsmål om hva det norske landslaget bør gjøre for å nærme seg det tyske, sender Brandt et lite stikk.

- Det er ikke så komplisert: Tren mer og hardere, oppfordrer Brandt.

Så smiler han lurt.

- Det er det vi gjør i Tyskland. Det settes harde krav til disiplin og profesjonalitet. Det er det aller viktigste. Norge kan nok med fordel se litt på hva vi gjør i tyske klubber, men igjen, det er stor forskjell på 80 og fem millioner innbyggere, minner 20-åringen om.

Brandt deler ut skryt til flere norske fotballspillere.

- Norge er et bra lag med mange gode spillere. Jeg kjenner godt til flere av dem som spiller eller har spilt i Tyskland. Håvard Nordtveit gjorde det veldig bra her. Det samme gjelder Rune Jarstein, som sto en ny god kamp mot oss på Ullevaal.

Overrasket over Ødegaard-vraking

Det tyske stjerneskuddet har i sommer flere ganger blitt koblet til Bayern München, noe også Martin Ødegaard ble før han signerte for Real Madrid.

- Rykter er rykter, både for meg og Ødegaard. Jeg tror ikke det var et dårlig valg å dra til Real Madrid for ham. Det er en klubb på høyde med Bayern München, sier Brandt.

NUMMER SJU: Draktnummer sier det meste om hvor stor tro Tyskland har på Julian Brandt. Foto: Federico Gambarini/dpa
NUMMER SJU: Draktnummer sier det meste om hvor stor tro Tyskland har på Julian Brandt. Foto: Federico Gambarini/dpa Vis mer

- Det var kanskje litt overraskende og merkelig at Ødegaard ble plassert på U21-landslaget denne gang, for han har jo spilt mye på A-landslaget allerede. Men han er fortsatt ung. 17 år, stemmer ikke det? spør Brandt.

Nok en gang har han rett. Når Dagbladet bekrefter Bayer Leverkusen-vingens spørsmål, fortsetter han:

- 17 år er veldig ungt. Det er jo tre år yngre enn meg. At han allerede har spilt så mye på A-landslaget, er imponerende. Han må være litt av et talent. Det blir avgjørende for Norge å få ut dette potensialet. Alle lag trenger enere, selv om kollektivet er aller viktigst, mener 1996-modellen Brandt, som er to og et halvt år eldre enn Real Madrid-talentet.

- Men du er et enda større talent enn Ødegaard?

- Ha-ha, det er ikke opp til meg å vurdere, sier Brandt - før han ser bort på Thomas Müller, flirer litt og smiler som et barn på julaften.

Gir Norge VM-håp

Om 3-0-seieren over Per-Mathias Høgmos menn på Ullevaal, sier han følgende:

- Vi visste at Norge akkurat hadde tapt mot Hviterussland og var sikre på at vi ville slå Norge om vi gjorde jobben vår. Det klarte vi, heldigvis. Men Norge kan absolutt utfordre de andre lagene i gruppa, tror Brandt.

Det utelukker heller ikke Bayern München-stjerna Thomas Müller, som scoret to mål og hadde én assist mot Norge.

- Det er fortsatt helt åpent i gruppa. Vi har fått en veldig god start, men må fortsette å gjøre jobben vår i kampene som venter. Norge har nok mer inne og vil helt sikkert slå godt ifra seg, sier Müller til Dagbladet.