TOPPMØTE: Lothar Matthäus (til høyre) og Vladimir Putin (i midten) fant tonen da de møttes i Moskva. Det er det blitt debatt av i Tyskland. FIFA-president Gianni Infantino ser på. Foto: NTB Scanpix
TOPPMØTE: Lothar Matthäus (til høyre) og Vladimir Putin (i midten) fant tonen da de møttes i Moskva. Det er det blitt debatt av i Tyskland. FIFA-president Gianni Infantino ser på. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tysk VM-konge i Putin-bråk

Den tyske VM-legenden Lothar Matthäus (57) kom til Russland for å kommentere tysk gull. I stedet blir han hudflettet for sin omgang med Vladimir Putin.

MOSKVA (Dagbladet): Matthäus bygde seg opp en karriere på midtbanen til Bayern München og Tyskland. Han har spilt i fem VM og ble verdensmester i 1990.

I dag framstår han som en tysk playboy med fem ekteskap bak seg. Som fotballens ambassadør og ekspert for storavisa Bild har han vært synlig under VM.

Det toppet seg da Matthäus ble invitert til maktens høyborg i Moskva, Kreml, der han håndhilste på president Putin. Han var ikke alene: Også FIFA-president Gianni Infantino, keeperprofilen Peter Schmeichel og andre legender var til stede for noen dager siden.

Et av bildene viser Matthäus som legger en «kjærlig hånd» på ryggen til Putin. Presidenten har også ei hånd på ryggen til Matthäus, og idyllen kunne knapt vært større. Men møtet får Bilds sjefredaktør, Julian Reichelt, til å reagere:

- Lothar Matthäus burde ikke hilse på blodige hender!

Oppmerksomhet

Sjefredaktørens kommentar får stor oppmerksomhet i Tyskland og Russland.

- Vi snakker om Russland og vi hører målfesten. Men beruselsen fra VM gjør oss døve for døende barns gråt, og gråtende foreldre, i de bombede byene i Syria, skriver han.

GODT SELSKAP: Vladimir Putin fikk utdelt en drakt på møtet. Fra venstre: Lothar Matthäus, Gianni Infantino, Putin, Jorge Campos Navarrete, Nikita Simonyan og Peter Schmeichel. Foto: NTB Scanpix
GODT SELSKAP: Vladimir Putin fikk utdelt en drakt på møtet. Fra venstre: Lothar Matthäus, Gianni Infantino, Putin, Jorge Campos Navarrete, Nikita Simonyan og Peter Schmeichel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi besøker akkurat nå en morder i Russland. Han forakter sporten så mye at han forvandlet vinter-OL i Sotsji til organisert statlig doping. Morderen sier at han er fan, mens troppene hans kremerer sykehus.

- I frykt for økonomiske tap sier FIFA, det tyske fotballforbundet og andre organisasjoner som er involvert, at vi ikke skal blande idrett og politikk. Neste gang skal Qatar ha VM, et olje- og gassrike uten menneskerettigheter, og med bånd til islamistiske terrorgrupper. I midten av dette uanstendige skuespillet står Lothar Matthäus. Han er representant for VM i 1990, har flest landskamper for Tyskland og er spaltist i Bild. Nå står han og flirer sammen med Vladimir Putin når han får en trøye.

Takker Russland

Kommentaren får Matthäus til å slå tilbake på Twitter:

- Politikk og sport kan ikke skilles. Men for oss idrettsmenn er det bare fredelig og ærlig konkurranse som teller. Det russiske folk har organisert et fantastisk verdensmesterskap. De har vist verden gjestfrihet og hjertelighet. For dette fortjener de en takk.

Matthäus mener Bild scorer selvmål.

På Twitter poster han et bilde av den tidligere redaktøren, Kai Diekmann, som håndhilser på Putin i 2016. Samtalen mellom dem og en annen redaktør, Nikolaus Blome, ble presentert som eksklusive intervjuer. Twitter-meldingen hadde i går ettermiddag fått over 4800 «likes» og blitt retweeted over 750 ganger.

Den regimevennlige avisa Russia Today mener Reichelts kommentar føyer seg inn i rekken av vestens anklager mot Putin. Det være seg nervegiftangrep i Storbritannia, bombing av barn i Syria eller doping i Sotsji-OL i 2014.

- Disse «fakta» er ofte basert på tolkninger og vurderinger som ikke støttes av faktiske bevis. Men hvis Reichelt sier det, hvem kan motbevise det? spør avisa.

Ti mesterskap

Matthäus står på at Russland har levert et stort mesterskap. Til Putin sa han:

- Jeg har vært i fem mesterskap som spiller. Og jeg har vært her fem ganger hvor jeg har hatt en offisiell rolle. Jeg kan slå fast at Russland har levert det beste mesterskapet i moderne tid.

Han fortsatte:

- Moskva og Russland har forandret seg mye de siste 15–20 åra. Moskva er en vakker internasjonal by. Jeg føler meg hjemme her.

Støtte

Med til historien hører at eks-fotballspilleren har hatt russisk kone siden 2014. Hun heter Anastasia Klimko og er 27 år yngre enn ham.

Ser vi på det rent sportslige, får Matthäus støtte av flere aktører her i Russland. Omkvedet er at VM har vært en suksess, og sånn sett et PR-kupp for Putin.

- Måten vi er blitt tatt imot på er bare helt fantastisk, sier England-trener Gareth Southgate.

- Vi har virkelig fått en varm velkomst. Organiseringen av turneringen har vært av topp klasse. Vi var her også under Confederations Cup (prøve-VM) i fjor. Da opplevde vi det samme. Under opptakten til mesterskapet kom det en del historier som jeg visste ikke ville stemme. Det har vist seg å være tilfelle. Fotballen over landegrensene har vært bra, og vertskapet utrolig.

I kommentaren – som ble skrevet lenge før den tapte semifinalen mot Kroatia – slo Bilds sjefredaktør fast:

- Jeg håper England vinner VM og at spillerne nekter å ta Putin i hånda.

SEMIFINALE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer