Tysk VM-raseri

Treneren for Bundesliga-klubben Köln, Steffen Baumgart (50), vet ikke om han skal se på VM. - Når jeg hører at en VM-ambassadør erklærer homofile personer som mentalt syke, kan jeg ikke ha noe med det å gjøre.

KÖLN-TRENER: Steffen Baumgart. Foto: NTB
KÖLN-TRENER: Steffen Baumgart. Foto: NTB Vis mer
Publisert

DOHA (Dagbladet): Aldri har et VM-sluttspill i fotball skapt så sterke reaksjoner som denne gang.

Mens folk i Qatar er fornøyde med at dagtemperaturen har gått ned fra 50 grader til 30 grader - og gleder seg til mesterskapet - raser debatten i den vestlige verden.

Köln-trener Steffen Baumgart har markert seg som en profil med sixpence. I dagens utgave av den tyske storavisa Bild dundrer han løs.

KRITISK: Köln-trener Steffen Baumgart har ikke mye til overs for VM i Qatar. Foto: NTB
KRITISK: Köln-trener Steffen Baumgart har ikke mye til overs for VM i Qatar. Foto: NTB Vis mer

- Skal du til Qatar?

- Nei.

- Men du kommer til å se kamper?

- Jeg vet ikke. Når spiller Tyskland, egentlig? Mentalt er jeg langt unna dette VM. Og jeg er ikke den eneste i Tyskland. Jeg får ikke mye ut av det. Dette til tross for at jeg pleier å følge turneringer som dette.

Baumgart fortsetter:

- Når jeg hører at en VM-ambassadør erklærer homofile personer som mentalt syke, kan jeg ikke ha noe med det å gjøre. Jeg ser ikke læringsprosessen her. Jeg var ikke euforisk i utgangspunktet. Men uttalelser som dette gjør at jeg får nok. For øyeblikket er det vanskelig å ta del i dette.

Köln ligger på 13. plass i Bundesliga. På spørsmål om en Bundesliga-trener ikke bør følge med på VM, svarer treneren: «Hvorfor?» Han mener han har oversikt og ikke trenger å se på spillerne hver uke.

STOPPES: En journalist fra dansk TV 2 fikk et ublidt møte med sikkerhetsvakter i Qatar. Video: TV 2 Danmark Vis mer

Fotballsupportere som reiser til Qatar må ta hensyn til helt andre regler enn hva de er vant til. I de såkalte fansonene i sentrum og utenfor stadionene er det bare lov til å drikke opptil fire enheter med Budweiser, som har rettighetene til ølsalget.

Alkohol selges bare på noen få hoteller og restauranter. Det er ikke lov å ta med alkohol og pornografisk materiale til Qatar. Sex utenfor ekteskapet er forbudt.

I vertsnasjonen mener de at de likevel skal skape det beste VM som noen gang har vært.

GLEDER SEG: TV-profilen Ismail Ali. Foto: Tore Ulrik Bratland
GLEDER SEG: TV-profilen Ismail Ali. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Dette kommer til å bli et utrolig mesterskap, sier den arabiske TV-profilen Ismail Ali til Dagbladet. Han jobber for Alkass TV i Qatar og er ikke i tvil:

- For meg blir dette det beste mesterskapet noen gang. Jeg vet hvordan Qatar kan gjøre det. Vi sparer ikke på noe og gjør alt maksimalt. Alt skal være det beste.

- Hva tenker du om kritikken mot mesterskapet, spesielt fra vestlige land?

- Alle land får kritikk, det er ikke bare Qatar. Du kan ikke bli likt av alle. Noen vil like deg, andre ikke. Det er som i livet ellers. Men vi skal vise verden hvor godt forberedt vi er.

Temperaturer på rundt 30 grader nå om høsten er mer enn varmt nok. Men inne på de åtte VM-stadionene kommer varmen angivelig ikke til å bli et problem.

- Vi kan gjøre temperaturene inne på stadionene til ni grader eller 15 grader. Vi er i front på teknologi. Vi er i front på alt, hevder Ali, som har 630.000 følgere på Instagram.

Köln-trener Steffen Baumgart, derimot? Han har alt annet enn VM-feber.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer