MÅ REISE HJEM: Thomas Müller klarte ikke å score for Tyskland etter at han kom inn. Nå reiser de regjerende verdensmesterne hjem til Tyskland etter at de ble sist i gruppa. Foto: REUTERS/Michael Dalder
MÅ REISE HJEM: Thomas Müller klarte ikke å score for Tyskland etter at han kom inn. Nå reiser de regjerende verdensmesterne hjem til Tyskland etter at de ble sist i gruppa. Foto: REUTERS/Michael DalderVis mer

Fotball-VM 2018

Tyske aviser raser: - Historisk fiasko! Sjokk! Vi har ikke fortjent bedre

Tyske medier var naturlig nok ikke spesielt fornøyde med at de regjerende verdensmesterne ble slått ut av VM i gruppespillet.

Alle forventet at Tyskland skulle feie gjennom gruppe F. Det gjorde de absolutt ikke. 0-1-tapet i åpningskampen mot Mexico ble fulgt opp av en meget knepen 2-1-seier mot Sverige, før de til slutt røk ut etter dagens 0-2-tap mot Sør-Korea.

Selv med uavgjort mot Sør-Korea ville tyskerne vært slått ut.

Bild etter Tysklands VM-exit.
Bild etter Tysklands VM-exit. Vis mer

At verdensmesterne fra 2014 allerede er ute av VM går selvsagt ikke upåaktet hen i tyske medier.

- Ute! Men vi har ikke fortjent bedre, skriver Bild, Tysklands største avis.

- Sjokk på overtid, skriver Welt.

- Historisk fiasko, melder Sport1.

- De kom aldri opp på det nivået man forventet at de skulle nå, sier Petter Bø Tosterud, ekspert på tysk fotball og Bundesliga-kommentator for Eurosport, til Dagbladet.

Det er ikke første gang en regjerende verdensmester ryker ut i gruppespillet. Frankrike vant i 1998, men røk ut i gruppespillet fire år etter. Det samme skjedde med Italia etter seieren i 2006, og med Spania etter at de vant i 2010.

Nå er det altså Tyskland som må reise hjem som regjerende verdensmester. De endte sist i gruppa med tre poeng på tre kamper.

- Dette var bittert for oss og alle tyske fotballfans. Vi fikk ikke ballen inn, sa Mats Hummels etter kampen.

Tyskerne var regnet som en stor favoritt til å vinne hele VM, men slet i alle sine tre kamper mot Sverige, Mexico og Sør-Korea.

- Dette er jo et vanvittig sjokk. En ting som har overrasket meg er hvor mange bytter og endringer de har gjort. De har vært lite tilpasningsdyktige, sier Bø Tosterud.

Mange som vant VM

Og dét med mange av de samme spillerne som løftet trofeet etter at de slo Argentina i VM-finalen for fire år siden. Blant de 14 spillerne som spilte mot Argentina, var seks av de med i årets tropp.

Phillip Lahm, Benedikt Höwedes, Christoph Kramer, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Mario Götze, Per Mertesacker og André Schürrle er spillerne som ikke var med i år.

Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Mats Hummels, Thomas Müller, Toni Kroos og Mesut Özil spilte alle VM-finalen i Brasil, og deltok også i årets tyske fotballfadese i Russland.

- Noen vil kanskje si at de er mette, men flere av spillerne spiller jo sitt første VM. Marco Reus har vært skadet i de to siste mesterskapene, men får nå spille. Manuel Neuer har vært skadet, men er nå tilbake som kaptein, sier Bø Tosterud.

Går ut fra at Löw fortsetter

Etter kampen ble det naturligvis snakket om trener Joachim Löws framtid.

- Det er for tidlig for meg å svare på det spørsmålet. Jeg trenger noen timer før jeg kan vurdere situasjonen med klare øyne, sa 58-åringen da han av TV-kanalen ZDF fikk spørsmål om sin framtid rett etter 0-2-tapet for Sør-Korea.

Löw tok over det tyske landslaget etter VM i 2006, og har blitt topp tre i samtlige mesterskap han har ledet Tyskland i, bortsett fra årets VM. Så seint som i mai forlenget han kontrakten sin fram til 2022.

- Tysk fotball tapte i dag. Det var ikke bare en kamp som ble tapt, men vi mistet mye av det vi har bygd opp de siste åra, fortsatte Löw.

- Det er ikke riktig tidspunkt å gå inn på en enkeltanalyse av hva som har skjedd. Jeg går ut fra at «Jogi» (Joachim Löw) fortsetter, sa Tyskland-manager Oliver Bierhoff etter kampen.

Også Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel uttrykte støtte til Löw.

- Før VM ga vi ham tillit til 2022, og det er ikke endret, sa Grindel og la til at man må gjøre en grundig analyse av hva som gikk galt i VM

- Jeg ser på det som problematisk hvis Löw skal løfte det tyske landslaget mot neste mesterskap. Dette er den mørkeste dagen i tysk fotballhistorie. Det føles unaturlig at Löw skal fortsette etter dette, sier Bø Tosterud.

Dette er for øvrig første gang noensinne Tyskland ryker ut av et gruppespill i VM.