TILBAKE: Ørjan Nyland var tilbake i buret for Ingolstadt i går. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILBAKE: Ørjan Nyland var tilbake i buret for Ingolstadt i går. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Tyske endringer kan snu den norske keepersituasjonen på hodet

Mens Rune Jarstein sto over gårsdagens kamp med skade, var Ørjan Nyland tilbake i Ingolstadts startellever. Neste sesong får han ny trener.

(Dagbladet): Ørjan Håskjold Nyland etablerte seg som Norges nr. 1 på landslaget i sin tid i Molde, mens Rune Almenning Jarstein mistet rollen som førstekeeper da han dro til Hertha Berlin og Bundesligaen i 2014.

I høst dro også Nyland til den tyske storligaen, hvor han etter planen skulle dele rollen som førstekeeper i FC Ingolstadt med Ramazan Özcan. Østerrikeren storspilte og slapp ikke inn et eneste mål på de fem første kampene han spilte. Da Nyland fikk sjansen mot Borussia Dortmund, slapp han inn fire.

Tallenes klare tale endret forutsetningene i keeperkampen. Plutselig ble Özcan det ubestridte førstevalget, mens Nyland måtte slite benken. Omtrent på samme tid ble Thomas Kraft skadet i Hertha Berlin, og Jarstein grep muligheten med begge hender da han fikk sjansen.

- Det var litt tilfeldig. Rune fikk sjansen etter en skade og grep den. I Ingolstadt holdt min keeperkonkurrent nullen i noen kamper, mens vi tapte da jeg fikk sjansen mot Borussia Dortmund, sa Nyland til Dagbladet i november.

Snur det igjen? På det tidspunktet var det likevel ingen som ønsket et keeperskifte på landslaget, og Nyland fikk stå samtlige av Norges viktige EM-kvalifiseringskamper i høst.

Men da tendensen vedvarte, med Nyland på benken hos middelhavsfarer Ingolstadt, samtidig som Jarstein ble hyllet for sitt storspill for topplaget Hertha, fikk Jarstein muligheten for Norge igjen mot Estland i mars.

Idet Jarstein var i ferd med å ta tilbake rollen som Norges nr. 1, kan situasjonen nå være i ferd med å snu igjen. Jarstein pådro en bekkenskade i cuptapet for Borussia Dortmund onsdag, slik at Kraft var tilbake i Hertha-buret mot Bayern München i går.

Kraft har ei fortid fra nettopp Bayern München, har vært innom det tyske A-landslaget og kan bli en vanskelig mann for Jarstein å holde på benken nå som Kraft er på vei mot toppformen igjen. Jarstein hadde for øvrig spilt hver eneste seriekamp siden femte serierunde fram til i går.

Ny sjanse for Nyland I samme periode har Nyland stort sett bare på benken, men i går - da Jarstein var ute for Hertha - var sunnmøringen plutselig tilbake i Ingolstadts ellever. Özcan var ikke skadet og satt på benken.

Hva som er årsaken til skiftet, er ikke kjent, men manager Ralph Hasenhüttl skal forlate Ingolstadt etter sesongen. Det melder en rekke tyske medier, blant annet Kleine Zeitung.

Det kan bety en ny sjanse for Nyland til å begynne med blanke ark. Han ble hentet til klubben som framtidas keeper, men hadde sett for seg å spille mer enn hva han har gjort denne sesongen.

Nylands flytende tysk Nyland slapp for øvrig inn to mål i gårsdagens kamp mot Hannover 96, hvor Iver Fossum spilte de siste 45 minuttene for Hannover. Ingolstadt ledet 2-0, men fikk Romain Bregerie utvist etter bare tjue minutter.

Da slo gjestene tilbake og utliknet til 2-2, hvor Fossum var med på opphentingen. Etter kampen snakket Nyland flytende tysk i et intervju med klubbens egen mediekanal:

- Det ble vanskelig med én mann mindre i 70 minutter. Vi kjempet det vi kunne, men dessverre klarte vi ikke å holde på ledelsen helt inn. Ett poeng var helt greit sånn det utviklet seg, oppsummerer Nyland.

- De vil satse på meg Da Dagbladet møtte Nyland i november, fortalte voldingen at han føler seg god nok til å være Ingolstadts førstekeeper.

SKADET: Rune Jarstein har storspilt for Hertha Berlin denne sesongen, men i går var han ute av troppen grunnet en skade. Foto: Daniel Maurer/dpa
SKADET: Rune Jarstein har storspilt for Hertha Berlin denne sesongen, men i går var han ute av troppen grunnet en skade. Foto: Daniel Maurer/dpa Vis mer

- Føler du at du er vel så god som Özcan?

- Ja, det gjør jeg. Det merker jeg på trening. Jeg står ikke noe tilbake for ham, og klubben sier at det er meg de vil satse i et langsiktig perspektiv. Jeg har ingen planer om å forlate Ingolstadt, fortalte 25-åringen.

FC Ingolstadt ligger på en solid 9. plass i Bundesligaen, mens Fossums Hannover er tabelljumbo og må gjøre noe helst spesielt for å unngå nedrykk.

Hertha Berlin med Jarstein og Per Ciljan Skjelbred innehar 4.-plassen, mens Håvard Nordtveits Borussia Mönchengladbach er nr. 5 i den tyske toppligaen.

- Er det en trygghet å se at Jarstein til slutt fikk sjansen etter mange år på benken?

- Hvis man jobber hardt nok over tid, går det bra til slutt. Det er opp til meg selv, mener Nyland.

DUELL: Rune Jarstein og Ørjan Nyland kjemper for å bli førstekeeper for hver sin tyske klubb og for å være førstekeeper på det norske landslaget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DUELL: Rune Jarstein og Ørjan Nyland kjemper for å bli førstekeeper for hver sin tyske klubb og for å være førstekeeper på det norske landslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer