SLÅTT: Franziska Preuss, Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt og Laura Dahlmeier var favoritter før start, men måtte se seg slått av Norge. Det overrasket tyskerne stort. Foto: Hendrik Schmidt/dpa
SLÅTT: Franziska Preuss, Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt og Laura Dahlmeier var favoritter før start, men måtte se seg slått av Norge. Det overrasket tyskerne stort. Foto: Hendrik Schmidt/dpaVis mer

Tyske stjerner forbløffet over Norge: - Helt utrolig. Hva gjorde de natt til fredag?

Skiskyttersportens stjerner skjønner lite av den norske forvandlingen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Norges gull på kvinnestafetten kom som et sjokk på skiskytterverden. Som Synnøve Solemdal sa til Dagbladet, skulle det jo ikke være mulig.

Generalprøven til kvinnestafetten i Holmenkollen kunne knapt vært verre for det norske laget. Ingen norske kvinner blant de 30 beste på onsdagens normalprogram var skremmende svakt. Det var helsvart.

Med startnummer 12 på stafetten, som impliserte at Norge har vært det tolvte beste stafettlaget denne sesongen, var vertsnasjonen på ingen måte blant de største favorittene i den varme påskesola i Holmenkollen.

Men Norge vant likevel etter fire strålende etapper. Det var over all forventning. Det var en bragd, et eventyr og en prestasjon som vil konkurrere om å bli årets norske lagprestasjon, uansett idrett, når året skal oppsummeres.

Frankrike kapret sølvet, men forhåndsfavoritten Tyskland måtte ta til takke med bronse.

Franziska Preuss og Laura Dahlmeier er født i henholdsvis 1994 og 1993 og spås en lysende fremtid. De skal føre arven videre etter superstjerna Magdalena Neuner. De er skiskyttersportens nye stjerneduo.

Duoen håpte å ta gull på dagens stafett og gjorde jobben sin. Det var bare det at Norge var enda bedre. Det var ikke til å tro.

- Jeg så ikke på Norge som en av de største favorittene. Mange mente at vi var gullfavoritter, men de franske kvinnene har gjort det veldig bra i VM og var også en veldig sterk kandidat. Men Norge? De var først og fremst en outsider, sier Preuss til Dagbladet.

Bursdagsbarn Hun strålte likevel som en sol etter bronsemedaljen. Hun er tross alt bare 22 år og har en stor fremtid foran seg. 22 år fylte hun faktisk i går. Dermed feiret hun bursdagen med bronsemedalje.

- Det var en veldig fin bursdag det. Vi klarte å få medalje. Det må vi være fornøyd med. Og det er en fantastisk atmosfære å gå i Holmenkollen. Det er ikke helt som Rupholding, som er min hjemmebane, men å gå her er likevel veldig stort, forteller Preuss.

Det sa hun få minutter etter målgang i Holmenkollen. Da Dagbladet møtte Preuss på Universitetsplassen noen timer etter, smilte bursdagsbarnet fortsatt med medaljen rundt halsen.

- Det er helt fantastisk å være her. Jeg fikk frysninger av stemningen. Medalje er bra, men neste år skal vi ta gull, varsler stortalentet.

Overrasket og forbauset Et par timer etter at Dagbladet presenterte tallene for hva de norske og tyske skiskytterne har prestert denne sesongen, har Preuss gjort seg enda flere tanker.

I verdenscupsammendraget er Olsbu nest beste norske på 28. plass. Og på normalprogrammet på onsdag var ingen norske kvinner blant de 30 beste. I dag var de fire utvalgte norske kvinnene bedre enn alle. De var best i verden.

BURSDAG: Franziska Preuss feiret bursdagen med stafettbronse. Foto: Hendrik Schmidt/dpa
BURSDAG: Franziska Preuss feiret bursdagen med stafettbronse. Foto: Hendrik Schmidt/dpa Vis mer

Riktignok var tilleggsminutter erstattet med ekstraskudd, hvilket favoriserte de fysisk sterke norske jentene. Men forvandlingen fra onsdagen til i går, var likevel til å gni seg i øynene av.

- Ja, det er virkelig imponerende. Med tanke på det som skjedde på normalprogrammet, er det helt utrolig. Det er nesten ufattelig. Men de er på hjemmebane og får en liten fordel av det. Jeg unner de norske jentene dette. De er veldig hyggelige. Jeg gleder meg på hele Norges vegne, sier Preuss sympatisk.

Hun får støtte av Dahlmeier, som vant jakstarten på søndag og som anses som et av tidenes største skiskyttertalent.

- Jeg trodde at Norge kunne ta medalje, men gull? Nei, det hadde jeg ikke trodd. Det var veldig overraskende, sier Dahlmeier til Dagbladet.

- Men det er det som er gøy. Utrolige ting kan skje i skiskyting. Det veksler fra dag til dag. Det er en morsom sport, og de vant helt fortjent, sier den tyske stjernen.

Spåkonen Franziska Hildebrand er seks år eldre enn de to tyske supertalentene og er å regne som en veteran på det unge, tyske laget. Hun tippet faktisk både Frankrike, Norge og Tyskland på pallen.

- Ja, det var de lagene jeg tippet da jeg ble spurt før løpet. Det er ikke verst tippet, sier Hildebrand stolt og kry til Dagbladet.

JUBELDAG: De norske skiskytterjentene feiret gullet i flere omganger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBELDAG: De norske skiskytterjentene feiret gullet i flere omganger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Så du er egentlig en skiskytterekspert?

- Ja, jeg burde være definitivt være det. Er det noe jeg kan, så er det skiskyting, sier hun og ler.

- Men jeg trodde jo at vi skulle vinne. Eller Frankrike. At Norge vinner, er overraskende. Med tanke på det som skjedde på onsdag, er det utrolig overraskende og forbausende. Hva gjorde de egentlig natt til fredag? spøker Hildebrand.

Hun sier det og ler. Det er naturligvis ingen mistenkelighet å spore i den tyske leiren. De er først og fremst svært imponert over den norske forvandlingen.

-  Vi vet hvor fort det snur i skiskyting. Norge har mange gode løpere, og i dag hadde de en topp dag. Det er fantastisk prestasjon det de norske gjør, konkluderer «skiskyttereksperten» Hildebrand.

Fremtidens enere Hun hyller Dahlmeier og Preuss som idrettens to største talent.

- De kommer til å dominere sporten i en årrekke fremover. De er allerede veldig gode. De er definitivt skiskyttersportens fremtid. Men Eckhoff, Olsbu og de norske er også veldig gode, skryter Hildebrand.

Det italienske laget skuffet enormt på stafetten. Populære Dorothea Wierer fikk dermed ikke medaljen hun hadde håpet på.

- Det var skuffende. Vi trodde vi skulle kjempe høyere, men i dag var vi ikke gode nok. Tyskland og Frankrike var som ventet sterke, mens Norge var en positiv overraskelse. Det er bare å gratulere, sier Wierer til Dagbladet - og gjør nettopp det.

På norsk. For fredag 11. mars tilhører de norske skiskytterkvinnene. Det var en dag for historiebøkene. En dag som ikke vil bli glemt på svært, svært lenge.