SPANSK VM-UNIFORM: De regjerende verdensmesterne går for alt i rødt under sluttspillet i sommer. Disse draktene ble vist fram i Madrid. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB SCANPIX
SPANSK VM-UNIFORM: De regjerende verdensmesterne går for alt i rødt under sluttspillet i sommer. Disse draktene ble vist fram i Madrid. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB SCANPIXVis mer

Tyskerne dropper svart shorts, Spania stiller helrøde i VM

- Upassende, sier NRK-ekspert.

(Dagbladet): Tyskland i hvite trøyer og svart shorts. England i hvitt og mørkeblått. Spania med rødt oppe og blått nede.

Det var før, det.

HVITT: De tyske shortsene har tre svarte striper og en svartrød kant - men er for første gang i historien hovedsaklig hvite.
HVITT: De tyske shortsene har tre svarte striper og en svartrød kant - men er for første gang i historien hovedsaklig hvite. Vis mer

Når Spania viser fram draktene som skal brukes i Brasil-VM i sommer ser det ut som Real Madrids Xabi Alonso har meldt overgang til gamleklubben Liverpool.

- Upassende Spania er kledd i helrødt fra topp til tå, av Adidas.

Også Tyskland går bort fra sin legendariske, VM-vinnende landslagsdrakt til fordel for en ensfarget hvit modell - sett bort fra en stripe i forskjellige rødnyanser på brystet på  sokker.

SVART: Lothar Matthaeus (t.v) og Pierre Littbarski feiret VM-trofeet I 1990 I sine klassiske svarte shortser med hvit trøye. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SVART: Lothar Matthaeus (t.v) og Pierre Littbarski feiret VM-trofeet I 1990 I sine klassiske svarte shortser med hvit trøye. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

NRKs VM-kommentator Lars Tjærnås har ikke mye til overs for draktendringene.

- Jeg er såpass gammeldags og opptatt av de lange linjer i fotballhistorien at jeg mener respekten for historien trumfer andre hensyn når tema er landslagsdrakter, sier Tjærnås til Dagbladet.

HVITT: Lionel Messi viste fram Argentinas VM-drakt i privatkampen mot Romania i mars. Foto: AFP  / DANIEL MIHAILESCU / NTB SCANPIX
HVITT: Lionel Messi viste fram Argentinas VM-drakt i privatkampen mot Romania i mars. Foto: AFP / DANIEL MIHAILESCU / NTB SCANPIX Vis mer

Han legger til:

- Så det er litt upassende, for å bruke et slikt uttrykk, å se dem i andre fargekombinasjoner. Men bortsett fra det er jeg mer opptatt av fiffige finter og frispark enn draktene.

Fifa-regler
Årsaken til at enkelte VM-lag går bort fra de klassiske draktkombinasjonene kan være Fifas regelverk for VM-utstyr, skriver Daily Mail.

SVART: Slik var det argentinske draktsettet for 36 år siden, da vertene vant VM-gull. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SVART: Slik var det argentinske draktsettet for 36 år siden, da vertene vant VM-gull. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

I Fifas paragraf 35.2 heter det at hvert enkelt lag skal melde inn «to forskjellige drakter som står i skarp kontrast». Et draktsett skal domineres av mørke farger, mens det andre skal framstå lyst.

Regelen gjelder for hele drakta, inkludert trøyer, kortbukser og sokker.

Tilsynelatende som en følge av regelverket bytter Argentina ut sine vante svarte shortser, som blant annet ble brukt på veien til VM-gullet på hjemmebane i 1978.

Når du ser Lionel Messi i nasjonaldrakt i sommer spiller han iført en hvit shorts, sammen med den velkjente hvit og blå-stripede overdelen.

HELHVITT: England dropper også mørk shorts, men det har nasjonen gjort også i tidligere VM.
HELHVITT: England dropper også mørk shorts, men det har nasjonen gjort også i tidligere VM. Vis mer

Stordelen av lagene som har fulgt Fifa-reglementet til punkt og prikke har felles draktleverandør: Adidas. Andre draktprodusenter oppfatter regelverket som en rettesnor, ikke som påbud.

Nike-oppkledde England dropper også sine mørkeblå shorts, men det er ikke for første gang på fotballøya. Det skjedde også i 1966 og 1970.

Klassiske Italia Vertene Brasil spiller også med «swoosh», og sambanasjonen har definitivt ikke byttet ut sine gule trøyer og blå bukser. Australia går også mot regelene med gulgrønt, mens Frankrike beholder sitt tradisjonsrike blåhvite antrekk.

KLASSISK: Italia kler opp sine spillere i to farger, blå trøyer og hvite shortser.
KLASSISK: Italia kler opp sine spillere i to farger, blå trøyer og hvite shortser. Vis mer

Puma-oppkledde Italia lar har heller ikke latt regler trumfe kleskode, og stiller som seg hør og bør i hvite kortbukser og asurblå topper i VM-sluttspillet.