Tyskerne stoler på lykkemynten

Brasil stoler på Ronaldo, Rivaldo og Ronaldinho. Tyskland setter sin lit til Oliver Kahn og en lykkemynt.

Tyskernes «Glückspfennig» er av journalister i tabloidavisen Bild gravd ned på banen i alle lagets VM-kamper siden den første omspillkampen mot Ukraina i Kiev i fjor høst. Tyskland er ubeseiret i de kampene, med seks seirer og to uavgjorte.

- Alle i Tyskland tror på lykkemyntens magi, og alle de tyske spillerne har bedt om å få se og røre mynten, sier Bild-redaktøren Klaus-Peter Witt til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi fikk ideen før omspillet mot Ukraina. Vi gravde ned mynten i straffefeltet, og siden har mynten bragt laget hell.

Tyskland greide 1-1 i Kiev og vant returkampen 4-1. Mynten ble så lagt i et pengeskap i påvente av VM-sluttspillet. I mellomtiden ble Tyskland rammet av en rekke ødeleggende skader, og laget tapte flere oppkjøringskamper. Forventningene var helt på bunn da troppen reiste østover.

Verdiløs men uvurderlig

Bilds 1-pfennigmynt, som i fjor høst var verd om lag 4 øre, var i mellomtiden sunket i verdi til ingenting gjennom innføringen av euro. Men myntens kraft var ikke blitt borte. Med mynten begravd fem centimeter under gresset, vant Tyskland 8-0 over Saudi-Arabia, den største VM-seier for noe lag på 20 år. Deretter sikret tyskerne gruppeseieren med 1-1 mot Irland og 2-0 over Kamerun.

I cupspillet ble det fulgt opp med tre 1-0-seirer på rad, og særlig i kvartfinalen mot USA så mynten ut til å bringe nesten ubegrenset hell og lykke. Amerikanerne presset og presset, men fikk ikke mål.

USAs landslagssjef Bruce Arena ble spurt om mynten etter kampen.

- Hvor var den da de tapte 1-5 hjemme for England, spurte han, uvitende om at det var før mynten ble gravd ned for første gang.

- Kan en mynt som er verd så lite ha så stor verdi for spillere som tjener så mye? Kanskje vi bør grave ned en 100-dollarseddel neste gang, sa Arena.

Nesten avslørt

Største spenningsmoment for tyskerne før finalen er ikke hvem som erstatter utestengte Michael Ballack, men om Bild-journalistene greier å grave ned mynten på finalearenaen i Yokohama uten å bli avslørt og stoppet. Det var nære på før semifinalen mot Sør-Korea i Seoul.

- En politimann så hva vi holdt på med. Han glefset noe på koreansk og ville beslaglegge mynten. Men vi hadde fått den ned i gresset allerede. Vi ga ham en koreansk 10-wonmynt, skrev Bild-journalisten Wolfgang Ruiner.

- Heldigvis sa han seg tilfreds med det.

Witt sier at mynten oppbevares i en hotellsafe inntil den skal graves ned i gressmatta på Yokohama landskamparena.

- Etter VM pensjoneres den. Da skal den på museum, sier han til Reuters.

NTB

KAHN OG LITT TIL: Tyskerne har lykkemynten trygt plassert på stadion.