Tyskernes legendariske VM-vinnere i 1954 var dopet

Fikk sprøytet inn metamfetamin uten at de visste det.

VAR DOPET: Her scorer Ungarns Nandor Hidegkuti på Heiner Kwiatkowski 20. juni 1954. Tyskland vant senere kampen, men en ny studie konkluderer med at lagets lege ga spillerne injeksjoner med doping før kampen.Foto: SCANPIX/AFP
VAR DOPET: Her scorer Ungarns Nandor Hidegkuti på Heiner Kwiatkowski 20. juni 1954. Tyskland vant senere kampen, men en ny studie konkluderer med at lagets lege ga spillerne injeksjoner med doping før kampen.Foto: SCANPIX/AFPVis mer

||| Spillerne på det legendariske tyske laget som vant fotball-VM i 1954 var dopet, viser en helt ny universitetsstudie som er offentliggjort.

Tyskland vant sin aller første VM-tittel i fotball i Bern dette året etter å ha slått Ungarn 3-2 i finalen. Nå viser det seg at spillerne fikk sprøytet inn det forbudte stoffet metamfetamin inn i kroppen.

I finalekampen tok ungarerne, anført av legenden Ferenc Puskas, ledelsen 2-0 etter bare åtte minutter, men tyskerne som var regnet som outsidere, slo tilbake.

Helmut Rahn ble det store spilleren på det tyske laget. Han scoret to av målene, inkludert vinnermålet i det 84. minutt.

Studien som ble offentliggjort mandag, mener å ha påvist at spillerne ble dopet, men de visste det ikke selv. De trodde de fikk injisert vitamin C inn i kroppen. I stedet fikk de metamfetamin som ble gitt til de tyske soldatene under annen verdenskrig.

Det er universitetet i Leipzig som står bak studien, som støttes av Den tyske olympiske komiteen, og som skal offentliggjøres i sin helhet i 2012. Studien viser at doping ble brukt på høyeste nivå i vesttysk idrett så langt tilbake som i 1949.

(NTB)