Tyskland best i gang

To europeiske lag topper rankingen før cupspillet begynner i VM. Det betyr lite for hvem som vinner.

BLANT DE BESTE:  Amerikanske fans jubler over å ha fått ett avverdens beste fotballag. FOTO: Reuters/Lucy Nicholson.
BLANT DE BESTE: Amerikanske fans jubler over å ha fått ett avverdens beste fotballag. FOTO: Reuters/Lucy Nicholson. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR Tyskland topper min ranking over de gjenværende VM-lagene, er det ingen spesielt god indikasjon på hvem som vinner denne turneringen:

•• Et VM-gull kommer ikke gjennomgående som resultat av en serie jevnt gode kamper.

Når det er sagt; er nok teorien om at det lønner seg for kommende verdensmestere å kløne til litt underveis, i overkant mytisk. Fra da jeg begynte å dekke fotball-VM i 1978, har egentlig bare Italia i 1982 blitt mestere etter et svakt gruppespill. Da spilte italienerne tre uavgjorte kamper.

Ellers har de seinere mesterne ikke tapt i innledningen med unntak av Spania sist. Der ga imidlertid resultatet (0 - 1 mot Sveits) et helt feil bilde av det spanske nivået. Selv med et tilfeldig tap, var det lett å se at spanjolene dengang fortsatt styrte utviklingen av sporten.

DET går det an å si om de beste av gjenværende lagene i denne turneringen også, selv om det med stil ikke er så tydelig lenger. Det finnes foreløpig ingen klar retning som det spanske ballholdet. Det mest påfallende er antall veldig gode fotballspillere.

Selve utvalget av de 16 lagene i åttedelsfinalene er nesten som ventet. Bare den raske hjemturen for Spania, Italia og Portugal kan karakteriseres som overraskende. De lå alle høyt på FIFA-rankingen med gode resultater fra flere av de siste mesterskapene.

Forøvrig stemmer finalelagene nesten helt med denne rankingen. Kun fem lag lå utenfor de 16 beste før VM; ett av dem var Frankrike (nummer 17). Nigeria med 44.plass (elleve plasser foran Norge)  har statistisk sett levert den sterkeste prestasjonen, fulgt av Costa Rica (28), Algerie (22) og Mexico (20).

vil oppsettet framover til finalen også påvirke mulighetene for det enkelte laget. Det bestemmer for eksempel at Sør-Amerika er nødt til å få ett lag i den ene semifinalen, mens den andre kan bli ren europeisk. Skjønt det siste virker ikke helt sannsynlig med tanke på Messis form.

Min sportslige rangering av de 16 etter prestasjonene i gruppespillet ser slik ut:

1. TYSKLAND. Holder det høyeste kollektivet nivået, er minst skadeutsatt og har i Thomas Müller den spesielle målscoreren som ofte er nødvendig på dette nivået. (FIFA-ranket: 2)

2. NEDERLAND. Kanskje turneringens mest positive overraskelse. Det defensive holder ok, og Robben og van Persie garanterer for mulighetene offensivt. (FIFA-ranket: 15)

3. BRASIL. Slett ikke så vakre og med flere hull bakover enn forventet. Samtidig er Neymar glitrende, og det individuelle nivået ellers høyt. (FIFA-ranket: 3)

4. COLOMBIA. Et helhetlig lag i så god form at det til slutt kunne koste på seg å sende en 43 år gammel keeper på banen som VM gjennom tidenes eldste spiller. (FIFA-ranket: 8)

5. FRANKRIKE. Ungt, samarbeidsvillig og massevis av fine ballferdigheter. I løpet av noen uker er det  blitt gøy å se fransk landslagsfotball igjen. (FIFA-ranket: 17)

6. ARGENTINA. Sliter bakover, med presisjonen til vanligvis glitrende Di Maria og formen til den tenkte toppangriperen Sergio Agüero. Men så var det Messi da. Snart bedre enn noensinne. (FIFA-ranket: 5)

7. MEXICO. Enda et sterk fellesskap med så mange trygge ballspillere at de samtidig kan spille ut de fleste. Ikke langt opp til cupmotstander Nedeerland altså. (FIFA-ranket: 20)

8. CHILE. Har allerede satt en ny standard for pressing gjennom kampen mot Spania. Var ikke så arbeidsomme i de to andre gruppekampene, men gjennomgående gode uansett. (FIFA-ranket: 14)

9. USA. Var nummeret for små til å matche Tyskland. Likevel svært godt strukturert og med en arbeidsmoral som løfter selv det laget som vanligvis løper aller mest. (FIFA-ranket: 13)

10.BELGIA. Utpekt som årets overraskelse, men har ennå til gode å spille slik. Mange sterke enkeltspillere, noe mer varierende samlet orden på banen. (FIFA-ranket: 11)

11.SVEITS. Treig start. Deretter så mye bra offensivt at det sikret plassen videre. Men Messi blir vel for sterk for at det blir mer enn en kamp. (FIFA-ranket: 6)

12.URUGUAY. To helt forskjellige lag med og uten Suarez. Åpningskampen uten var svak og viste temposvakheter både sentralt og bakover. (FIFA-ranket: 7)

13.COSTA RICA. Massevis av spilleglede, ferdigheter og lagtradisjon. I tillegg raske, sterke Joel Campbell på topp som gjør at laget ikke trenger å dominere banespillet. (FIFA-ranket: 28)

14.ALGERIE. Imponerende trygge med ballen på små flater. Sliter av og til med å mestre gleden over egen suksess, men overmot kan også være gøy i fotball. (FIFA-ranket: 22)

15.NIGERIA. Først og fremst fysiske. Selv John Obi Mikel i fin form er ikke kreativ nok som spillfordeler til å sette all farten og styrken sammen til et stabilt godt angrepslag. (FIFA-ranket: 44)

16.HELLAS. Alle de fine angrepsferdighetene har forlengst vasket ut Hellas sitt kjipe image fra EM-gullet i 2004. Likevel det svakeste laget i dette sterke selskapet. (FIFA-ranket: 12)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer