Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge G19 rystet Tyskland og vant 5-2 borte

Tyskland fortviler etter makeløs norsk fotballbragd: - Et mareritt

Tyskland G19 hadde vunnet som de ville på veien mot EM. Så møtte de Norge. Da ble både seiersrekken og EM-drømmen knust. Norge - anført av mindreårige stortalenter - hylles etter ydmykelsen av flere Bundesliga-stjerner.

HERJET: Moldes 17 år gamle spisstalent Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen. Arkivfoto: BILDBYRÅN
HERJET: Moldes 17 år gamle spisstalent Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen. Arkivfoto: BILDBYRÅN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tyskland G19 - Norge G19 2-5

(Dagbladet): Norges rekordunge A-landslag ga Fotball-Norge en etterlengtet opptur med den overbevisende 4-1-seieren over VM-klare Australia på Ullevaal i går.

I dag fulgte G17-landslaget opp med å slå Skottland borte i EM-kvalifiseringen, men det var Norges G19-landslag som sto for den største og helt eventyrlige bragden.

I en svært viktig og avgjørende EM-kvalifiseringskamp for både Tyskland og Norge, gikk «nye Norge» rett i strupen på fotballgiganten, høvlet over tyskerne og vant hele 5-2 på deres hjemmebane.

- Tyskland kom til semifinalen i U17-EM i 2016 med denne generasjonen. Så nivået er høyt. Likevel kunne vi fort ha vunnet enda mer suverent mot tyskerne i dag, sier landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Dagbladet.

Talentsjef og fagansvarlig for landslagsskolen i Norges Fotballforbund, Håkon Grøttland, følger opp hyllesten av bragden.

STORTALENT: Hugo Vetlesen er født i 2000, men har likevel vært en nøkkelspiller for Stabæk i Eliteserien i over ett år.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STORTALENT: Hugo Vetlesen er født i 2000, men har likevel vært en nøkkelspiller for Stabæk i Eliteserien i over ett år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Hvor stor er denne prestasjonen?

- Det er en kvalifiseringskamp. I Tyskland. Mot Tyskland. Seier 5-2. Og seieren burde vært større. Dette er blant våre beste prestasjoner de siste ti åra, sier Grøttland til Dagbladet.

- Dette er et spennende kull som i starten ble stemplet som litt grått. Men det begynner å dukke opp spillere med spisskompetanse og et kollektiv med stor K, sier han og påpeker at dette er det tredje norske landslaget som har imponert mot Tyskland i løpet av de siste seks månedene.

Blant annet slo Norge U21 Tysklands jevngamle stjerner 3-1 hjemme anført av Heerenveen-duoen Martin Ødegaard og Morten Thorsby i høst.

Tyskland fortviler etter Norges bragd

Norges G19-landslag tok seg greit videre sammen med Ukraina i det innledende kvalifiseringsspillet i høst, hvor de norske talentene havnet i en knalltøff gruppe i elitespillet sammen med Tyskland, Nederland og Skottland. Disse fire kjemper om én av totalt åtte EM-plasser.

Tyskland G19-landslag har jobbet mot dette målet i to år, forteller landslagssjef Meikel Schönweitz, og har levert strålende prestasjoner og vunnet kamper på rekke og rad helt til de gikk på en uvirkelig smell hjemme mot Norge i kveld. Det fikk Tysklands G19-landslagssjef Meikel Schönweitz til å fortvile og frese.

STORTALENT: Erling Braut Håland, her sammen med Thomas Amang, er født i år 2000, men har likevel scoret flere mål for Molde i Eliteserien. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
STORTALENT: Erling Braut Håland, her sammen med Thomas Amang, er født i år 2000, men har likevel scoret flere mål for Molde i Eliteserien. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Dette var en ubrukelig dag, et mareritt. Det blir vanskelig å riste dette av oss. Sjansen for å kvalifisere oss for EM er nå tilnærmet null prosent, sier Schönweitz til det tyske nettstedet Sport1.

- I sluttspill som dette kan du miste alt ved å spille en dårlig kamp. Alt ødelegges av dette, erkjenner han.

Plutselig var EM-håpet så godt som ute for tyskerne etter 2-5-tapet mot Norge, som kjemper med Nederland om 1.-plassen i elitespillet som gir EM-plass som én av åtte nasjoner.

- Det gjør veldig vondt

På det tyske laget i dag møtte Norge blant annet Kai Havertz, som allerede har spilt 43 kamper for Bayer Leverkusen i Bundesliga og scoret seks mål. Arne Maier har også spilt seg inn i elleveren til Hertha Berlin i Bundesliga.

Da er 2-5-tap hjemme mot Norge utilgivelig. Til det tyske fotballforbundets nettside fortsetter Schönweitz tiraden:

- Vi har forberedt oss og ladet opp til denne EM-kvalifiseringen i to år og ikke levert noen dårlige kamper i denne perioden. Da er det brutalt at vi leverer en så dårlig kamp i dag når det virkelig gjelder, sier den tyske landslagssjefen.

- Mot Norge dag gikk det meste galt. Vi gjorde stygge feil, ga bort muligheter og fikk skader i laget. Dette var en ubrukelig dag som gjør veldig vondt, spesielt for guttene, fordi de vet at de kan bedre enn dette, forteller Schönweitz.

Borussia Dortmunds Jan-Niklas Best måtte fraktes til sykehuset etter skaden han pådro seg mot Norge i dag. Best og Bayer Leverkusens Atakan Akkaynak scoret tyskernes to trøstemål.

Norske stortalenter

For Norge var imidlertid disse 90 minuttene en stor fest. EM-kvalifiseringens andremann på toppscorlista, Molde-spissen Erling Braut Håland, banket inn to mål mot Tyskland i dag. Lagkompis og stoppertalent Leo Skiri Østigård scoret ett. Det samme gjorde Hugo Vetlesen og Simen Bolkan Nordli.

Både Braut Håland og Vetlesen er født i 2000 og underårig i denne generasjonen. Likevel herjer de internasjonalt på dette nivået mot eldre gutter.

Vetlesen spilte fast for Stabæk i Eliteserien allerede i fjor, mens Braut Håland, sønn av Alf Inge Håland, allerede har rukket å bli en viktig spiller for Ole Gunnar Solskjærs Molde, hvor 17-åringen har scoret flere mål i Eliteserien allerede. Også en annen Molde-spiller scoret i dag, nemlig Leo Skiri Østigård, som også er en spiller Solskjær har enormt stor tro på i framtida.

- Det er veldig dedikerte spillere med stor læringshastigheten og stor kunnskap om fotball. De tar det taktiske veldig raskt og har en veldig fin utviklingskurve. Mange av disse spiller mye for sine seniorlag allerede, både i Eliteserien og OBOS-liga. De er i en alder hvor det er ganske viktig, sier G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Dagbladet.

- Vi har en god kombinasjon av ulike ferdigheter i laget, blant annet tekniske spilleretyper og rå dødballstyrke og fysikk. Vi var faktisk det laget som scoret mest i Europa i fjor og har veldig mange spennende offensive spillere på gang.

Flere ess i bakhånd

En tredje Molde-spiller Tobias Svendsen, Sanders lillebror, har også fått mye spilletid i Eliteserien og startet kveldens kamp for Norge, sammen med blant annet sidebacken John Kitalono, som tross sin unge alder har rukket å bli et førstevalg for Odd i Eliteserien. Disse er født i 1999.

Det samme er G19-landslagskaptein og stoppertalentet Tord Johnsen Salte, som Viking hentet fra Lyon i vinter. Nivået er så høyt at Bodø/Glimts 18 år gamle assistkonge Jens Petter Hauge måtte nøye seg med benkplass i dagens kamp mot Tyskland, selv om han allerede har etablert seg på høyt seniornivå.

- Jens Petter ble benket på grunn av kampbildet. Han passer bedre mot lag som legger seg lavere og når det er mindre rom, forklarer «Paco» til Dagbladet.

Starts midtbanejubel, 2000-modellen Tobias Christensen, er foreløpig på G18-landslaget og ikke G19. Årsaken til at han ikke er flyttet opp ett nivå i likhet med Vetlesen og Braut Håland, forklarer landslagstreneren slik:

- Bare de som er fast i G19-elleveren blir flyttet opp når de er underårig. Da gir vi dem heller spilletid på den aldersgruppen de tilhører. De gjelder å gå trinnene, mener Johansen.

- Vi er i øvre sjiktet i Europa

Håkon Grøttland gleder seg over alle de unge norske fotballtalentene som blomstrer.

- Vi henger bra med internasjonalt på yngre landslag. G17-landslaget som i dag slo Skottland og spilte uavgjort mot Tyskland, har tidligere slått Belgia, Sveits, Sverige, Danmark, Mexico og Russland for å nevne noen, sier Grøttland til Dagbladet.

- Hvilke spillere har du størst forventninger?

- Du får ikke noen navn av meg, men jeg kan jo si såpass at det er noen spennende spisser og stoppere på gang. Vi er i det øvre sjiktet i Europa og er såpass bra at vi kan slå hvem som helst på gode dager.

Norges utfordring

Pål Arne «Paco» Johansen, som er både G18- og G19-landslagstrener, gleder seg over at generasjonene han trener er helt i Europa-toppen. Det store spørsmålet er hvordan Norge skal klare å bevare dette styrkeforholdet også på seniornivå.

- Det er herfra og ut Nederland og Tyskland tar steget fra oss. Man når gjerne toppen når man er 27-28 år, så det er mye jobb som skal gjøres for talentene våre, erkjenner «Paco».

​- Veien å gå i Norge er å slippe til unge norske spillere tidlig og gå trinnene i Norge. «Moi» Elyonoussi er et kjempeeksempel på det. Han tok gradvise steg fra Sarpsborg til Molde, før han gikk han til Basel, og nå kan han gå videre til Premier League.

Absurd smell mot Nederland

Bare ett lag i gruppa kommer til U19-EM. Favoritten er Nederland, som i likhet med Tyskland anses som en topp 5-nasjon i Europa i dette kullet, etter at de banket Norge hele 6-1 i en helt spesiell kamp tidligere denne uka, hvor Norge spillemessig var på høyde med nederlenderne.

- Det var surrealistisk å slippe inn mål på alle sjanser imot og ikke score på egne sjanser. Resultatet var fryktelig mot Nederland, men spillet var bra. I dag hadde vi normal uttelling mot Tyskland og fikk som fortjent. Guttene var virkelig gode. De har tatt enorme steg det siste året, og vi har kommet veldig nært Europa-toppen på mange områder, sier landslagstreneren til Dagbladet.

- Vi spilte jevnt mot Nederland, men fikk et fryktelig resultat. I dag gjorde vi en kjempekamp og kunne ha vunnet enda mer også. Det er sterkt å dra til Tyskland og slå dem i en viktig kamp, konkluderer «Paco.»

Norges neste kamp er kommende tirsdag mot Skottland, som tidligere i uka tapte 0-3 mot det tyske laget som Norge banket 5-2 i dag. Norge er imidlertid avhengig av at Nederland avgir poeng mot Tyskland om gruppeseieren skal innkaseres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!