Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kombinert i Kollen

Tyskland frustrert. Reagerer på Norge

Norge har dominert verdenscupen i kombinert denne sesongen. Det smerter Tyskland, som har tatt grep. - De bruker hver anledning de har til å dra fram et kamera i bakken, sier Jarl Magnus Riiber.

JUBELSESONG: Jarl Magnus Riiber, her fra VM i Seefeld, har herjet med konkurrentene i årets sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBELSESONG: Jarl Magnus Riiber, her fra VM i Seefeld, har herjet med konkurrentene i årets sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge, anført av stjerna Jarl Magnus Riiber, har herjet med kombinert-konkurrentene denne sesongen. Riiber har tatt 13 verdenscupseire (ny rekord) og har vunnet verdenscupen sammenlagt.

Tyske Vinzenz Geiger er nummer tre i verdenscupen totalt, men både foran og bak ham er det to nordmenn. Enkelt sagt, det tyske laget har blitt skikkelig pillet på nesa denne sesongen.

Sånn blir det rabalder av.

TYSKLANDS HÅP: Vinzenz Geiger. Foto: NTB Scanpix
TYSKLANDS HÅP: Vinzenz Geiger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fortvilte tyskere

For i Tyskland er det kombinert, ikke langrenn, som er storebror, og de er vant til å dominere.

Eric Frenzel vant verdenscupen sammenlagt fem år på rad mellom 2012-2017, og landet tok alle fire gullmedaljene i VM i Lahti i 2017. De tok også to gull under VM i Seefeld i fjor.

Men nå er det totalt snudd på hodet, og tyskerne fortviler. De har tre seier totalt i årets sesong, noe som er langt under forventningene. Om nøyaktig ett år avsluttes VM i Oberstdorf. Tyskerne vet at de må snu trenden før mesterskapet på hjemmebane.

SPORTSSJEF: Ivar Stuan.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- De kommer bort til oss og stiller spørsmål. De lurer spesielt på hva Jarl driver med og hvordan han trener, sier sportssjef Ivar Stuan til Dagbladet før helgas renn i Holmenkollen.

- Hva slags reaksjoner får dere fra Tyskland og Østerrike?

- Spesielt tyskerne har vært langt nede i perioder, men de har tatt kampen og vil virkelig slå tilbake. De har greid å stå i det selv om det har gått tungt, og taklet trøkket de har på seg fra media.

- Færre snakker med meg

Norges stjerne Jarl Magnus Riiber er revansjesugen etter forrige helgs konkurranse i Lahti, hvor han endte utenfor pallen for første gang denne sesongen.

Riiber har vært et hett tema i Tyskland, og 22-åringen har blant annet hatt et tysk TV-team fra ZDF på hjul den siste tida.

At tyskerne filmer ham har Riiber etter hvert blitt vant med:

KLAR FOR VERDENSCUP I KOLLEN: Jarl Magnus Riiber.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KLAR FOR VERDENSCUP I KOLLEN: Jarl Magnus Riiber. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- De bruker hver anledning de har til å dra fram et kamera i bakken og prøver å finne ut hva vi gjør bedre enn dem. De står på, men vi er likevel bedre enn dem i bakken, sier Riiber til Dagbladet med et glimt i øyet.

- Hva syns du om det?

- Det er gøy at de leter. Det er noe av det vi har hatt suksess med de siste åra. Vi har fokus på oss selv. Vi vet at vi ikke har noe revolusjonerende utstyr eller en teknikk ingen andre har. Vi legger igjen mer kraft på kanten, og det er det som teller.

- Hva sier de til deg?

- Nei, det er lite. Jeg merker at det er færre som prater med meg nå enn tidligere. Før var det tullete tone med mange, men nå er folk redd meg, sier Riiber.

ENDELIG: Jarl Magnus Riiber spurtet inn til Norges første VM-gull i kombinert på 18 år. Foto: Bjørn Langsem. Video: NRK Vis mer

Koser seg

Einar Lurås Oftebro har hatt en sesong med flere opp- og nedturer. Han gleder seg til helgas renn på hjemmebane, og håper at han skal greie å knekke «Kollen-koden», noe han har slitt med tidligere.

21-åringen trives godt med å være og lære av et lag i medvind, og han koser seg også med at tyskerne sliter:

- De har sett at hele det norske laget, selvfølgelig med Jarl i spissen, har vært veldig stabilt bra i år. Og de ser at de må ta grep, særlig i hoppbakken. Det er morsomt at de går rundt og streber og titter på hva vi gjør i oppvarming og konkurranse. De filmer vel så mange hopp av oss som sine egne. Det er godt å se at de leter litt, sier Oftebro lurt, før han legger til at Norge må være ekstra skjerpet før neste års sesong så de ikke mister forspranget:

- Tyskland har vært dårlige i sesonger før mesterskap før og kommet tilbake sterkt. Det har vært en mellomsesong uten noen voldsomt store konkurranser nå. Når tyskerne skal arrangere et VM på hjemmebane kommer de sterk tilbake.

Hele Norges coronakart