«Tyskland har ofte ikke fått anerkjennelsen de fortjener»

Myter for fall når man går fotballstereotypiene etter i sømmene.

ET NYTT TYSKLAND? Jürgen Klinsmann (t.v.) brakte tilsynelatende med seg nye ideer og en ny offensiv giv da han tok over det tyske landslaget før VM på hjemmebane i 2006. Dette var starten på prosjektet med å skape en aura rundt laget som produserer både sympati og tidvis entusiasme. Foto: Thomas Kienzle/AP/NTB Scanpix
ET NYTT TYSKLAND? Jürgen Klinsmann (t.v.) brakte tilsynelatende med seg nye ideer og en ny offensiv giv da han tok over det tyske landslaget før VM på hjemmebane i 2006. Dette var starten på prosjektet med å skape en aura rundt laget som produserer både sympati og tidvis entusiasme. Foto: Thomas Kienzle/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved siden av Brasils 1982-årgang mener de fleste at Ungarn (1954) og Nederland (1974) er de to beste lagene som ikke vant VM.

Hva har de to til felles? At de tapte finalen for tyskerne.

Tyskerne ødela moroa.

Det har de egentlig gjort gang på gang.

Hvem var det som stoppet det lekne franske laget, med Platini og Tigana, både i 1982 og 1986? Tyskland. Hvem hindret den store Leeds-generasjonen i å vinne serievinnercupen? Bayern München. 22 mann og en ball og til slutt vinner tyskerne, som Gary Lineker sa.

HISTORIER SOM DISSE har gitt næring til en bestemt stereotypisering av tysk fotball, men også til stor begeistring over dagens tyske landslag, som gjerne oppfattes som helt annerledes enn tidligere.

Men særlig generasjonen med spillere som Franz Beckenbauer, Wolfgang Overath og Gerd Müller, som hadde sin storhetstid fra slutten av 60-årene til midten av 70-årene, fortjener et bedre ettermæle. Ikke bare var de gode, de spilte også ofte attraktiv fotball. Og de tapte ofte de avgjørende kampene.

VI SOM SER PÅ FOTBALL bruker bevisst eller ubevisst stereotypier for å karakterisere både spillere og lag. Antakelig er dette dypt menneskelig, men det går på bekostning av nøyaktighet og nyanser. Stereotypier gir oss et sett med briller som gjør at verden fremtrer for oss på en bestemt måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer