UNG VS. GAMMEL: Thomas Müller (20) og Mesut Özil (21) latterliggjør Ashley Cole (29), Gareth Barry (29) , Matt Upson (31) og David James (39). Foto: AP
UNG VS. GAMMEL: Thomas Müller (20) og Mesut Özil (21) latterliggjør Ashley Cole (29), Gareth Barry (29) , Matt Upson (31) og David James (39). Foto: APVis mer

Tyskland lærte talentutvikling av Norge

Ti år seinere begeistrer en gjeng unggutter en hel fotballverden.

|||(Dagbladet): Tysklands overløping av England i går var en oppvisning i kjapt og effektivt kontringsspill.

«Blitz fussball», der Miroslav Klose trekker motstanderens stoppere ut av posisjon og åpner rom for Müller, Özil og Podolski varmer fotballhjerter, spesielt andremålet til Tyskland i går var fotballkunst.

Kontringslag - Tyskland er det eneste laget i VM som er ordentlig gode på kontringer og overganger. De slår om veldig fort, har retning framover og veldig tydelig struktur, sier Nils Johan Semb, kommentator for TV2 under fotball-VM og Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, til Dagbladet.

- Klose lurer på offsidegrensa og drar ut stopperne, samtidig er de smarte i bevegelsene og skaper masse rom.

Tyskland gikk på en fotballkrise i 2000 da de endte sist i EM-gruppa si med ett poeng på tre kamper. Med så elendige resultater og fotball-VM på hjemmebane seks år seinere, valgte det tyske forbundet å satse massivt på utviklingen av unge spillere.

Norske impulser Nils Johan Semb husker godt at han fikk besøk fra tyskeren Horst Hrubesch på starten av 2000-tallet. Tyskerne var i Norge for å lære spillerutvikling.

- De tok voldsomt tak i 2000. Hrubesch var i Oslo i to dager for å hente impusler fra Norge. De var også i en rekke andre land for å lære, forteller Semb.

TALENTUTVIKLER: Horst Hrubesch tok EM-gull med U21-landslaget i fjor. Han har vært med å bygge opp den tyske talentutviklingen de siste ti årene. Foto: AP
TALENTUTVIKLER: Horst Hrubesch tok EM-gull med U21-landslaget i fjor. Han har vært med å bygge opp den tyske talentutviklingen de siste ti årene. Foto: AP Vis mer

Hrubesch tok over det tyske U21-landslaget i 2008 etter å ha jobbet flere år som spillerutvikler i det tyske forbundet. Året etter maltrakterte de England 4-1 i EM-finalen. Fire spillere fra finalelaget startet åttedelsfinalen mot nettopp England i går: Neuer i mål, Biateng på backen, Khedira og Özil på midtbanen. I tillegg startet 20 år gamle Thomas Müller.

For England startet James Milner, ellers har ingen andre tatt steget opp.

- Drømmekamp Semb er ikke overrasket over det nye tyske fotballvidunderet. Samtidig som Michael Ballacks skade i FA-cupfinalen i mai åpnet opp for enda en unggutt.

- De bruker masse ressurser på spillerutvikling og aldersbestemte landslag. Resultatene av dette er at de har klart å gjennomføre nesten to generasjonsskifter på fem år.

Tyskland kom på tredjeplass i sitt eget VM i 2006, i 2008 imponerte de ikke så mange, men tok seg likevel til finalen der de tapte 1-0 mot Spania og Fernando Torres.

Nå venter Argentina i kvartfinalen, kanskje VMs to beste lag så langt. En drømmekvartfinale, som kanskje burde vært finale.

- Trenger Samuel - En av dem må dessverre ut. Det blir en drømmekamp og det er bare å glede seg. Argentina har sett veldig morsomme ut så langt, men de er ikke så stramme i strukturen.

IMPONERT: Nils Johan Semb er imponert over Tysklands kontringsspill i VM, men skuffet over gjennombruddshissigheten hos de andre topplagene. Foto: Scanpix
IMPONERT: Nils Johan Semb er imponert over Tysklands kontringsspill i VM, men skuffet over gjennombruddshissigheten hos de andre topplagene. Foto: Scanpix Vis mer

Argentina har grunn til å frykte det kjappe angrepsspillet til Tyskland, med et relativt temposvakt bakre ledd. Men det er ikke akkurat som om Argentina mangler kvaliteter offensivt de heller.

- Hvordan skal Tyskland håndtere Mess? Messi mot Friedrich og Mertesacker kan bli «interessant». Samtidig er Argentina fort avhengig av at Walter Samuel er tilbake i forsvaret, det kommer til å bety utrolig mye.