Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tyskland ødela svenskenes feiring på overtid: - Den vanskeligste avslutningen av en kamp i min karriere

Toni Kroos fikset tysk seier på overtid av overtid etter en dramatisk kamp.

HELTEN: Toni Kroos jubler hemningsløst etter at han avgjorde kampen mot Sverige langt på overtid. Foto: REUTERS/Michael Dalder
HELTEN: Toni Kroos jubler hemningsløst etter at han avgjorde kampen mot Sverige langt på overtid. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer
  • Tyskland - Sverige 2-1 (0-1)

En fantastisk første omgang av Sverige hvor de både ble snytt for straffe og scoret et nydelig mål ved Ola Toivonen så ut til å være nok for vårt naboland til å ta med et svært viktig poeng fra kampen mot Tyskland. Svenskene hadde så vidt begynt feiringen av poeng da festen plutselig var slutt.

Tyskland maktet ikke å ta nytte av sitt spillemessige og sjanseskapende overtak i den andre omgangen og fikk bare til en utlikning ved Marco Reus, før Kroos, som hadde gitt bort ballen på åpningsmålet, skrudde et frispark i lengste kryss fem minutter på overtid.

Svenskene kan føle seg snytt. Marcus Berg ble hindret av Boateng tidlig i første omgang og stort sett alle eksperter virker enige om at svenskene ble snytt for et straffespark.

- De skapte ikke så mange gode sjanser, keeperen vår gjorde noen gode redninger, men jeg føler vi hadde uflaks som ikke fikk med oss i alle fall ett poeng, sier Janne Andersson på pressekonferansen etter kampen.

- Jeg skylder ikke på noen eller noen taktiske valg. Dette er sannsynligvis den vanskeligste avslutningen av en kamp jeg har hatt i min karriere, men hele gruppa lever nå så vi må bare slikke sårene og komme tilbake til neste kamp, fortsetter Andersson.

Trener Joachim Löw valgte å gjøre flere endringer på laget etter den svake forestillingen mot Mexico. Mesut Özil og Sami Khedira var de to store navnene som ble vraket.

Det var ingen umiddelbar suksess. Svenskene skapte de største og fleste sjansene før pause og etter et frenetisk åpningskvarter var Tyskland ute av det. Ting bedret seg kraftig for de regjerende verdensmesterne etter pause da Gomez kom inn på topp og laget spilte mer direkte.

Det er 80 år siden sist gang tyskerne ikke gikk videre fra gruppespillet i et VM-sluttspill, i 1938. Slik så det lenge ut til å gå mot i år, før tyskernes verdensklasse til slutt tok tak.

Nå er det mulig at Mexico, Sverige og Tyskland alle ender på 6 poeng i gruppa om de to sistnevnte vinner siste gruppespillkamp. Det blir med andre ord et ordentlig drama i svenskenes gruppe.

- Sverige har gjort en fantastisk innsats og har fortsatt en god sjanse til å gå videre, sier Sven-Göran Eriksson i TV2s studio.

Skrek etter straffe

Tyskland tok tak i kampen umiddelbart. Etter bare to minutters spill kom den første store muligheten. Werner fant Draxler og fra fem meters hold fikk PSG-spilleren skutt, men Sebastian Larsson sto i veien.

Det var Tyskland opp og Tyskland i mente i åpningsminuttene. Werner, Draxler og Reus kombinerte godt og fant stadig rom innenfor svenskenes 16-meter. Likevel kunne det fort endt som mot Mexico etter tolv minutter.

Tyskland etterlot seg igjen store rom og svenskene burde ha tatt ledelsen da de fikk en enorm mulighet ved Marcus Berg. Den svenske spissen, som bommet på en av VMs største muligheter i åpningskampen, fikk sjansen til å rette opp det her da han fikk ballen og en hel banehalvdel alene mot Neuer.

Al-Ain-spissen ble løpt opp av Boateng og fikk en dytt i ryggen og en kakk på ankelen da han skulle avslutte. Hele Sverige ropte på straffe, men dommer Szymon Marciniak vinket spillet videre og heller ikke VAR ba den polske dommeren om å gå tilbake og se på avgjørelsen.

Sverige straffet overmodige tyskere

Etter et hektisk åpningskvarter roet kampen seg noe. Svenskene kom mer med i kampen og klarte å ri av tyskernes voldsomme åpning. Etter en drøy halvtime kom øyeblikket svenske drømte om.

STRAFFE?: Marcus Berg går overende etter å ha blitt hindret i avslutningsøyeblikket av Jerome Boateng. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB scanpix
STRAFFE?: Marcus Berg går overende etter å ha blitt hindret i avslutningsøyeblikket av Jerome Boateng. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB scanpix Vis mer

En elendig pasning av Toni Kroos ble plukket opp av Toivonen, som spilte ballen ut til Viktor Claesson og tok et tungt løp inn bak det tyske forsvaret.

Claesson så opp og spilte en vidunderlig ball over det tyske forsvaret til Toivonen, som tok ned ballen på brystet og på lekent vis løftet ballen over Neuer og i bue inn ved bortre stolpe.

En herlig scoring av Toivonen, som ikke scoret et eneste ligamål denne sesongen i Toulouse, men satte karrierens aller viktigste i Sotsji.

Store rom

Tyskerne famlet etter svar og Sveriges forsvarsmur viste seg som en tøff nøtt å knekke. Tyskerne klarte ikke brodere seg gjennom og deres første sjanse etter målet kom på et langskudd.

Gündogan fikk godt treff fra 20 meter, men Ruben Olsen viste fram sine reaksjoner og sitt rekkevidde med en strålende redning nede til høyre. Mikael Lustig var påskrudd og fikk akkurat hindret Thomas Müller fra å sette inn returen.

Svenskene fortsatte å få enorme kontringssjanser. Emil Forsberg forserte framover venstresiden og slo inn på tvers av feltet. Viktor Claesson burde ha avsluttet på første touch på bakre stolpe, men sjansen løp fra ham da han prøvde en skuddfinte.

Sverige fikk også omgangen siste mulighet. Marcus Berg var høyest på et frisparkinnlegg fra høyre og Neuer måtte ut i full strekk for å slå ballen unna.

Umiddelbart svar etter pause

Jogi Löw svarte med å sette inn Mario Gomez for Julian Draxler i pausen for å få en ordentlig trussel i boksen.

Löw hadde tydelig gitt sitt mannskap klare beskjeder om hva han forventet i den andre omgangen. Planen virket klar, Tyskland skulle komme til innlegg etter innlegg.

Som i første omgang begynte tyskerne frenetisk og denne gangen fikk de lønn for strevet.

Timo Werner dro seg ned til linja og slo hardt inn foran mål. Gomez fikk ikke avsluttet, men ballen spratt bakover og Marco Reus var på plass for å styre ballen i mål etter bare to minutter av omgangen var spilt.

Derfra og inn var det tyskerne som jaget et seiersmål.

Werner skapte trøbbel

Det var langs venstrekanten Tyskland kom gang etter gang. Timo Werner skapte store problemer for Lustig som dro på seg et gult kort og måtte være forsiktig i en-mot-en-duellene.

DIREKTE: Tete Lidbom og Marius Lien gjester Dagbladets VM-studio før kveldens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Mot Sveriges lufttårn i midtforsvaret svarte Tyskland med konsekvent å slå innleggene langs bakken. Marco Reus var centimeter fra sitt andre mål for kvelden da han helt fri fra fem meter forsøkte å hælklekke inn et innlegg fra Kimmich, men akkurat bommet på ballen.

Tyskerne koblet totalt grepet om kampen utover i omgangen og spilte Sverige svært lave. Dermed slet svenskene med å komme seg ut av eget forsvar de gangene de fikk tak i den, og ballen endte hos Tysklands stopperduo Boateng og Rüdiger som feide opp alt som kom deres vei.

Tysk kalddusj

Etter en overbevisende første halvdel av omgangen stoppet det så opp for tyskerne.

Ruben Olsen sto svært solid i svenskenes mål. Med tjue minutter igjen kunne kaptein Granqvist takke keeperen for at han ikke scoret selvmål, da Werner igjen kom seg til linja og slo et farlig innlegg som Granqvist klarerte mot eget mål.

Werner fikk selv en sjanse med ti minutter igjen da han sto helt umarkert på tolv meter, men avslutningen på direkten fra Kimmichs innlegg gikk over.

Jérôme Boateng var heldig som slapp unna gult kort og straffe imot i første omgang, men rotet det til for seg selv og tyskerne med to helt unødvendige gult kort etter sene taklinger i andre omgang.

Det betød at tyskerne avsluttet kampen med ti mann de siste åtte minuttene pluss tilleggstida.

Avgjort på overtid

Likevel kom de til en enorm sjanse med få minutter igjen. Mario Gomez raget på et innlegg, men Olsen i Sverige-målet vartet opp med kampens beste redning.

Halvannet minutt på overtid traff Tysklands siste innbytter Julian Brandt ballen i stanga med et fantastisk langskudd, tyskernes andre i mesterskapet.

Tyskerne fikk en siste sjanse rett før full tid og Kroos steg fram og skrudde den i krysset.