REKORDMANNEN: Miroslav Klose (t.h.) scoret nylig sitt 69. mål for Tyskland, og satte dermed nasjonal rekord i antall landslagsscoringer. En enda mer omtalt rekord kan bli slått i løpet av VM, men det er ikke noe Joachim Löw legger mye vekt på.
REKORDMANNEN: Miroslav Klose (t.h.) scoret nylig sitt 69. mål for Tyskland, og satte dermed nasjonal rekord i antall landslagsscoringer. En enda mer omtalt rekord kan bli slått i løpet av VM, men det er ikke noe Joachim Löw legger mye vekt på.Vis mer

Tyskland-sjefen bryr seg ikke om Kloses rekordjakt

- Underordnet for meg.

SALVADOR (Dagbladet): Det er som om han har ledet det tyske landslaget i en mannsalder. Men idet Joachim Löw entret pressekonferanserommet her på Arena Fonte Nova for noen minutter siden, var den mørke luggen den samme som alltid.

De gjenkjennende nikkene til både tyske og utenlandske journalister bekrefter imidlertid den lange fartstida, og svarene han ga var så balanserte og fokuserte at du raskt forstår at Tysklands landslagssjef synes det er på tide at også de kommer i gang med VM 2014.

Det skjer i morgen, mot Portugal, i det som innleder Löws fjerde sluttspill med det tyske laget.

Ingen trenere i VM har hatt jobben sin lengre enn Löw. Nærmest kommer Uruguays Oscar Tabarez. De tok begge over hovedansvaret for sine nasjoner i etterkant av 2006-sluttspillet i Tyskland.

Men i det tyske laget er det en som har vært med på enda flere år med landslagsmoro enn de to:

Miroslav Klose har spilt i alle sluttspill siden VM i Sør-Korea og Japan i 2002. Han scoret fem mål den gangen i Asia, han scoret fem ganger til i Tyskland fire år seinere, og han puttet fire i Sør-Afrika i 2010.

Jakter rekorden Når Tyskland og Portugal går ut på Arena Fonte Nova klokka 13.00 lokal tid på mandag - 18.00 norsk tid - så trenger Klose ett mål til for å tangere Ronaldo som tidenes VM-målscorer. Brasilianeren har 15. Får Klose to, tar han rekorden alene.

Men det er ikke en gang sikkert han starter.

- Jeg tror det helt sikkert er viktig for Miroslav å score, både fordi han vil hjelpe laget, og fordi det vil bety mye for ham personlig. Skulle han sette rekord, vil det være en ekstraordinær prestasjon, som bringer ham opp blant de største i fotballhistorien, sier Löw på pressekonferansen.

- Men for meg som trener er den typen statistikk underordnet. Jeg vil selvsagt glede meg på hans vegne om han får oppleve det, men for laget er det andre ting som er viktige enn sånne rekorder, fastslår 54-åringen fra Schwarzwald.

Imponert over Klose Klose regnes som den eneste reine spissen i den tyske troppen, men Löw spiller uansett gjerne uten en slik type i startoppstillingen. Til gjengjeld dytter han inn offensive midtbanespillere med nese for mål.

- Uansett om Klose starter eller ikke, så blir han viktig for oss. Han trener godt, han er klar for kamp, og det er det med Miroslav: Han er alltid 100 prosent. Spesielt i sluttspill. Og så har han en evne til å stenge ute all viraken i slike turneringer, sier Löw.

Til FIFA-sjekk i helikopter Et annet tema som stadig kom opp, både da Manuel Neuer og Joachim Löw var spørsmålenes mottakere, var skadeproblemene i det tyske laget. Både Neuer selv, Phillipp Lahm, Bastian Schweinsteiger og Sami Khedira har hatt problemer i oppkjøringen.

I helga ble Schweinsteiger fraktet til sykehus i Brasil, med helikopter. En nyhet tyske medier slo stort opp, men Löw avdramatiserer:

- Det var bare fordi FIFA krevde en ekstra sjekk. Det har med forsikringshensyn å gjøre (FIFA kan bli avkrevd erstatning fra klubber hvis spillere skades under VM). Men han er klar til kamp,  slik som alle de 22 andre i troppen. Alt er som det skal, sier Tysklands landslagssjef.