Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tyskland-stjernene refses etter dette bildet: - Kast dem ut

- Vårt verdigrunnlag, er et Mr. Erdogan ikke respekterer.

OMSTRIDT BILDE: Ilkay Gündogan, Mesut Özil og Cenk Tosun, alle av tyrkisk opphav, stilte opp til et bilde sammen med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / KAYHAN OZER
OMSTRIDT BILDE: Ilkay Gündogan, Mesut Özil og Cenk Tosun, alle av tyrkisk opphav, stilte opp til et bilde sammen med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / KAYHAN OZER Vis mer

I forrige måned møtte de tyske fotballstjernene Mesut Özil og Ilkay Gündogan Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, i London. De stilte også opp og tok bilder sammen.

Det har skapt reaksjoner i ettertid. Blant annet har lederen for Det tyske fotballforbundet (DFB), Reinhard Grindel, kritisert de to stjernespillerne.

- DFB respekterer selvfølgelig den spesielle situasjonen for spillere med innvandrerbakgrunn, men fotballen og DFBs verdigrunnlag, er noe Mr. Erdogan ikke respekterer. Derfor er det ikke bra at våre spillere lar seg utnytte som et stunt i hans valgkamp, sa Grindel i en offisiell uttalelse, ifølge ESPN.

De to spillerne er nemlig begge av tyrkisk opphav, men er født og oppvokst i Tyskland. Bildet har skapt så store reaksjoner at de to faktisk ble buet ut under en treningskamp mot Saudi-Arabia forrige fredag.

Erdogan har blitt kritisert for å være en antidemokratisk leder.

Får støtte

Cenk Tosun, som til daglig spiller i Everton, var også med på bildet.

Det tyske landslagets koordinator, Oliver Bierhoff, varslet at han skulle ta en prat med spillerne, som begge har gått ut og beklaget, og lagt vekt på at de trives med å spille for det tyske landslaget.

Også forbundskansler Angela Merkel har blandet seg inn i diskusjonen:

- Jeg tror ikke fotballspillerne skjønte hva det ville bety å ta et bilde sammen med Erdogan, sier Merkel til ARD TV.

Hun fortsetter:

- Det siste de ville, var å skuffe den tyske fansen. Jeg syntes det var rørende at Gündogan sier at han fortsatt elsker å spille for det tyske landslaget (til tross for buingen, journ. anm.), sier Merkel.

- Kast dem ut

Overfor T-Online er den tyske fotballegenden Stefan Effenberg beinhard i sin dom. Han var i sin tid nokså kontroversiell, og sparer heller ikke på kruttet nå:

- Om du har et visst sett med verdier, slik DFB har, så skulle avgjørelsen ha vært å kaste dem ut av troppen, sier Effenberg.

Bildet sirkulerte noen uker før VM-starten. For bare et par dager siden, fikk en annen fotballstjerne kritikk for å ha stilt opp på et bilde med en kontroversiell mann:

Liverpool- og Egypt-stjerna Mohamed Salah stilte nemlig opp til fotografering med Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, da han ankom republikken i helga.

Kadyrov, som kalles «Putins pitbull», er nemlig en omstridt mann:

Han anklages for omfattende brudd på menneskerettighetene, har tatt til orde for å låse inn landets kvinner, og beskyldes blant annet for å stå bak kidnappinger, attentat og tortur av homofile. Tsjetsjenske avhoppere har også hevdet at Kadyrov har en 300 navn lang dødsliste over fiender som skal drepes, ifølge New York Times

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media