Tyskland-stjerner besøkte dødsleiren i Auschwitz

- Et mørkt kapittel i historien som aldri blir glemt.

- VIKTIG: - Selv om vi ikke tilhører den generasjonen som er ansvarlig for det som skjedde, er det absolutt viktig å forholde seg til det,  sier Tysklands kaptein Philipp Lahm (nummer to fra høyre). Foto: Bartek Wrzesniowski, AFP / NTB scanpix
- VIKTIG: - Selv om vi ikke tilhører den generasjonen som er ansvarlig for det som skjedde, er det absolutt viktig å forholde seg til det, sier Tysklands kaptein Philipp Lahm (nummer to fra høyre). Foto: Bartek Wrzesniowski, AFP / NTB scanpixVis mer


(Dagbladet): En delegasjon fra det tyske fotballforbundet besøkte i dag Auschwitz-Birkenau, som var den største utryddelsesleiren til nazistene under andre verdenskrig.

- Med besøket i Auschwitz ville vi vise at et mørkt kapittel i den tyske historien aldri vil bli glemt, og at det aldri får gjenta seg, sier landslagets manager Oliver Bierhoff til forbundets nettside.

Auschwitz er det tyske navnet på den polske byen Oswiecim. Jødiske ledere i Tyskland har anbefalt forbundet å besøke leiren før de reiser til EM i Polen og Ukraina som starter om en uke.

- Viktig Med i delegasjonen var også de polskfødte landslagsstjernene Lukas Podolski og Miroslav Klose, landslagskaptein Philipp Lahm, landslagstrener Joachim Löw og fotballpresident Wolfgang Niersbach. 

- Selv om vi ikke tilhører den generasjonen som er ansvarlig for det som skjedde, er det absolutt viktig å forholde seg til det, sier Lahm ifølge avisa Die Welt.

Det finnes ikke nøyaktige tall på hvor mange mennesker som ble drept i Auschwitz under krigen, men mange operer med et tall mellom 1 og 1,5 millioner, hvorav de fleste var jøder.

England planlegger besøk I går spilte Tyskland privatkamp mot Israel i Leipzig og vant 2-0. Tyskland spiller sin første EM-kamp mot Portugal lørdag 9. juni, og møter også Nederland og Danmark i gruppespillet.

Også den engelske EM-troppen planlegger å besøke Auschwitz mens de er i polske Krakow og forbereder seg før sin første EM-kamp mot Frankrike 11. juni. I gruppa er også Sverige og Ukraina.

Mandag viste engelske BBC-dokumentaren «Stadiums of hate» som viste flere eksempler på rasisme og bruk av nazi-symbolikk på fotballtribunene i de to EM-vertslandene Polen og Ukraina.