Tyskland venter i finalen hvis Norge slår Danmark

Sendte hjemmenasjonen Sverige på hodet ut av EM.

BRÅSTOPP: Det ble tap i semifinalen for de svenske jentene. Tyskland ble for sterke og vant 1-0. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Scanpix
BRÅSTOPP: Det ble tap i semifinalen for de svenske jentene. Tyskland ble for sterke og vant 1-0. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB ScanpixVis mer

Sveriges EM-ballong var i ferd med å blåses så enorm at den nesten måtte sprekke. Dzsenifer Marozsan gjorde det da hun skjøt Tyskland til EM-finale.

Den ungarskfødte tyske playmakeren kastet fram en lang tå da hun ble spilt fram av den gode sverigeproffen Anja Mittag i det 33. minutt på Gamla Ullevi onsdag. Ballen rullet forbi keeper Kristin Hammarström, som uoverveid hadde forlatt målet og rykket ut mot to spillere i duell, og det ble kampens eneste mål i EM-semifinalen.

- Det var litt flaks, men heldigvis gikk den inn, sa matchvinneren.

Sverige har skapt fotballfeber i eget land med festfotball og 13 mål på de fire første EM-kampene. Finalen på Friends Arena i Solna er allerede utsolgt, men det blir ingen svenske spillere på banen.

- Jeg synes vi var like bra, om ikke bedre. Dette er tungt, sa Sveriges stjerne Lotta Schelin.

Tyskland er klar for sin sjette EM-finale på rad, og klare til å forsvare et EM-hegemoni som har vart helt siden Norge vant gullet i 1993. Søndag spiller tyskerne for sin sjette EM-tittel på rad og den åttende totalt.

Tyskland måtte unnvære sin stjernespiss Celia Okoyino da Mbabi, som mistet kampen på grunn av en skade hun pådro seg i kvartfinalen mot Italia, men Mittag briljerte på spissplass og skapte problemer for svenskene helt fra start.

Akilleshæl Det tyske laget framsto skarpere enn i noen av de tidligere EM-kampene og avslørte Sveriges forsvar som den akilleshælen mange ante at det var, men som ingen av de fire første motstanderne greide å utnytte fullt ut.

Tyskland hadde allerede hatt mange gode sjanser da Kristin Hammerström i det 33. minutt gjorde et dårlig utspark som tyskerne gjenvant ved midtstreken. Mittag spilte fram Marozsan, som med Charlotte Rohlin på skulderen kastet fram en lang tå og styrte ballen til side for keeper Hammarström, som uoverveid forlot målet og rykket ut mot to spillere i duell. Ballen trillet sakte inn i det tomme buret.

Dermed var Sverige i alvorlig trøbbel. Intet lag i EM har greid å vende 0-1 til seier, ikke engang til ledelse. Seks lag har greid å få uavgjort etter å ha ligget under, men det greide ikke svenskene.

Annullert Publikum på fullsatte Gamla Ullevi jublet noen sekunder da stjernen Schelin i det 62. minutt skjøt ballen i hjørnet, men annulleringen var ikke noe å tvile på. Hun var både offside og dyttet sin motspiller i ryggen.

Sverige måtte for åttende gang på rad se seg slått av Tyskland i et sluttspill, og det blir ingen svensk fest i Friends Arena søndag. Det beste svenskene kan håpe på er at nordiske naboer fra Norge (som i kvinne-VM i 1995) eller Danmark (som i mennenes EM i 1992) skal ta gullet med finaleseier mot Tyskland etter at vertsnasjonen ble slått ut.

- Tyskland sa stopp. Det er bare å reise hjem, slikke sårene og gjøre det bedre neste gang, sa Sveriges landslagssjef Pia Sundhage.

- Dette er ikke morsomt. Jeg synes det er urettferdig, sa Caroline Seger.

(NTB)