Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tysklands tredje matchball

Tyskland har fordel før kveldens avgjørende kamp om plass i fotball-VM. Nå kan de rette opp dobbeltfeilen fra kvalikgruppa. Les siste nytt om VM-kvalifiseringen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland kunne vært VM-klare to ganger allerede. Mot England gikk det virkelig galt, og i den siste kampen mot Finland endte det målløst.

Tyskland har aldri mislyktes i å kvalifisere seg. Skulle det skje denne gangen, er det som en nasjonal krise å regne. Landslagssjef Rudi Völler tør ikke engang tenke tanken:

- Jeg går ut fra at vi lykkes. Det er min eneste tanke, hvordan det kan fungere på banen, var hans budskap i siste møte med verdenspressen før kampen.

I går kveld var han tydelig preget av utålmodigheten etter å få avgjort oppgjøret mot Ukraina. Med 1-1 fra bortebane taler alt for tysk avansement i Dortmund i kveld. Og desto større press på Völler og hans menn.

- Det beste for gutta hadde vært om de kunne løpe ut med det samme og sette i gang. Vi er i venteposisjon. Vi er beredt. Alle vil vise hva som bor i dem, sier den tidligere landslagsspilleren.

Også tre andre europeiske nasjoner blir VM-klare i kveld. Romania skal snu 1-2 fra bortebane mot Slovenia, Tyrkia har en 1-0-ledelse å forsvare når de får Østerrike på besøk, mens Tsjekkia tapte 0-1 i Belgia, og får en tøff oppgave i kveld.

I natt bestemmes også hvem som får fjerdeplass i Sør-Amerika. Brasil har plassen i øyeblikket, men bak lurer Uruguay. Brasil har imidlertid hjemmefordel mot Venezuela. Uruguay spiller på bortebane, men Argentina har bare en god statistikk å forsvare. De hvite og lyseblå leder gruppa med 12 poeng til nummer to før siste kamp.

I morgen spiller møtes Iran og Irland i Teheran. Irene har med seg en 2-0-ledelse hjemmefra, og tar trolig den nest siste VM-plassen.

Den aller siste plassen besettes etter at nummer fem i den søramerikanske kvalifiseringen møter Australia til playoff-kamper.

KVELDENS VIKTIGE KAMPER:

Tyskland - Ukraina

20.30 i Dortmund, 1-1 i første kamp.

Tyskerne klarer seg med om det skulle ende målløst, men går ikke inn for det. - Det ville være fatalt å fokusere på at vi klarer oss med 0-0, sier Rudi Völler. Det er ingen lett jobb å holde nullen med Andrej Sjevtsjenko på motsatt side av banen. Formsvake Sergej Rebrov blir trolig vraket fra start, til fordel for Andriy Vorobey. Tyskerne har Christian Wörns tilbake som et alternativ til Thomas Linke, men den mest sannsynlige endringen i startoppstillingen blir et nytt spisspar: Jancker og Neuville i stedet for Zickler og Asamoah.

Sannsynlige lagoppstillinger:

Tsjekkia - Belgia

20.15 i Praha, 0-1 i første kampTsjekkias West Ham-stopper Thomas Repka står over etter å ha pådratt seg rødt kort for en albue mot Bart Goor tre minutter før pause lørdag. Nå vurderer han å trekke seg fra landslaget etter å ha møtt massiv kritikk i hjemlandet etter episoden. - Jeg har aldri villet skade omdømmet til tsjekkisk fotball. Det er forferdelig det jeg leser om meg sjøl i avisene våre, alle er mot meg, sier Repka.Tsjekkerne har Dortmund-duoen Tomas Rosicky og Jan Koller tilbake etter suspensjoner, men det er usikkert om Koller blir foretrukket fremfor Lokvenc.Belgia vil forsøke å forsvare ledelsen. De har Anderlecht-kaptein De Boeck tilbake i stedet for veteranen Eric Van Meir.Sannsynlige lagoppstillinger:

Romania - Slovenia

18.00 i Bucuresti, 1-2 i første kampGeorghe Hagi står foran sin hittil tøffeste oppgave som landslagssjef i Romania: 1-2 fra bortebane skal snus til VM-plass. Og den gamle storspilleren er optimist: - Jeg ønsker bare en ting for returoppgjøret - at vi spiller i Bucuresti som vi gjorde i Ljubljana. Med det spillet vi viste, med slik innstilling og aggresivitet kan vi ikke tape i Bucuresti. I helga gjorde vi nesten alt riktig - untatt å score flere mål. Hagi vil stille med samme mannskap dersom Dorinel Munteanu, Adrian Ilie og Adrian Mutu blir friske av småskader. Slovenia mangler fortsatt sin store stjerne Zlatko Zahovic, og stiller trolig også med samme mannskap som slo Romania hjemme.Sannsynlige lagoppstillinger:

Tyrkia - Østerrike

19.30 i Istanbul, 1-0 i første kampTyrkia er storfavoritter til å nå VM for første gang på 48 år etter at Inter-spilleren Okan Buruk sikret 1-0 på Ernst Happel stadion lørdag. De tyrkiske spillerne er lovet nærmere 900 000 kroner hver for å kvalifisere seg.Tyrkia har Hasan Sas tilbake etter at en tannverk holdt ham ute av den første kampen. Østerrike har Sturm Graz-spissen Ivica Vastic tilbake etter karantene, og han er ventet å starte sammen med klubbkameraten Mario Haas. Stefan Lexa vil starte i stedet for Markus Schopp på midtbanen.Hakan Sukur vil som alltid i landslagsdrakta være en potensiell helt for Tyrkerne som kommer til å gå av hengslene i feiringer om landet omsider når et VM-sluttspill.Sannsynlige lagoppstillinger:

Brasil - Venezuela

00.40 i Sao Luiz de MaranhaoBrasil sikrer den fjerde direkte VM-plassen med seier. Aldri før har en kamp mot Venezuela betydd så mye for de blå og gule ballkunstnerne, som langt fra har imponert i VM-kvalifiseringen. Og mens verden håper på Brasil i VM, håper venezuelanerne å oppnå den høyeste drømmen for alle fotballspillere fra små nasjoner: Å slå Brasil i en viktig fotballkamp. - Vi kommer for å vinne og avslutte kvalifiseringen med et smell, sier Venezuelas forsvarer Luis Vera. Venezuela har vunnet fire strake kamper mot Uruguay, Peru, Chile og Paraguay. Spillerne får 45 000 kroner hver av fotballforbundet om de slår Brasil.Brasilianerne er så presset av folkets misnøye, at de har valgt å legge kampen til Sao Luis nordøst i landet fremfor Rio de Janeiro eller Sco Paulo. Landslagssjef Luiz Felipe Scolari har fokusert på Venezuelas nøkkelspillere Daniel Noriega, Ruberth Moran og Richard Daniel Paez. - Vi vil spille med hardt press for å hindre Venezuela i å spille sitt spill, sier Scolari. - Hvis de føler at de kan spille mot oss som jevnbyrdige, tar de feil.Sannsynlige lagoppstillinger:

Uruguay - Argentina

00.40 i MontevideoUruguay kan sikre seg direkte kvalifisering til VM med seier over Argentina, forutsatt at Brasil spiller uavgjort eller taper. Uruguay trenger uansett poeng for å holde Colombia bak seg i kampen om femteplassen som betyr playoff mot Australia. Uruguay mangler en viktig brikke i suspenderte Nicolas Olivera. Argentina har Kily Gonzalez suspendert.Sannsynlige lagoppstillinger:

Paraguay - Colombia

00.40 i AsuncionColombia kan fortsatt nå VM via femteplass og kamper mot Autralia, dersom Argentina slår Uruguay. Men da må Colombia slå hjemmesterke Paraguay som har vunnet sju og spilt en uavgjort i sine åtte første kamper hjemme på Defensores del Chaco i Asuncion.Sannsynlige lagoppstillinger:(Dagbladet.no)

Hele Norges coronakart