Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tyson Gay er årets friidrettsutøver

Vant tre VM-gull.

Tyson Gay er kåret til årets friidrettsutøver for 2007. Han følger i idolet Carl Lewis fotspor, for forbildet vant den samme tittelen i 1988.

Gay vant tre VM-gull i Osaka tidligere i høst. Han vant begge sprintdistansene (100 og 200 meter) og gikk også til topps sammen med lagkameratene fra USA på den korte stafetten (4 x 100 meter).

Han feide verdensrekordholder Asafa Powell av banen i 100-meterfinalen som amerikaneren fra Lexington i Kentucky vant på sterke 9,85 sekunder.

At Powell senere senket sin egen verdensrekord fra 9,77 til 9,74 gjorde ingenting for Gay, for gullmedaljene kunne ingen ta fra ham. De vil han ha for alltid, verdensrekorder har man bare til låns.

- Jeg var redd, veldig redd før finalen på 100 meteren. Jeg hadde løpt veldig bra i det amerikanske mesterskapet, men VM-finalen hadde en annen dimensjon. Det var viktig for meg at jeg ikke skuffet alle som hadde tro på meg, sier Tyson Gay.

- Jeg hadde fulgt nøye med på Powells løp i de innledende rundene i Osaka. Han var i kjempeform, det hersket det ingen tvil om. Da vi la oss i blokken før finaleløpet var stemningen elektrisk og intens. Jeg har aldri opplevd noe lignende noensinne, og jeg tror kanskje jeg aldri kommer til å oppleve det igjen heller, sier Tyson Gay.

De to møttes bare den ene gangen i sommer. Verken før eller etter VM stilte Gay og Powell opp i samme løp. Neste gang det skjer kommer trolig ikke til å bli før i OL-finalen i Beijing i august neste år.

Da blir det med Tyson Gay som blir den som må forsvare noe, mens «verdens raskeste mann» er i utfordrerposisjon. Duellen kommer nok til å bli temmelig elektrisk på OL-stadion i Beijing neste sommer også.

OVERLEGEN: Tyson Gay (i midten) knuste Asafa Powell i VM og endte til slutt med tre gullmedaljer. Foto: AP
OVERLEGEN: Tyson Gay (i midten) knuste Asafa Powell i VM og endte til slutt med tre gullmedaljer. Foto: AP Vis mer

(NTB)

BESTE MANN OG KVINNE:</B>Meseret Defar Sprinter Tyson Gay fra USA og mellomdistanseløper Meseret Defar fra Etiopia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media