Tyson Gay har avgitt positiv dopingtest

- Jeg stolte på noen som har sviktet meg.

TESTET POSITIVT: Tyson Gay hevder han ble lurt av personer han stolte på. Nå skal b-prøven analyseres. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT/NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Tyson Gay hevder han ble lurt av personer han stolte på. Nå skal b-prøven analyseres. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Friidrettsstjernen Tyson Gay skal ha testet positivt under en dopingkontroll. Han vil nå trekke seg verdensmesterskapet i Moskva neste måned.

Gay avslører ikke hvilket stoff det dreier seg om, men forteller at han fikk beskjeden av USAs antidopingbyrå USADA fredag, ifølge ABC News.

Det var 16. mai han skal ha testet positivt utenfor konkurranse.

- Jeg kan ikke skylde på sabotasje. Jeg stolte på noen som har sviktet meg, skal Gay ha sagt i en telefonsamtale mens han kjempet mot tårene, ifølge nyhetsbyrået AP.

B-prøven skal undersøkes i nær fremtid, og Gay har selv bedt om at B-prøven blir analysert.

Tidligere verdensmester Tyson Gay var førstemann som løper under ti blank i 2013-sesongen. Årets høydepunkt ville vært VM i Moskva i august, som nå går fløyten for Gay.

- Jeg er på vei tilbake, men jeg er veldig tålmodig. Jeg føler meg bra, bedre enn jeg har gjort på lenge, og jeg ser fram til Moskva. Jeg skal gi alt jeg har, har 30-åringen tidligere uttalt.

Tyson Gay fikk sitt store gjennombrudd i 2006. Han vant 100, 200 og 4 x 100 meter i friidretts-VM i 2007, men amerikaneren har siden slitt med skader. I fjor måtte han blant annet opereres i hoften.

BRA DOPERE TAS:
Jaysuma Saidy Ndure mener det er bra at testsystemet fungerer.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BRA DOPERE TAS: Jaysuma Saidy Ndure mener det er bra at testsystemet fungerer. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

I 2008 lanserte USADA en antidopingprogram i kjølvannet av dopingskandalene med Marion Jones og Justin Gatling. Da garanterte Gay at han aldri kom til å teste positivt for et ulovlig stoff.

- Du kan ikke komme unna med noe. Det kommer fram uansett hvor mye du prøver å skjule det, sa Gay til USADA.

Ingen mistanker Bislett-general Steinar Hoen, har aldri betvilt Tyson Gay.

- Utviklingen hans har vært veldig bra siden han slo gjennom. Det har ikke vært sånn at han plutselig ble best, sier Hoen til Dagbladet.

Gay har aldri løpt på Bislett, men Hoen innrømmer at han har fulgt nøye med på amerikaneren.

- Han har løpt fantastisk godt etter å ha slitt med skader i noen sesonger, sier Hoen. 42-åringen ville gjerne at mer informasjon skulle komme på bordet før han uttalte seg i detaljer om saken.

- Det er så store forskjeller. Det kan være en misforståelse eller noe som kan ødelegge karrieren hans. Men så lenge vi ikke vet hvilket stoff han har tatt er det vanskelig å si noe om konsekvensene, forteller Hoen.

God sesong Tyson Gay har sammen med Yohan Blake verdens nest beste personlige rekord på 100 meter med 9,69. Bare Usain Bolt har løpt fortere med 9,58.

Gay satte sin personlige rekord i Shanghai i 2009.

Han har løpt de tre raskeste 100-meterene i verden i år. Han løp på 9,75 i Des Moines i USA 21. juni, 9,79 i Lausanne 4. juli og 9,86 i Kingston 4. mai.

Bra systemet fungerer Den norske sprinteneren Jaysuma Ndure fikk i kveld med seg at Tyson Gay har testet positivt.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er bra at testsystemet fungerer, og at de som ikke følger reglene blir tatt, sier Ndure til Dagbladet.

Han vil ikke uttale seg mer om en sak han ikke kjenner til.

- Om Tyson Gays sak vet jeg for lite, så vi får avvente analysen av B-prøven og hva mer han har å si, sier Ndure.

 AVVENTER: Bislett-general Steinar Hoen har latt seg imponere over Tyson Gays form denne sesongen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVVENTER: Bislett-general Steinar Hoen har latt seg imponere over Tyson Gays form denne sesongen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer