Tyson gir seg etter fire kamper

- Dere har hatt meg i 14 år, og det er nok, sier Mike Tyson (32). Et drøyt døgn for sitt comeback mot Frangois Botha snakker han plutselig om å legge opp. Og planen er tre kamper til etter nattas forestilling i Las Vegas. Etter den tredje - som skal være en VM-kamp - er det slutt.

- Dette comebacket handler om fire kamper, sier Jern-Mike. - Deretter er det slutt. Og ingen ting vil være mer vakkert enn å avslutte karrieren som verdensmester.

- Etter det skal jeg bruke all tid på de fire barna mine.

Er dette den samme mannen som for ei drøy uke siden varslet lemlestelse og død, og som onsdag kveld skrek fuck ditt og fuck datt så hele verden fikk bekreftet sinnssykdommen? Eller: Er dette Mike Tyson på lykkepillen? Tro hva du vil, men det finnes faktisk en myk side ved denne karen også.

- Hele denne greia mot Botha handler om at jeg skal få økonomisk anledning til å ta meg av familien min på en skikkelig måte, sier Tyson. - Ingenting er viktigere enn det. Og ja da - jeg er ikke som andre.

- Jeg følger ikke de skrevne regler, og så banner jeg en hel del.

Mike Tyson utnyttes enda mer. Og melkes, som ei premieku. Og for hver eneste dollar han har tjent, har gangsterne rundt ham tjent like mye. Minst.

- Managerne som styrte begynnelsen av karrieren min, Jim Jacobs og Bill Cayton, burde vært satt i fengsel for å gjøre meg til verdensmester som 20-åring, sier Tyson.

For tidlig voksen

- Jeg så kanskje ut som en mann, men inni var jeg bare en liten unge.
Første gang jeg så Mike Tyson, var 6. september 1986. Steffen Tangstad skulle bokse VM-kamp mot Michael Spinks, og Tyson skulle møte en fyr med skonummer 52. Han het Alfonso Ratcliffe, var fryktelig redd og brukte hele den første runden til sprinttrening.

Men:

Da Jern-Mike fikk stengt ham i et hjørne tidlig etter den første hvilen, ble han slått ut av ringen.

- De fleste gutta jeg har møtt er narkomane og fulle av dop, sier Tyson.

- Men jeg har klart meg. Og sjøl om jeg ikke har utdannelse, var Brooklyns største bølle og har vært ut og inn av fengsel, så har jeg fått det til. Det er tross alt jeg som skal bli verdensmester igjen. For tredje gang.

Men har Mike Tyson virkelig skjønt alvoret?

- Jeg er kanskje tøff og gæren, sier Tyson. - Det som derimot er helt sikkert, er at jeg er i bedre form enn på mange, mange år. Og det eneste jeg vet om Frangois Botha er at han er hvit. Og at han ikke kan slå meg.

Angrer på det meste


Det kan faktisk virke som om Mike Tyson har en dimensjon som heter anger. Han snakker i hvert fall om hvor idiotisk han har vært som har sølt bort over 700 millioner norske kroner. For i galskapens rike øyeblikk kunne kamerat Mikey bruke en drøy million på et par formiddagstimer.

På ei dame han knapt kjente.

- Jeg får 35 millioner dollar (262 mill. kroner) for denne kampen, sier Tyson.

- Når Holyfield møter Lewis om VM-tittelen i New York 13. mars, får de henholdsvis 20 og 10 millioner dollar hver. Og hva forteller det - jo, at jeg er den største.

- Evander Holyfield kan gjerne være verdensmester, men det er jeg som er kongen.