Tysse ble likevel nummer åtte i VM

Spansk kappgjenger likevel ikke disket.

Erik Tysse fikk vite at han hadde klart 7.-plassen på 20 kilometer kappgang lenge etter at han kom i mål. En dramatisk disk sendte ham oppover på listen.

Gledestårene spratt fram da bergenseren på 26 år virkelig trodde han hadde gått inn til en prestasjon i verdensklasse.

Men han jublet for tidlig. Spanieren Francisco Javier Fernandez fikk riktignok det røde kortet i kappgangkonkurransen to-tre meter før mål. Dommerne mente han hadde løpt for å sikre annenplassen.

Først ble han disket, men etter et par timer fant juryen ut at han ikke skulle diskes likevel. Dermed ble det 8.-plass på Erik Tysse. Han var glad for den prestasjonen også.

Gullet i den knallharde og glovarme kappgangkonkurransen gikk til Jefferson Perez fra Ecuador. Verdensrekordholderen dro fra konkurrentene et par kilometer før mål og forsvarte tittelen sin. Bronsen gikk til tuniseren Haten Ghoula, mens mexicaneren Eder Sanchez som hadde bronsemedaljen i lomma et par timer, endte på 4.-plass etter at juryen hadde behandlet den spanske anken.

- Jeg åpnet rolig og litt forsiktig og gikk et løp akkurat som planlagt. Etter 14-15 kilometer var jeg fryktelig sliten, men jeg klarte å få positive tanker i hodet og hev på med vann på slutten. Det gjorde at jeg fikk opp farten, forklarte Erik Tysse til NTB.
Rå vilje
- Jeg prøvde å gå det jeg kunne og mente var forsvarlig hele tiden, men det er ikke til å komme fra at det var rå vilje som drev meg på de siste kilometerne, sa Tysse som la til at søndagens 20 kilometer i ekstrem varme i Osaka er noe av det verste han noensinne har vært med på som kappgjenger.

Bergenseren la seg i den bakre halvdelen av feltet på vei ut fra stadion, og han hang med blant de siste i hovedfeltet den første halvdelen av løpet. Etter 13-14 kilometer måtte han slippe litt, men han hadde krefter, og gikk seg stadig opp på resultatlisten på de siste kilometerne.

- Etter 17,5 kilometer fikk jeg capsen min. Det er ikke noe spesielt med den, men den hadde isposer inni som gjorde at jeg fikk kjølt meg ned, sa Erik Tysse til NTB.

Han sa også at han hadde lært mye av søndagens maratonløp som også gikk i ekstrem varme og solskinn.

SE, HAN LØPER: Spanske Francisco Javier Fernandez har begge føtter i lufta i det han krysser mållinja foran Hatem Ghoula fra Tunisia og tar andreplassen. Fernandez ble først disket, så anket han diskvalifikasjonen og fikk mehold. Foto: Thomas Kienzle, AP/Scanpix
SE, HAN LØPER: Spanske Francisco Javier Fernandez har begge føtter i lufta i det han krysser mållinja foran Hatem Ghoula fra Tunisia og tar andreplassen. Fernandez ble først disket, så anket han diskvalifikasjonen og fikk mehold. Foto: Thomas Kienzle, AP/Scanpix Vis mer

- Det var om å gjøre å drikke mye hele tiden. Det gjorde jeg. Jeg hadde heller ingen alvorlige problemer underveis, annet enn at jeg ble sliten, men slik er det jo alltid.


Klinte til
- På de siste kilometerne føltes det som å gå mot en vegg, men jeg klarte å kline til å gå gjennom veggen, for å si det slik. At jeg tok igjen en del løpere var også motiverende, men jeg måtte ned i kjelleren for å sikre denne sjuendeplassen som bare er helt fantastisk, slo lillebror Tysse fast.

- Det er ingen tvil om at dette er den beste konkurransen jeg noensinne har gått. Jeg er ikke slått av Jefferson Perez med mer enn ett minutt og 50 sekunder. jo, nå føler jeg virkelig at jeg har hevet meg et nivå siden forrige VM, for da ble det 13.-plass på meg, sa Tysse.

Han jublet også over at han fortsatt holder seg helt i teten i World Challenge-konkurransen til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- Det er nesten utrolig at jeg klart å gå meg inn blant de åtte beste. Dagen er fullkommen; det hersker det ingen tvil om, sa en sliten, gjennomsvett, men kjempeglad Erik Tysse til NTB.

- Jeg står her med en salig og deilig følelse. Det er ekstra gøy å være best når det gjelder som mest, sa Tysse.

Tysse ble likevel nummer åtte i VM
Erik Tysse gikk inn til 8. plass på 20 km kappgang under VM i friidrett i Osaka søndag. Løpet gikk i 33 graders varme.