Tysse får egen OL-kvalik på Os

Har sonet ferdig dopingdommen i mai.

VIL TIL NYTT MESTERSKAP: Erik Tysse (t.v) havnet på 7. plass på 20 km kappgang under VM i 2009. Nå vil han til OL. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL TIL NYTT MESTERSKAP: Erik Tysse (t.v) havnet på 7. plass på 20 km kappgang under VM i 2009. Nå vil han til OL. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Erik Tysse kommer til å få sin egen OL-kvalifiseringskonkurranse på Os 8. juli, men håpet er at han skal slippe å gå helt alene.

- Alle formaliteter er i orden. Os kommune og klubben min, Norna Salhus, går sammen om å arrangere denne OL-kvalifiseringen for meg. Alle godkjennelser og tillatelser er i orden, og løpet står på den internasjonale terminliten som et godkjent kvalifiseringsstevne.

- Nå jobbes det hardt med å få på plass noen gode motstandere, og det har faktisk vært en viss internasjonale interesse for å stille i dette løpet. Det kommer av at det er absolutt siste sjanse til å kvalifisere seg for London-OL i kappgang, og dessuten går løpet en måned før 20 kilometeren i OL, noe som passer bra for en siste gjennomkjøring, sier Erik Tysse til NTB.

Det er søsteren Kjersti Tysse Plätzer som skal være stevneleder, og hun er en av dem som jobber knallhardt med å skaffe sponsorer, slik at det skal være mulig å hente inn noen gode konkurrenter for Erik, som fortsatt soner utestengelsen på to år for Cera-bruk.

Han ble først dømt av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund, og deretter ble dommen og utestengelsen stadfestet av Idrettens voldgiftsrett (CAS), men Tysse aksepterer fortsatt ikke dommen, selv om han inntil videre har lært seg til å leve med den.

Mer overskudd - Jeg aksepterer absolutt ikke denne dommen, men nå prøver jeg å se framover. Alle tanker og alt jeg gjør er rettet inn mot 8. juli nå. I det siste har jeg fått trent veldig bra, så overskuddet er kommet tilbake.

- Derfor går det greit for meg, og jeg har på et vis klart å legge den triste og kjedelige dopingsaken bak meg inntil videre. Jeg har fått den litt på avstand, men jeg er ikke ferdig med den. Ekspertene mine, Tore Skotland og Bjarne Østerud, jobber videre med å bevise at det aldri var Cera i den prøven jeg avga for snart to år siden, forteller Tysse til NTB.

Han sier at han var skikkelig forbannet de første månedene etter at CAS opprettholdt dommen fra det norske domsutvalget, men det gjorde ham bare sliten og litt mistilpass. Han fikk heller ikke skjøttet treningen som han skulle.

- Jeg har hele tiden fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente, og nå har jeg lært meg til å bruke det på en positiv måte. Jeg føler at det går ganske bra nå, mener Tysse.

Overkommelig Kappgjengeren fra Os har 1.19.11 som personlig rekord på 20 kilometeren. Den tiden oppnådde han i 2008-sesongen. Det internasjonale A-kravet for å komme med til OL på 20 kilometer er satt til 1.22.30, men for å underskride det særnorske kravet, må han gå 45 sekunder raskere, altså på 1.21.45.

- Alle tester ser bra ut. Jeg sammenligner meg med hvordan jeg var på samme tid i 2008-sesongen, og jeg ligger faktisk foran. Derfor tror jeg ikke det skal by på problemer å kvalifisere meg, selv om jeg må gå mutters alene i konkurransen på Os 8. juli, sier Tysse selvsikkert til NTB.

- Nei, bare jeg holder meg skade- og sykdomsfri bør det ikke bli for vanskelig å ta kravet, legger han til.

Han sier også at det er en fordel at han skal gå kvalifiseringen på kjente veier i hjemkommunen Os.

- Det kommer helt sikkert veldig mange folk for å se på, og da får jeg trent litt på å ha stor oppmerksomhet rundt meg også, sier han.

Det blir bare 20 kilometeren Erik Tysse satser på i OL. I og med at han ikke får konkurrert før 8. juli, er det altfor kort tid til OL til at han kan satse på å kvalifisere seg på kraftprøven 50 kilometer.

(NTB)