Tysse hadde normale EPO-verdier

Roma-laboratorium med oppsiktsvekkende funn i den positive dopingprøven til Erik Tysse.

- USKYLDIG: Erik Tysse (midten) jobber for å bevise sin uskyld etter den positive dopingtesten for CERA. Advokat Gunnar Martin Kjenner (v) og professor Helge Oftebro (h) hjelper ham. Foto: Pål Marius Tingve  / Dagbladet
- USKYLDIG: Erik Tysse (midten) jobber for å bevise sin uskyld etter den positive dopingtesten for CERA. Advokat Gunnar Martin Kjenner (v) og professor Helge Oftebro (h) hjelper ham. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det ble i går kjent at kappgjenger Erik Tysse (29) avla positiv dopingprøve for tredjegenerasjons EPO (CERA) i Italia 1. juni.

A-prøven var positiv, men den første analysen av b-prøven var usikker. Derfor reiste Tysse sammen med dr. med. Helge Oftebro ned til Roma for å overvåke reanalysen av prøven.

Den slo altså positivt ut for CERA.

Det oppsiktsvekkende er imidlertid at Tysse hadde normale verdier for naturlig EPO. Når man tilfører kroppen et hormon, skrur kroppen automatisk av sin egen produksjon, derfor burde Tysse hatt svært lave eller ikke-eksisterende verdier for naturlig EPO.

- Et særtilfelle - Labsjefen sa til meg at dette er første gang de ser at en utøver med positiv test for CERA har normal egenproduksjon av EPO, sier Helge Oftebro til Dagbladet.

- Dette representerer et særtilfelle, sa labsjefen.

Inggard Lereim, nestleder i Antidoping Norge, er enig i at normale EPO-verdier er spesielt.

-  Det er rimelig å anta at de naturlige verdiene går ned, så det er en rimelig kommentar fra dem. Om det er et trumfkort i saken må bli deres vurdering. Det er opp til domsintansen om det holder som motbevis, sier Lereim til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.