FORNØYD: Kappgjengeren Erik Tysse kan likevel delta i OL neste år, dersom han kvalifiserer seg og forbundet velger å ta ham ut.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORNØYD: Kappgjengeren Erik Tysse kan likevel delta i OL neste år, dersom han kvalifiserer seg og forbundet velger å ta ham ut. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Tysse har én dag på å kvalifisere seg til OL

Hvis han blir tatt ut.

(Dagbladet): Erik Tysse er glad for at idrettens voldgiftsrett (CAS) har avgjort at dopingdømte idrettsutøvere likevel får delta i OL.

Kappgjengeren fra OS er utestengt for dopingmisbruk til 7. juli neste år, men en foreslått IOC-regel sa at utøvere som er dømt for dopingmisbruk og ilagt straff på seks måneders utestengelse eller mer, ikke får delta i neste OL.

Den er nå erklært ugyldig, og dermed kan Tysse potensielt delta i London neste sommer.

- Det gir så klart enda mer motivasjon for å komme tilbake, og til å trene for neste sesong, sier Tysse til Dagbladet.

- Jeg har hele tiden innstilt meg på at min sesong starter igjen 7. juli, og nå er det enda større grunn til å kjempe for det, sier han.

En dag
Spørsmålet er fortsatt om Norges Friidrettsforbund og Norges Idrettsforbund vil ta ut den doptatte kappgjengeren når han har sonet ferdig, men Tysse selv er trygg på at det vil skje.

- Jeg regner med at de respekterer det regelverket som gjelder, og at jeg er aktuell som alle andre dersom jeg oppfyller de kravene som stilles, sier Tysse.

En utfordring blir det likevel å kvalifisere seg til London-lekene. Ettersom fristen kommer allerede 8. juli, har Erik Tysse kun en dag etter sonet dopingdom på å gjøre det.

- Vi er nødt til å finne et stevne akkurat den dagen, for at jeg skal kunne kvalifisere meg. Men det skal være mulig, mener 30-åringen.

Regel 45
Den såkalte «Regel 45» ble introdusert av IOK før Beijing-OL i 2008, men CAS-opphevingen betyr gode nyheter også for en rekke andre utøvere.

Mest profilert internasjonalt av dem som ville blitt berørt, er kanskje 400-metermester LaShawn Merritt fra USA. Han sonet 21 måneders utestengelse etter dopingavsløringer, men hadde oppfylt straffen og tok sølv i årets friidretts-VM.

I IOC ble CAS-dommen tatt imot med stor skuffelse.

- IOC respekterer CAS-dommen til fulle og vil selvsagt etterleve pålegget. Likevel er vi skuffet ettersom tiltaket opprinnelig ble gjort for å støtte verdiene som underbygger den olympiske bevegelsen og for å beskytte den store majoriteten av utøvere som konkurrerer på rettferdig grunnlag, heter det i en uttalelse fra IOC, gjengitt av NTB.

Jobber for renvaskelse
Erik Tysse er nå i gang med intensive forberedelser igjen, etter fem uker med rolig trening på sensommeren.

Selv om CAS forkastet anken hans i august, jobber Tysses støttespillere fortsatt med å renvaske ham. Nordmannen har brukt rundt 1,5 millioner kroner på dopingsaken så langt.

- Vi godtar fortsatt ikke denne dommen, og jobber videre med vitenskapsmiljøet daglig, for å fremskaffe enda mer støtte for vår analyse. Da er det neste steget å ta saken til det sivile rettsapparatet, fastslår Tysse overfor Dagbladet.

Les også Esten O. Sæthers kommentar: Hold dem ute fra landslagene!