LANGT BAK: Erik Tysse var langt bak de beste på 20 kilometer kappgang, og havnet til slutt på en 14. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LANGT BAK: Erik Tysse var langt bak de beste på 20 kilometer kappgang, og havnet til slutt på en 14. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tysse langt bak de beste i OL-løpet

Kina med tre blant de fire beste.

(Dagbladet): Erik Tysse var langt fra de beste, og havnet til slutt på en 14. plass på 20 kilometer kappgang i London sentrum i dag.

Tysse hang med tetgruppa de første 10 kilometerne, men måtte så slippe da de beste økte tempoet. Han falt lengre og lengre bak, og kom i mål over to minutter bak vinneren.

Kinesiske Ding Cheng var klart sterkest på 20 kilometeren, og vant med god margin til nest bestemann, Erick Barrondo fra Guatemala. Kineseren fullførte på 1:18:46, noe som er ny olympisk rekord.

Barrondo var 11 sekunder bak Cheng, og på bronseplassen kom kinesiske Zhen Wang.

Det var meget varmt i løypa på «The Mall», noe som gjorde det svært krevende for utøverne. Det ble for mye for russiske Valeriy Borchin, som var med i tetgruppa helt til de siste to kilometerne, som kollapset inn i gjerdet på den siste runden.

Kontroversiell Tysses OL-deltakelse har vært kontroversiell. 20. juli, 2010 kom det frem at en urinprøve Tysse hadde avlevert en positivt urinprøve. Både A- og B-prøven var positiv, og inneholdt rester av CERA - et tredjegenerasjons bloddopingpreparat.

Han har hele tiden bedyret sin uskyld, men har ikke fått medhold. Tysse har vært utestengt i to år, og kvalifiserte seg til OL dagen etter at dopingdommen var ferdig sonet.

- Folk må få mene det de vil. Jeg er her for å prestere, sa Tysse på en pressekonferanse onsdag da han ble spurt om

I et debattinnlegg i Dagbladet i dag forklarer generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Inge Andersen, hvorfor Tysse får gå.