Tysse på 7.-plass etter forrykende åpning

Russisk kappgang-gull i Berlin.

ÅPNET HARDT: Erik Tysse gikk til tidlig tet, men holdt ikke helt inn under dagens kappgangøvelse over 20 kilometer i Berlin.Foto: SCANPIX/REUTERS/Wolfgang Rattay
ÅPNET HARDT: Erik Tysse gikk til tidlig tet, men holdt ikke helt inn under dagens kappgangøvelse over 20 kilometer i Berlin.Foto: SCANPIX/REUTERS/Wolfgang RattayVis mer

Erik Tysse angrep, ledet 20 kilometeren i kappgang til omtrent halve løpet var unnagjort. Selv om medaljen glapp var han kjempefornøyd.

— Åpningen var hard, men jeg vurderte aldri at det kunne bli for hardt for meg. Derfor ble jeg med de to italienerne ut fra start. De som kom bak oss gikk litt sakte, så det gikk nok ikke fullt så fort i starten som det kunne se ut som, sa Erik Tysse til NTB etter at han var gått i mål under Brandenburger Tor i hjertet av Berlin lørdag.

Han lå i teten de første ni kilometerne, men måtte slippe gradvis mellom ni og ti kilometer. Da kom også et nytt felt opp og tok ham igjen med vinneren Valerij Bortsjin og kineseren Hao Wang som de toneangivende.

Tysse falt litt tilbake i feltet, men gikk fortsatt jevnt sterkt og endte på 7.-plassen i mål. Det er en plassering bedre enn han klarte i Osaka-VM for to år siden, og nå kan han også endelig legge fadesen fra 20 kilometeren i Beijing-OL bak seg.

— Nå vet jeg at det som skjedde i Beijing bare var et arbeidsuhell. Det er godt å få visshet i, sa Tysse.

Hører hjemme i teten
— Jeg fikk vist at jeg hører hjemme i teten gjennom det løpet jeg gikk her i dag. Nå følte jeg at jeg angrep skikkelig, og selv om jeg på mange måter gikk mitt eget løp, følte jeg at jeg nok ble for defensiv i fjor. Det var annerledes her i Berlin, sa Tysse med et smil.

Han var 1.16 minutt unna bronsemedaljen, og han sa etter innkomst at han aldri helt hadde gitt opp å komme på seierspallen, selv om det var et stykke fram til de aller siste da han la ut på den siste to kilometer lange sløyfen.

— Selvsagt ble jeg sliten og måtte i kjelleren mot slutten. Det gjorde nok at jeg tapte litt fart, men hadde jeg klart å holde farten også helt mot slutten, så var det ikke langt fram til en medalje, sa Tysse.

Vinneren Valerij Bortsjin gikk inn til 1.18.41. Tysse fikk 1.20.38, og selv om han har gått raskere, så var han så fornøyd at smilet lå på lur hele tiden.

Avslappet
— Jeg følte at jeg var avslappet stort sett hele veien i dag, men det er klart jeg fikk en litt tung periode rundt 13-14 kilometer da jeg ble gående helt alene. Da måtte jeg ta den sjekklisten vi har i slike situasjoner.

— Jeg klarte å senke skuldrene og gå på uten å få noen negative tanker i hodet, og det var aldri noen fare for at jeg skulle gå på en kollaps, sa Tysse til NTB.

Han sa også at han hadde håpet å kunne ta igjen noen av de konkurrentene som lå like foran ham mot slutten, men slik gikk det ikke.

— I Osaka for to år siden var jeg nummer åtte. Nå er jeg på sjuendeplass, så dette er personlig rekord når det gjelder mesterskapsplassering på 20 kilometeren. Løpet jeg gikk her nå viser også at jeg er med i medaljekampen. Jo, jeg har grunn til å være fornøyd, sa bergenseren.

Han la ikke skjul på at han hadde fadesen fra 20-kilometeren i OL i fjor i bakhodet fredag, da han tenkte på det han skulle gjennom midt i Berlin.

— Klart jeg husket 21.-plassen og skuffelsen fra OL, men Stefan (Plätzer) sa til meg at jeg ikke skulle tenke på det. Han understreket at OL-løpet var vi ferdige med, og derfor følte jeg meg veldig avslappet og trygg før start, sa Tysse.

Nå ser han fram til 50 kilometeren lørdag om en uke.

(NTB)