SØLV KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzer jublet for sølv, mens russiske Olga Kaniskina kapret gullet. Åtte år senere kan Tysse Plätzer omsider får gullet.
Foto: Arnt E. Folvik
SØLV KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzer jublet for sølv, mens russiske Olga Kaniskina kapret gullet. Åtte år senere kan Tysse Plätzer omsider får gullet. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

Tysse Plätzer tok sølv bak dopingdømte Olga: - Jeg tar gullet NÅR det kommer

Drømmer om å få gullet åtte år etter - i OL i Rio de Janeiro.

(Dagbladet): Dopingavslørene slo ned som ei bombe tidligere i dag. 31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008, avslørte IOC. Det kommer fram etter at dopingprøvene er analysert på nytt med nye og moderne metoder.

Ingen utøvere eller nasjoner er navngitt av juridiske årsaker. Heller ikke det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg kan avsløre navnene på nåværende tidspunkt, men Heiberg bekrefter følgende:

- Det er snakk om flere medaljevinnere, avslører Heiberg til Dagbladet.

- Dette er en alvorlig situasjon. Idrettens anseelse lider. Folk på gata rister på hodet. Aller verst er det for utøverne som er rene, som blir et offer for urettferdigheten, sier Heiberg.

- Ikke overrasket Kjersti Tysse Plätzer tok OL-sølv i kappgang under lekene i Beijing. Gullvinner Olga Kaniskina har tidligere blitt tatt i doping, og mange har ventet på at Tysse Plätzer ville få dette gullet i etterkant.

Kaniskina ble utestengt i drøye tre år fra oktober 2012, og resultatene fra juli til september 2009 og juli til november 2011 ble annullert.

Gullet foran nesa til Tysse Plätzer i Beijing har hun imidlertid foreløpig beholdt. De nye dopingavsløringene fra Beijing-OL kan imidlertid bety at gullet omsider havner rundt halsen til 44-åringen fra Søfteland.

- Jeg er ikke overrasket etter alt som har skjedd den siste tiden. Det som er synd er at det har blitt retestet før, men denne gang har det vært mer målrettet. Det er bra at de blir tatt. Nyheten her er at det er snakk om hele tolv nasjoner, sier Kjersti Tysse Plätzer til Dagbladet. 

- Men vi jo ikke hvem det er snakk om ennå. Jeg får ta gullet når det kommer.

- Når det kommer?

- Haha, du fikk med deg ordbruken, ja? Jeg tenker at det kommer hvis det kommer, svarer hun.

Heibergs lovnad Hvis det kommer, lover Gerhard Heiberg at Tysse Plätzer og andre utøvere vil bli markert med en egen seremoni og ikke bare få medaljen i posten.

- De nye medaljevinnerne skal ikke få medaljen i posten. Jeg har selv delt ut medaljer i etterkant av OL i Salt Lake City i 2002 til norske utøvere. Jeg ønsker at de skal få en seremoni med mye folk til stede og en skikkelig markering. Det er det minste de fortjener.

Selv kommer Tysse Plätzer med et eget forslag.

- Det beste hadde jo vært om vi kunne fått medaljene under OL i Rio i sommer. Friidrettsmedaljer fra andre mesterskap skal jo deles ut under EM. Det synes jeg er en god måte å gjøre det på.

- Det er mye bedre det enn å få medaljen i posten, men dette er ikke noe jeg bruker energi på, forteller hun.

«Kjersti kommer først!» Nylig så Tysse Plätzer sølvløpet i reprise. Da la hun merke til en morsom detalj, som kan gjøre omskrivingen av historiebøkene enklere om 44-åringen får gullet mange venter på.

- Kaniskina var et stykke foran, så det var full kamp om medaljene bak. Da jeg kom først ut av tunnelen ropte kommentator Lars Lystad: «Kjersti kommer først!» Hvis jeg får dette gullet fra Kaniskina, ville jo det passe bra. Da kan vi bare klippe litt til og så ser det ut som jeg vant der og da. Kanskje var Lars forut for sin tid? Litt morsomt er det i hvert fall.

- Så hvis vi klipper litt og tildeler deg gullet under Rio, så ser øyeblikket nesten helt ekte ut for en som ikke har blitt én dag eldre på åtte år?

- Haha, ja, med litt sminke så blir det bra. Men det er selvfølgelig ikke det samme om jeg får gullet nå åtte år etter. Samtidig er det ikke så stor forskjell på om jeg får gullet én dag for seint eller åtte år for seint. Når det ikke skjedde der og da, blir det uansett feil.

Tysse Plätzers hjemmeeksamen Samtidig tar hun ingenting på forskudd før det eventuelt blir offentliggjort at Kaniskina var dopet i Beijing.

- Hvor sikker er du på at du får gullet?

- Det kan jeg jo ikke være sikker på så lenge det ikke har kommet fram noen navn ennå, presiserer hun diplomatisk.

- Som sagt er ikke dette noe jeg bruker tid på, men det blir spennende å se hva som skjer. Det blir også spennende å se hvilke nasjoner det er snakk om. Tolv ulike nasjoner er mye, sier Tysse Plätzer, som hadde en spesiell 17. mai-feiring.

44-åringen sitter nemlig med hjemmeeksamen i kroppsøving i kveld som et ledd i lærerutdanningen hun tar. I det faget har hun uvanlig mange gode referanser - referanser som snart kan være gode som gull.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.