Tysse skeptisk til fire års utestengelse for doping

Kritiserer forbundets avgjørelse.

VM-KLAR: Erik Tysse (32) møtte i dag norsk presse i Moskva. Kappgjengeren går 50-kilometeren i VM på onsdag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
VM-KLAR: Erik Tysse (32) møtte i dag norsk presse i Moskva. Kappgjengeren går 50-kilometeren i VM på onsdag. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

MOSKVA (Dagbladet): Torsdag denne uka vedtok Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å gjeninnføre fire års utestengelse for «alvorlig» brudd på dopingbestemmelsene.

Vedtaket, som trer i kraft i 2015, brakte jubel over stort sett hele fjøla.

- Dette er veldig positivt for friidretten. Det er viktig å få med seg at minimumsstraffen er fire år for hardere stoffer. Det er ingen maksimumsstraff, uttalte den norske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Skeptisk Tysse
En som imidlertid er svært skeptisk til vedtaket er kappgjengeren Erik Tysse. 32-åringen testet selv positivt for CERA i Milano 1. mai 2010, men har hele tida hevdet sin uskyld.

Han har brukt over to millioner kroner i et forsøk på renvaske seg, og har blant annet fått støtte av en rekke eksperter og en løgndetektortest.

I dag møtte hordalendingen den norske pressen i VM-byen Moskva, i forbindelse med 50-kilometeren onsdag.

Da Dagbladet spør om han støtter vedtaket om å utestenge utøvere i fire år, svarer han dette:

- Da må jeg ta fram det Gunnar Martin Kjenner (Tysses advokat, journ.anm.) sa da WADA-koden kom på slutten av 90-tallet: Sånn som bevisbyrden er lagt opp, har WADA selv innrømmet at det er en sjanse for å dømme uskyldige, og derfor ble det opprinnelig satt to års straff slik at de uskyldige som eventuelt blir dømt skal ha en mulighet til å komme tilbake. Det tar man vekk nå med å innføre fire år, sier han.

- Du mener det handler mer om rettssikkerheten til utøverne enn lengden på straffen?

- Ja, absolutt. Hadde slike saker vært ført for et sivilt rettssystem, der bevisbyrden er motsatt, så kunne man kanskje gå inn for strengere straffer, sier Tysse.

Mistet forbundsstøtte

På grunn av at han er dømt for doping mistet kappgjengeren støtten fra Friidrettsforbundet tidligere i år. Men han har klarte å satse mot årets VM ved hjelp av 200000 kroner i støtte fra sin lokale klubb Norna-Salhus.

Flere har likevel reagert på at en dopingdømt utøver får stille i mesterskapet, blant annet Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther. Han kaller Tysses deltakelse merkelig.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, sa til Dagbladet tidligere denne uka at en eventuell Tysse-medalje i Moskva vil komme med en bismak.

- Der kan jeg trekke en parallell til OL i London i fjor. Du får ikke de maksimalt positive vibrasjonene av at Alexander Kristoff ble slått av Aleksandr Vinokurov, en utøver som hadde blitt tatt og sonet sin straff for doping. Aller helst ville jeg sett at vi ikke hadde hatt en dopingsak à la Erik Tysse, uttalte Inge Andersen.

Tysse bare smiler da han får høre generalsekretærens uttalelse:

- Jeg har ikke fulgt med på det, jeg må bare fokusere på det sportslige. Det viktige for meg her er å prestere, så skal alle andre få ha sin mening. Det er derfor vi lever i et demokrati. Jeg er ikke medaljekandidat akkurat nå, så det er ikke en situasjon vi trenger å tenke på før det skjer heller, sier han.

Satser på «ny» distanse
Tysse har vraket sin tidligere favorittdistanse 20 kilometer i VM, og satser isteden altså på 50-kilometeren.

- Forberedelsene har gått utrolig bra, jeg gleder meg til å komme i gang. Overskuddet har kommet nå når jeg har sluppet opp på treningen de siste to ukene, sier han.

- Hva er målet?

- Målet blir å sette pers. Det føler jeg er fullt mulig.

- Du har 5. plass fra både VM og OL tidligere. Kan du overgå det?

- Det er vanskelig å si om jeg kan forbedre det. Det er hard konkurranse her. Førsteprioritet er å gå mitt eget løp og komme inn i det, og så får vi bare se, sier han.